Satır Arası

Bahaneler

26 Mayıs 2023

Yazı: Bahaneler | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Hayatın inişli çıkışlı bir yol olduğunu söylemek çoğu zaman herkes için çok normal ve alışılmıştır. Hemen herkes söyler bunu. Söyler söylemesine de bu durumun içten bir şekilde kabulü, her zaman çok da kolay olmayabilir.

Çıkışlar hep güzeldir de sıra inişlere, başarısızlıklara, ulaşılamayan hedeflere gelince mutluluklar yok olup gider bir anda. Artık hüzün vakti gelmiştir. İnişler herkesi üzer ve aslında bu da normaldir. İşte tam da bu üzüntünün geldiği andır kritik olan an.

Bir Savunma Mekanizması

O an, ya üzüntüyü kabul edip durumu iyisiyle kötüsüyle değerlendirip yola devam etme vaktidir ya da bahanelere sığınma vaktidir. Bahanelere sığınmak da aslında bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Üzüntünün kabul edilemediği anlarda, o olumsuz duyguyla başa çıkabilmek için kullanır insan “ama” sözcüğünü.

Bu böyle oldu “ama” sor bakalım, niye oldu?

Şunu şöyle yapacaktım “ama” böyle bir şey olduğu için olmadı.

Gibi cümlelerle kendinin dışında birçok sebep bulur birey, kabul edemediği ve içinden çıkamadığı olumsuz durumlara. Bu sebepler, duruma uygun bulunmuş olan bahanelerdir.

Bahanelerle Gelen Rahatlık

İlk anda çok iyi hissettirir herkesi bahaneler. Çünkü bahanelerle kişi hem kendi sorumluluklarını atmış olur üzerinden hem de olumsuz sonucun getirdiği kötü duyguyu uzaklaştırır. Fakat genelde bu iyi hissetme hâli geçicidir. Çünkü herkes, içinde bir yerlerde kendi yanlışlarını ya da ihmâllerini çok iyi bilir.

Bu anda bir yol ayrımı daha gelir. Birey ya bahanelere inanmış gibi yapıp yaşamaya devam eder ve zamanla tüm bahaneleri içselleştirir. Ya da “Artık gerçekçi düşünmeliyim” diyerek hatalarıyla ve eksikleriyle yüzleşir. Bu yüzleşme, kabulü ve sorumluluğu içine alır.

Birey artık olumsuz sonucu kabul etmiştir. Bu sonuçla gelen üzüntüyü, acıyı, pişmanlığı yaşamaya hazırdır. Gerektiği gibi yaşanmalıdır olumsuz duygular ama gerektiği kadar yaşanmalıdır. Orada takılıp kalmamak gerekir ve artık sorumluluk alma zamanı gelmiştir. Sorumluluk alıp yola devam etmek gerekir. “Ama”lardan medet ummadan, yaşamak ve üretmek gerekir. Çıkan engelleri, mantık çerçevesinde süzmek ve aşmak gerekir. Aşılamayacak, gerçekten kişinin elinde olmayan engeller de olacaktır elbette. Fakat bunlar, bahane olarak bireyin hayatında yer alırsa birey her şeyden vazgeçer. Aşılamayacak engeller bahane değil, doğru bir yol haritası çizmek için göz önünde bulundurulması gereken unsurlar olmalıdır.

Olumsuzluklara rağmen yol alabilmek için engelleri görmek şarttır ama olumsuzlukları hayatın içine bahane olarak yerleştirmemek farkındalık ve cesaret ister. Hayatta en mutlu olanlar da en cesur olanlardır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan