İçimdeki Sesler

Kırmızı

30 Ağustos 2023

Yazı: Kırmızı | Yazan: Demet Albayrakoğlu

Beni görünce önce bir duruyorsunuz, değil mi?

Ben hep alarm durumunu çağrıştırıyorum sizlere.

KIRMIZI!

Diğer renklere göre daha dikkat çekici olmam, sizlerin dikkatini hemen çekebilmem için sanırım. Biliyorsunuz, günümüz insanı her zaman yoğun ve dikkati de dağınık. 😉

Bana sorarsınız üzerine en yakıştığım, üzerinde en güzel durduğum şey “aşk”.

Kalplerin kırmızı olması, aşık olduğunuzda kanınızın damarlarınızda daha hızlı akması, heyecandan yüzünüzün kızarması, aşkın temsilcisi olan güllerin ve kullandığınız rujun kırmızı olmasına ne diyorsunuz peki?

Ne kadar şanslısınız biliyor musunuz? Birbirinize karşı hissedebileceğiniz en güzel, en muhteşem duygu olsa gerek aşık.

Tabii, kırmızı olmaktan dolayı ben de kendimi şanslı sayıyorum. Mavide, yeşilde, sarıda; böyle bir tutku, böyle bir ateş var mı Allah aşkına? Bu konuda alçakgönüllü olamayacağım, tabii ki yok. Kırmızının içinde barındırdığı karşı konulamaz güç duygusu hiçbir şeyde yok.

Şans getirdiğini düşündüğünüz ateşböceklerine bir baksanıza, neden kırmızı renkteler? Tabii siyah ile uyumumuz da hiç fena sayılmaz ama kırmızı olmasaydı o uğur böcekleri bu kadar dikkat çekici, bu kadar güzel olabilirler miydi?

Bereketi temsil eden nara ne demeli peki? Yılbaşı akşamları sokak kapınızın önüne çıkıp çatlatmaya çalıştığınız o tane tane narların kırmızısı peki; ne muazzamdır öyle değil mi? Taneli, çekirdekli ve tadının da çok güzel olduğunu söylüyorlar. Öyle mi gerçekten? İnsan sağlığına yararlı antioksidanların yanısıra; karpuzun, elmanın, böğürtlenin, çileğin, domatesin yani tadı hep güzel olan şeylerin renklerinin kırmızı olması da mı tesadüf sizce?

En son sarının yaptığı gibi, ben de sizlerin duyguları üzerindeki etkilerime şöyle bir göz attım.

Sıcak, ateş, kan, şehvet, aşk, dinamizm, güç ve heyecanı tetiklediğimi gördüm.

Bazı duyguları zaten sizlerle paylaşmıştım. Bir de kırmızıyı görünce kan basıncınızın ve solunumunuzun hızlandığını öğrendim. Nitekim “red stones” diye anılan kırmızı renkli doğal taşlar, tamamen odaklanmanız ve yalnız kalmanız gerektiğinde yarar sağlıyor, üstelik güçlü enerji verme yeteneğine sahipler. Örneğin kırmızı mercan taşı; kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, damar hastalıkları için faydalı bir taş 👌🏻

Peki, mitojide kırmızı renk neyi temsil ediyor biliyor musunuz? Sanırım, diğer renkler bahsetmemişlerdi bu konudan. Hükümdarlık anlamını taşıyan kırmızı renk; kudretin, güneşin, kuvvetin ve hakimiyet gücünün bir ifadesi sayılıyor. Genelde heyecanı, gücü, hep bir faydayı temsil ediyorum.

Özellikle gıda firmalarının hemen hemen hepsinin logolarının renginin kırmızı olmasının sebebi; benim iştah açıcı bir renk olmamdan kaynaklanıyormuş. Ben de yeni öğrendim bunu. Aynı zamanda, yemek yemeyi çağrıştırıyorum demek ki 😁

Bir de karakter renkleri varmış, hangi renk iseniz o rengin özelliklerine göre kararlar alıyor ve bunlara göre iş yapış biçimlerinize yön veriyormuşsunuz.

Bu konu benim oldukça ilgimi çekti ve hemen araştırdım. Eğer benim rengime sahip iseniz sosyal zorlukların üstesinden pratik çözümlerle gelebilen, rekabetçi, zaman yönetiminde başarılı, hırslı, akıcı konuşan, kontrol mekanizmasını elinde tutabilen, öz güveni yüksek ve birçok işe konsantre olabilen kişiler olduğunuz söyleniyor.

Yazarımızın da kırmızı olduğunu söyleyebilirim. Ama şu da bir gerçek ki insanlar yaş aldıkça renkleri de değişebiliyor ya da tüm renkleri içinde barındırmaya başlayabiliyor. Yazarımız da kırmızdan maviye döndüğünü söylemişti bir keresinde 😉

Neyse… Bence tüm renkleri barındırabilmek en güzeli. Sizlere rengarenk günler diliyorum.
 
 
Sevgiler,
Demet Albayrakoğlu
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Emine Öztürk 30 Ağustos 2023 at 12:02

    Ba-yıl-dımmm… ❤
     
    Ne harika bir kırmızı yazı bu böyle.
     
    Aşk… Ah aşk ve kırmızı ilişkisi ancak bu kadar güzel anlatılırdı.
     
    Kırmızıyı en çok dudaklarımda kullanırım ben. Hatta rujumun 💄 rengi benimle bütünleşti. Kırmızı. 😉
     
    Bir de ben bizim için kırmızının en anlamlı halini eklemek istiyorum: 🇹🇷. Sanırım kırmızının en güzel hali.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Demet Albayrakoğlu 1 Eylül 2023 at 09:31

      Emineciğim, güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Beğenerek okumana çok sevindim. Katkın için ayrıca teşekkürler, söylediğin gibi ona sözümüz yok. 🙂 Çok sevgiler.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan