Özellikle Ramazan’ın gelmesiyle birlikte sofralarda gözlerimizin en çok aradığı besinlerden biri hiç şüphesiz meşrubatlar. Meşrubatlar genelde çok yoğun miktarda şeker ve tatlandırıcı içeriyor. Dolayısıyla kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep oluyor. Bu nedenle genelde pek de önermiyoruz. Ama hiç üzülmeyin, sevdiğiniz meşrubatları daha sağlıklı hale getirerek sofralarınızda yer vermeniz mümkün. Sizinle bugün birbirinden lezzetli şekersiz üç meşrubat tarifini paylaşıyorum.
1. Ev Yapımı Şekersiz Limonata
Malzemeler:
- 4-5 adet limon
- 2 adet lime limon
- 4 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- Biraz nane yaprağı
Yapılışı:
- Limonların suyunu sıkın, başka bir kapta nane yapraklarını biraz ezin ve limonların içerisine ekleyin.
- İçine akçaağaç şurubu ekleyin ve karıştırın.
- Soğuk olarak tüketime uygundur.
Akçaağaç şurubu sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca vitamin ve minerallerden oldukça zengin olup besinlere “tatlı” tadı vermek için sağlıklı bir tercih olacaktır.
2. Şekersiz Reyhan Şerbeti
Malzemeler:
- 1 demet taze reyhan
- 2 adet limon
- 4 yemek kaşığı bal veya hurma özü
- 4 adet karanfil
- 1 adet kabuk tarçın
- 10 su bardağı su
Yapılışı:
- 10 bardak su, karanfil ve tarçını tencereye ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra beş dakika kadar kaynamasına izin verin. Daha sonra altını kapatın ve yıkadığınız reyhanları saplarıyla beraber tencereye ekleyin. Bir limonun suyunu da ekleyip tencerenin ağzını kapatın. 4-5 saat kadar demlenmesi gerekmektedir.
- Demlendikten sonra süzdürüp kalan sıvı karışıma bal veya hurma özümüzü ekleyip iyice eriyene kadar tahta kaşık ile karıştırın. Tatlılık derecesini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Soğuk olarak tüketime uygundur.
3. Şekersiz Ramazan Şerbeti
Malzemeler:
- 2 litre su
- 3 yemek kaşığı kuru reyhan
- 2 yemek kaşığı hibiskus
- 1 limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
- 3-4 adet karanfil
- 3 yemek kaşığı elma suyu konsantresi
- 1 avuç vişne
Yapılışı:
- Elma suyu konsantresi hariç tüm malzemeleri tencereye ekleyin ve güzelce kaynatın. Su kaynamaya başladıktan sonra beş dakika beklenir ve altı kapanarak süzmeden dört beş saat kadar demlemeye bırakın. Sonra süzünß.
- Ardından elma suyu konsantresi eklenir ve güzelce karıştırılır.
- Soğuk tüketime uygundur.
1 Comment
Hayırlı ramazanlar 🙂
Ramazan şerbetini hemen deneyeceğim bayılırım 🥰