Müzik

Dinlemekten Bıkmadığım Albümler

6 Ağustos 2017

Her şarkı, yaşadığımız dönem, içinde bulunduğumuz duygu durumlarına göre şekillenir kalbimizde… Hatta ilk kimle ve kimlerle dinlediğimiz bile önemlidir. O sırada kalbimizi birisine kaptırmışsak hele yıllar sonra bile o şarkıyı dinlediğimizde aklımıza o gelir, o şarkıyla birlikte… Şarkılar öyledir, şarkılar anılarımızdır… Anılarımızla birlikte yaşarlar… O yüzden aslında sana göre şahane gelen bir şarkı başkasına göre vasat olabilir… Albümler de öyledir… Şimdi artık dijital ortamlarda tek tek dinlense de şarkılar, kasetler-cdlerde baştan sona bitinceye kadar dinlenirdi… Benim de şarkı atlamadan, tek solukta dinlediğim albümler vardı… Onları paylaşmak istedim bu sefer… Kendi müzik dünyam… Yine 10 dan 1 numaraya doğru sayıyoruz 🙂

10-Küçük Bir Öykü Bu – Zuhal Olcay (1989)
Zuhal Olcay’ın ilk albümüdür.. İlk şarkıdan son şarkıya kadar bir aşk hikayesini anlatır.. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle… Besteci Vedat Sakman ve söz yazarı Mehmet Teoman’ın, Cihangir’de bir çatı katında aylar süren çalışmalarının sonunda oluşur şarkılar. Tek kalan, bu projeye uygun bir şarkıcı bulmaktır. Zuhal Olcay ise aynı dönemde Evita müzikaliyle gündemdedir… Yani bu albüm için biçilmiş kaftandır… Ve yollar kesişir, Türk Pop müzik tarihinin en önemli konsept albümü böylece oluşur… Albümde ayrıca çiçeği burnunda müzisyen Uzay Heparı da piyano çalmıştır..

Favori 3’lü:
Sizi Gözlerdim Hep
Yalnızlığım
Memnun Oldum

9-Bir Hadise Var – Nazan Öncel (1991)
Nazan Öncel’le tanıştığımız albüm… 1982’de yayınladığı ilk albüm beklediği ilgiyi görmeyince uzun süre beste çalışmaları yapmış… Sonunda 1991 yılında İskender Paydaş ile birlikte stüdyo kayıtları, düzenlemeler derken bu şahane albüm ortaya çıkmış… Nazan Öncel ardından yine birbirinden güzel albümler ve farklı sanatçılara verdiği şarkılarla gönlümüzü fethetmeye devam etmiştir.

Favori 3’lü:
Ağla Erkeğim Ağla
Mühürledim Seni Kalbime
Hani Böyle Olamazdık

8-Bende Bi Aşk Var – Göksel (2012)
Daha ilk çıktığı günden beri peşinde olduğum isimdir Göksel. Sabır, Kurşuni Renkler, Uzun Uzun Yollar, Günün Birinde gibi şarkılarla da çok dikkatimi çekmişti ama 2012 yılındaki bu albümdeki gibi beni 12’den vurmamıştı. Söz ve müziklerinin tamamının kendisine ait olduğu, o kırılgan ve etkileyici sesine çok yakışan biraz depresif, biraz melankolik ama bir o kadar da coşkulu şarkıları, Ozan Çolakoğlu imzalı düzenlemeleriyle benim başucu albümlerimden biri…

Favori 3’lü:
Yalnız Kuş
Aşk Bitti
Uzaktan

7-İnsanlık Halleri – Teoman (2009)
Türk Rock müziğin en karizmatik şahsiyetlerinin başında yer alır kendisi… Vakt’i zamanında kendisinin sıkı taklitçisi pardon takipçisi olduğumu itiraf edeyim… Onun giydiği deri ceketlere hastaydım mesela… Bende, onda durduğu gibi durmazdı ama olsundu… Ya da mesela çene sakalını onda görüp bırakmıştım… O yıllarda, her seyrettiğimde “şarkıcı olsaydım ben de Teoman gibi olmak isterdim” derdim hep… Heyhat, mühendis oldum ama yıllardır Teoman hayranlığım bitmedi.. 2009 yılındaki bu albümü de bana göre kariyerindeki “içinde boş şarkı yok” albümlerinden en güzeli…

Favori 3’lü:
Çoban Yıldızı
Gündüz Düşleri
Mavi Kuş ile Küçük Kız

6-Kadın – Şebnem Ferah (1996)
Türkçe Rock müziğin fitilini ateşleyen, ilk çıktığında büyük fırtınalar kopartan, müthiş bir altyapıya sahip, benzersiz albüm… Çoğunlukla söz ve müziği kendisine ait olan şarkıların düzenlemelerinde İskender Paydaş, Tarkan Gözübüyük, Demir Demirkan gibi isimler vardır. Bu albümle birlikte Şebnem Ferah’ın vokal tekniği, karizması ve tarzı hep taklit edilmiştir. Şimdi albümden hangi şarkıya denk gelsem bir yerlerde, beni alır üniversite yıllarıma götürür. Hala büyük bir keyifle dinlerim, her şarkısını…

Favori 3’lü:
Bu Aşk Fazla Sana
Fırtına
Yeniden Doğup Gelsem

5-Apayrı – Hande Yener (2006)
Bakmayın siz onun şimdilerde basit pop şarkılarıyla rekabet eden parti kızı kıvamındaki hallerine… Kariyerinde babalar gibi “Apayrı” bir albüm var Hande Yener’in… Ki bir önceki “Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor” bu albümün habercisi gibiydi… Albüm genel olarak sözleriye ‘cool’, müzik ve düzenlemeleriyle ‘katıksız pop’ ve Hande Yener’in doyumsuz yorumuyla tam bir ‘klas’tır… Mete Özgencil, Erdem Kınay, Erol Temizel gibi alternatif isimlerin elinden çıkıp böyle üst kalite bir albüm yapan Hande Yener’in, sonrasında nasıl olup da çıtasını yerlerde süründürdüğünü anlamak da mümkün değil.. Hele o harika sesiyle…

Favori 3’lü:
Şefkat Gibi
Kanat
Yola Devam

4-Yine Yeni Yeniden – Nilüfer (1992)
Nilüfer’in Kayahan’la yapmış olduğu albümler de efsanedir ama bu albümün yeri bambaşkadır. Bunda en önemli faktör kuşkusuz, bana göre Pop müziğin gelmiş geçmiş en iyi besteci ve aranjörü Onno Tunç’tur. Hala üzerine çıkılamayan şarkılara sahip bu albümde Onno Tunç’un dışında yine Kayahan, Adnan Ergil, Şehrazat, Aysel Gürel gibi isimler de yer alır. Enfes Nilüfer yorumu da balı, kaymağıdır…

Favori 3’lü:
Dokun Bana
Her Sevda Bir Veda
Dokunsalar Ağlarım

3-Sevgiliye – Aşkın Nur Yengi (1990)
İşte 90’lı yıllar Türk Pop müziğini patlatan albüm. 12 yaşından itibaren Onno Tunç orkestrasında Sezen Aksu’nun vokalistliğini yapan Aşkın Nur Yengi’nin ilk albümüdür aynı zamanda. Ağırlık olarak Sezen Aksu, Onno Tunç söz ve müziklerinden oluşan albüm, Yunan şarkıların üzerine yazılan sözler ve harikulade düzenlemeleriyle Pop müziğin kilometretaşıdır. Aşkın Nur Yengi’nin etkileyici yorumculuğu da ön plandadır. Albümde ayrıca söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan Harun Kolçak düeti ‘Bile Bile’ ve ünlü söz yazarı ve besteci Şehrazat’ın ilk bestesi ‘Sevgiliye’ de yer alır. İlk çıktığı günden itibaren baştan sona aynı zevkle dinlediğim nadir albümlerden birisidir.

Favori 3’lü:
Ayrılmam
Sevgiliye
Bile Bile

2-Siyah Işıklar – Kayahan (1989)
Tam adı gibi… Siyah bir albüm… Melankolinin dibi.. Allahtan araya ‘Ve Melankoli’, ‘Mor Menekşe’ ışıkları giriyor da hüzünden ölmüyoruz albümü dinlerken… ‘Yeter Artık Yeter, Bir Avuç Kar Beyazı’ dedirtiyor tabi ama Kayahan’ın o güzel yorumuyla su gibi akıyor bu albüm… Daha önce Nilüfer’den dinlediğimiz çoğu şarkıyı Kayahan’dan dinlerken “Ya işte şarkının yaratıcısı söylediğinde esas oluyor” da diyorsunuz… Nilüfer’in yorumuyla da başka diyorsunuz… Ama her türlü, Pop Müziğin en iyi söz yazarı ve bestecilerinden birinin, hayatının içinden geçirip söylediği bu şarkılar yıllar yıllar da geçse ne unutulur, ne de tadı bozulur… (03-04-2015)

Favori 3’lü:
Hep Karanlık
Alınma Ağlıyorsam
Ve Melankoli

1-Sezen Aksu 88 – Sezen Aksu (1988)
Sezen Aksu’yu zirveye taşıyan albüm. Sen Ağlama, Git, Firuze gibi albümlerle ısınma turları attıktan sonra bu albümle öldürücü darbeyi indirir… Her anlamda yenilikçi, devrim niteliğinde ve Pop müziğin önünü açan albümdür… İçinde sadece Sezen Aksu, Onno Tunç, Aysel Gürel şeytan üçgeninin değil Atilla Özdemiroğlu, Garo Mafyan, Ara Dinkjian, Arto Tunçboyacıyan, Fahir Atakoğlu, Kayahan gibi heybetli müzisyen ve bestecilerin, vokallerde ise Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Sertab Erener’in olduğu bir efsanedir. Albüm, o döneme kadarki kalıplaşmış pop müzik anlayışını yerle bir eden senfonik ve çok sesli düzenlemeleriyle Onno Tunç’un büyük bir usta olduğunun da ispatıdır aynı zamanda… Tabii ki Sezen Aksu’nun olağanüstü güzellikteki sesi ve yorumu bir başkadır bu albümde… Benim de 13 yaşındayken, müziği yeni yeni keşfettiğim zamanlarda kulağımda walkman’le yatıp kalkıp dinlediğim ve hala dinlemeye devam ettiğim çok çok özel bir albümdür.

Favori 3’lü:
Geçer
Bir Çocuk Sevdim
Seni İstiyorum

Bonus 5’li:
Yeşilmişik, Yeni Türkü (1989)
Med Cezir, Levent Yüksel (1993)
A’Acayipsin, Tarkan (1994)
Söz Vermiş Şarkılar, Murathan Mungan(2004)
Ajda 1990, Ajda Pekkan (1990)

Hepinize çoşkulu, müzik ve sanat dolu günler diliyorum… İyi Pazarlar 🙂

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

13 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 6 Ağustos 2017 at 12:19

    Alicim gene harika bir listeyle, tüm o parçaları bir an önce dinleme ihtiyacı uyandırdın içimde. Parçaların isimlerini okumak bile tam da yazında anlattığın gibi beni o yıllara geri götürdü. Tebrik ederim arkadaşım her zamanki gibi inanılmaz keyifli bir yazı olmuş 👏🏼👏🏼

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 6 Ağustos 2017 at 12:23

    Ali yazın yine çok keyifliydi

    • Yanıtla Ali Ballı 6 Ağustos 2017 at 15:22

      Çok teşekkürler ..Mutlu oldum 🙂

  • Yanıtla Seçil Heptaşkın 6 Ağustos 2017 at 14:13

    İlk sırada Sezen Aksu olmasına neden şaşırmadım acaba🤔😃

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 6 Ağustos 2017 at 14:13

      Ben de 😂😂

      • Yanıtla Ali Ballı 6 Ağustos 2017 at 15:22

        Ben de 😂

  • Yanıtla Duygu 8 Ağustos 2017 at 11:07

    Muhteşem liste kendi listemin yansımasını görüyor gibiyim…

    • Yanıtla Ali Ballı 8 Ağustos 2017 at 14:19

      Çok teşekkürler..Takipte kalınız 🙂

  • Yanıtla Nihan Deveci 9 Ağustos 2017 at 22:59

    Teşekkürler. Listede yer alan 6 albüm benim de tüm zamanlar için geçerli favori albümlerim.

    • Yanıtla Ali Ballı 10 Ağustos 2017 at 11:40

      Hangileri, çok merak ettim 🙂

  • Yanıtla Nihan Deveci 11 Ağustos 2017 at 10:07

    😊 Sezen Aksu, Kayahan, Aşkın Nur Yengi, Nilüfer, Göksel, Nazan Öncel’in albümleri. En sevdiğim albümler listesi yazısı hazırlayabilirim bir ara ya da ilk gençlik yılları albümleri. Müzik kulağı açısından çok şanslı yetiştim. Babam müzik tutkunudur.(Dinleyici olarak). Babamın evde iki bavul plağı var. ‘Long play’ler ayrı 😉 Evimizde her an müzik vardı. Bu sebeple kulağım 60,70,80’li yılların müziklerine alışık. Selamlar…

    • Yanıtla Ali Ballı 11 Ağustos 2017 at 11:37

      Tamamdır teşekkürler.. Bizim nesil daha iyi müzikle yetişti sanırım… çok farklı alternatiflerimiz yoktu çünkü.. herkesin evinde bi’ şekilde müzik vardı 👍

      • Yanıtla Nihan 12 Ağustos 2017 at 12:52

        🙋

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan