İremushka’nın Panosu

Cruelty-Free | Kaş Yaparken Göz Mü Çıkarıyoruz?

21 Nisan 2021
Yazı: Cruelty-Free | Kaş Yaparken Göz Mü Çıkarıyoruz? | Yazan: İrem Savaş


Cruelty-Free Logo

Merhaba. Sinir uçlarımıza dokunan konular gün geçtikçe artıyor ve biz her sabaha farklı bir gündemle açıyoruz gözümüzü. Bazıları için yapılabilecekler çok uzakken, bazı konuların kaderi tamamen bizim istikrarımıza bağlı.

Peki o istikrar bizde var mı?

Son günlerde sosyal medyada bir animasyon paylaşımı görüyorum. Konu ile ilgili ilk defa fikir sahibi olanlardan değilim. Aksine alışveriş yaparken, çok uzun yıllardır, dikkat ettiğim nokta hayvanlar üzerinde yapılan testlerden uzak durup durmamalarıydı. Yani ürünlerin “vegan” olması.

Peki ben bunlar haricinde ürünleri sepetime atmadım mı? Tabii ki attım. Yargılamadığımı, eleştirdiğimi bilmenizi isterim ancak yalnızca sizleri değil, kendimi de.

Kısa bir blog izlemiştim ve ne zaman insanların istikrarı ile düzeltilebilecek bir sorunla karşılaşsam hep aklıma gelir.

İzlanda’da diş macunlarının ayrıca bir de kutulanması epey dikkat çekmiş ve yapımında ne çok ağacın gereksiz kesildiği kanısına varılmış halk tarafından. Herkes el ele vermiş ve ambalajın ayrıca kutulandığı diş macunlarını satın almamaya başlamışlar. 2-3 yıl boyunca verimsiz diş macunları da olsa kutusuz olanları tercih etmişler.

Şimdi ne mi değişmiş?

Aynı macun markaları ülkemizde ya da ABD’de milyonlarca kutulu diş macunu satarken İzlanda’da aynı macunu kutusuz satıyorlar. Demek ki birlik olunca aşılacak birçok negatif durum varken biz yalnızca oturduğumuz yerden yaptığımız paylaşımları işe yarar görüyor, ertesi sabah uyandığımızda ikinci yüzümüz devreye giriyor ve kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hayvanlar üzerindeki deneylere olanak sağlıyoruz.

Şampuan

Hepimizin açık ara en çok kullandığı ürün şampuan olabilir. Hatta evdeki her birey için birkaç kutu şampuan bulunuyor banyolarımızda. Keratin bakımı etkili olanlar, kepeğe karşı olanlar…

Bu yazımda amacın sizlere alternatifleri sunarak biraz da olsun bu test yapan markalardan uzaklaşmanızı sağlamak.

Kuru Şampuan | Yazan: İrem SavaşKuru Şampuan” daha önce hiç duydunuz mu?

Baktığınızda bir sabun. Ancak aklınıza onunla yıkadığınızda saçlarınızı odun gibi yapan sabunlar gelmesin. Bunlar şampuandan farksız ve artı yönleri ise yağlandırma, kepek gibi sorunlardan sizi uzak tutuyor.

Hayvanlar üzerinde test edilmiyor olmaları en büyük ayrıcalıkları iken bir de şampuanların içindeki atıkların kafa derinizden vücudunuza yayılma olasılığından sizleri koruyor. Bence bir şansı hakediyorlar.

Baboon Natural (@baboonnatural) markası “Doğadan gelen kozmetik” sloganları altında birçok doğal ürünle buluşturuyor bizleri.

www.baboonnatural.com internet sitelerinden güvenle alışveriş yapabilir ve hayvan testlerinden uzak bir dünya için aslında büyük bir adım atmış olabilirsiniz.

Makyaj Ürünleri

Belki aynaya baktığımızda bizi bir an çok mutlu edecek bir ürün aslında bir yerlerde çok can yakıyor desem?

Artık internet elimizin altında ve ben izlerken yutkunmakta zorlandığım test aşamalarını yeniden paylaşmaktan oldukça mutsuzum ☹️

Besleyici, vegan ve parfümsüz ürünlerin de var olduğu bir ülkede neden cildimize ve diğer canlılara bunca zarar veren ürünleri tercih ediyoruz?

Doğal pigmentlerle renklendirilmiş bir allık daha önce duymuş muydunuz?

Yazı: Cruelty-Free | Kaş Yaparken Göz Mü Çıkarıyoruz? | Yazan: İrem SavaşÜstelik yerel üretime ve küçük esnafa da az görünse de aslında büyük bir destek sağlayabiliriz bu sayede.

Hepsimis (@hepsimis) markası günlük yaşamımızda kullandığımız makyaj ürünlerinin birçoğunu bize doğal ve el yapımı olarak sunuyor. İçeriğini bildiğimiz, temiz bu ürünler için kendilerine aslında ne kadar teşekkür etsek az.

Lila Kutu sitesi ise bize maskara ve kapatıcılarında doğal olan alternatiflerini başarılı bir şekilde sunmakta. www.lilakutu.com adresinden ürünleri inceleyebilirsiniz. Hem doğal içerikli hem uygun fiyatlı en önemlisi de vegan ürünler ile gönülleri fethediyor.

Deodorant ve Parfümler

Parfümsüz asla diye dolaşbilirdim eğer dünya ile hiçbir iletişimim olmasa ancak şimdi de parfümsüz asla diyebiliyorum hem de testlerden de uzak duranları ile tanıştıktan sonra. Aslında testlerden uzak duran markalar da oldukça az ve bu durum çok can yakıcı. Belki de herkesin kesin olarak kullandığı iki üründen bahsediyorum deodorantlar ve parfümler. Günde birkaç defa…

Peki alternatiflerimiz neler?

Hepimis markasının katı deodorantları aslında en büyük alternatif. “Kokum Mis” adını verdiği doğal parfümleri ise bizlerden bir şansı hak ediyor. Alışkanlıklarımızı değiştirmenin tam zamanı diye düşünüyorum.

Yazı: Cruelty-Free | Kaş Yaparken Göz Mü Çıkarıyoruz? | Yazan: İrem SavaşDikkat etmemiz gereken bir görsel var ki bizi yanılgıdan kurtarıyor:

Bir marka piyasaya ürün sunarken vegan olduğunu belirtebiliyor ancak o ürünü elde ederken tedarik ettiği bileşenlerin yapımında testler uygulanıyor olabiliyor. O nedenle görseldeki tavşan logosuna ve vegan işaretine ayrıca dikkat edip küçük bir araştırma yapmakta da fayda var.
 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
 
 
İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan