Sağlıklı Beslenme & Diyet

Metabolizmanızı Hızlandıracak 10 Yöntem

5 Eylül 2017

Metabolizma, vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi ve fiziksel tüm aktivitelerde kullanabilmesi için gerekli olan enerjinin vücut tarafından dönüştürülmüş halidir. Bazal metabolizma ise; temel yaşamsal fonksiyonlarımızın devamı için harcanması gereken kalori miktarıdır. Kişinin kronik rahatsızlıkları, geçirdiği hastalıkları, kullandığı ilaçlar, genetik yapı, hormonlar, yaş, yaşam tarzı ve bilinçsizce yapılan egzersizler metabolizma çalışma hızını olumlu yada olumsuz etkileyebilmektedir.

Metabolizma hızı yaşa ve cinsiyete göre de değişmekte olup erkeklerin metabolizması kadınlara göre daha fazla çalışır. Ayrıca genç bireylerde metabolizma çok hızlıyken ilerleyen yaşlarda metabolizma yavaşlar.

Metabolizma ayrıca vücut yapımızı ve kilomuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Bazı kişiler çok fazla yemek yemesine rağmen kilo almazken, bazıları ise beslenmelerine dikkat etse bile kilo alırlar. Kilo verme sorunu yaşayan ve beslenmesine özen göstermesine rağmen kilo alan kişilerin metabolizmaları yavaş çalışıyor olabilir. Bu kriterdeki kişilerin mutlaka bir beslenme uzmanı tarafından oluşturulan beslenme programı uygulamaları gerekir. İşte sizler için metabolizma hızlandırmaya yardımcı 10 önerim;

1. Öncelikle vücudunuzun daha hızlı çalışması için güne erken başlayın ve uyanınca mutlaka bir bardak su için. Su hücrelerimizin yaşamsal faaliyetleri için vücut fonksiyonlarımızın yerine getirilmesi için ve vücut biyoritmimizin bozulmaması için çok önemlidir. Bu sebeple her sabah mutlaka aç karnına 1 bardak su içilmelidir. Birçok kişi sabah aç karnına içilen sıcak suyun metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını düşünür. Fakat tam tersine soğuk su içmek yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Ayrıca gün boyu metabolizmanızın düzgün çalışabilmesi için günde en az 2- 2,5 litre su içilmelidir. Yapılan çalışmalar da günde 8 bardak su içen kişilerin vücutlarının 4 bardak su içenlere göre daha fazla kalori yakmış olduğunu göstermiştir.

2. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi mutlaka güne kahvaltı yaparak başlayın. Gece boyunca uyku halinde olduğumuz için uzun süren bu açlık nedeniyle metabolizma vücudu korumak adına yavaşlar. Eğer sabahları kahvaltı etmeden güne başlanırsa geçen her süre metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olur. Posa içeriği yüksek ve kompleks karbonhidratlar (tahıllı ekmek ve meyve gibi besinler) metabolizmanın tekrar harekete geçmesini sağlar. Bu sebeple her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

3. Kahvaltıyı atlamadığınız gibi ara öğünleri de mutlaka atlamamaya çalışın. Çünkü atladığınız her öğün size geç saatte atıştırma olarak geri dönecek ve sizi çok daha pişman edecektir. Ayrıca ara öğün yenildiğinde fazla acıkılmayacağı için ana öğünler de küçülmüş olur. Süt, yoğurt, meyve, kuruyemiş gibi besinleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

4. Bağırsaklarınızın daha düzenli çalışması için mutlaka probiyotikleri tüketmeye çalışın.

5. Yeşil çay ve kahvenin içinde bulunan kafein metabolizma hızını ve antrenman performansını arttırarak vücuttaki yağ yakımını arttırabilir. Kafeinin etkisine yönelik yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; kafein enerji harcamasında artış sağlar. Ayrıca kafein yağ hücresini küçültür, trigliserit miktarını azaltır. Bu sebeple içilen miktara, sıklığına, şekersiz olmasına dikkat edilerek gün içerisinde kahve ve yeşil çay tüketilebilir.

6. Hızlı kilo vermek için şok diyetler uygulamak yerine kendinize sağlıklı ve yaşam şeklinize uygun beslenme planı oluşturun. Unutmayın ki şok diyetler monotondur, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmaz.
‘Diyetim ne zaman bitecek, ne zaman her şeyi yiyebileceğim’ hissi uyandırır. Bedeninizi şok diyetlerin yalancı etkisine maruz bırakmak ise metabolizmanızı olumsuz yönde etkiler.

7. Baharatlar kısa süreli de olsa metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Özellikle kırmızıbiber iyi bir metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalarda kırmızı biberin içerisinde bulunan kapsaisin adlı etken maddenin metabolizmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir. Yine aynı şekilde hardal ve karabiber de iyi birer metabolizma hızlandırıcıdır. Baharatların metabolizma hızlandırıcı etkisinden faydalanabilmek için mide problemi olmayan kişilerin her gün bir miktar baharat tüketmeleri önerilir.

8. Beslenme düzeninizde mutlaka proteinli besinlere yer verin. Proteinli besinlerin termojenik etkileri karbonhidrat ve yağlara göre daha yüksek olduğu için sindirilirken vücut daha fazla kalori harcar. Bu durum da metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık, hindi, kırmızı et kaliteli protein kaynaklarıdır.

9. Spor yaparak kaslarınızı kuvvetlendirin. Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranınız normale göre yüksek ise metabolizma hızınız yüksek demektir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile de kalori yakımı fazlasıyla arttırılabilir. Uzun süreli ve orta tempo ile yapılan egzersizler hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan egzersizlere göre daha verimli sonuçlar sağlar. Spor yapmak hem kaslarınıza iyi gelecek hem de seratonin seviyenizin artmasına destek olacaktır. Eğer spor yapmak için vaktiniz yoksa gün içerisindeki fiziksel hareketlerinizi artırmaya çalışın. Bunun için asansör kullanmak yerine merdivenleri tercih edin, yürüyerek gidilebilecek noktalara araçsız gidin.

10. Mümkün olduğunca geç saatte yemek yememeye çalışın. Yapılan araştırmalarda kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verilebileceği görülmekte. Bu nedenle akşam yemeğinizi erken bir saatte ve mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yenilmiş olmalıdır.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Nihan Deveci 6 Eylül 2017 at 12:29

    Teşekkürler. Güzel püf noktaları vermişsiniz.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan