Mavi Okyanus

Kahramanım Temel Reis

27 Aralık 2018

Temel Reis
Elbette ki hepimizin bir kahramanı vardır. Peki, hangi özellikleri ile bizim kahramanımız oluyorlar? Biz hangi açıdan o kahramanları kendimize yakın buluyor ve seçiyoruz.

Kendi kahramanımdan bahsetmek isterim size. Kahraman deyince ilk aklımıza gelen arkasında dalgalanan pelerini olsa da benim kahramanım Temel Reis.

Aşkı için savaşan kahraman

Çok lezzetli olmasa da kazanabilmek için sürekli o lezzetli mi lezzetli ıspanağı yiyen, dolayısıyla ıspanağı çocuklara sevdiren, ıspanak yemeden önce güzelce bir hırpalansa da hiç pes etmeyen, vazgeçmeyen, kendisinden uzun ve zayıf olsa da Safinaz’ı kendisine yakıştıran, piposunu ağzından hiç düşürmeyen, denizci, geniş çeneli, Kabasakal’ın bir numaralı düşmanı.

Safinaz’ı çok seven, sevgili Temel Reis.

Aşkı bulmak, onun peşinden koşmak, mücadele etmek, vazgeçmemek, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmaktır aslında. Diğer bir deyişle kahraman olmak için değil gerçek değerlerimiz için mücadele etmek. Bazen hepimiz pes ederiz, pes etmek zorunda kalırız belki de. Ama en önemlisi, en keyifli olanı, mücadele sonucu kazanılan değil midir, sizce de? Kabasakal gibi güçlü biri ile mücadele etmek, kazanmak için o ıspanağı yemeğe mecbur kalmak, Safinaz için yaptıklarının bir kısmıdır. Onu kurtarmak için aldığı risk ise cabasıdır.

İzlerken sonunda Safinaz’ı kurtaracağını bilsek bile, yani sonucunu bilsek dahi, izlemekten keyif aldıran nedir bize? Safinaz’ı nasıl kurtaracağı, nasıl mücadele edeceği, ye artık şu ıspanağı deyişlerimiz, bir de o ıspanağın bir yerlere düştüğü, kaybolduğu zamanlar yok mu? İşte en heyecanlı anlar o sırada başlar. Sanki elinizdekilerin kıymetini bilin, bunu bulamayanlar da var der gibi…

1929 yılında Elzie Crisler Segar tarafından canlandırılan çizgi roman karakteri Popeye, Türkçe meali ile Temel Reis’in gerçek karakterlere dayandığını öğrendiğimde daha da etkilenmiştim. Heykeli dikilen ilk çizgi film kahramanı olan Temel Reis’in ıspanağının demir oranın yanlış hesaplandığı ile ilgili haberleri çıksa da, ıspanak yedikten sonra çocukların pazılarını sıkmaları bu haberi pek de önemsemediklerini gösteriyor sanırım. Asıl olanın duygulara dokunmak olduğu gerçeği tekrar karşıma çıkmıştı.

Temel Reis gibi aşkına sahip çıkan, ondan vazgeçmeyen, yürekli insanlara selam olsun.

Mustafa Çağa

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

5 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Aralık 2018 at 07:38

    Ne çok severdim ben de Temel Reis’i 🤩🤩 Ve ne kadar güzel açıklamışsın bu koca yürekli adamı sevmemizin sebeplerini. Cümlelerinle hem çocukluğuma döndüm hem de pazılarımı şişirip mücadele cesareti ile doldum 😉

  • Yanıtla Zeynep Mete 27 Aralık 2018 at 12:15

    Çocuklarımıza mücadelenin aynı zamanda heyecanlı ve keyifli bir uğraş olduğunu anlatan ender karakterlerden biri olan sevgili Temel Reis’i yeniden anımsadık güzel satırlarınızla.
     
    Kaleminize sağlık…

  • Yanıtla Didem Elif 27 Aralık 2018 at 13:42

    Tam vaktinde geldiniz. Harika bir ana fikir. Ben de Didem gibi pazılarımı sıkıyorum bu metnin üzerine. Benim kahramanım kim diye düşündüm de Batman’deki kedi kız geldi hemen aklıma…. Sevgiler…

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Aralık 2018 at 13:45

      Kuzummmm bizim de Nil ile son dönem en sevdiğimiz kahraman Cat Woman 👍🏻

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan