Ay Işığı Yolcusu

Umut

1 Ocak 2019

Umut

Gece parlayan bir yıldız mıdır umut, zehir midir yoksa? Göğümü aydınlatan güneş mi, tenimi yakan; yine de!…

Yitim

Işığın ne yönden parlayacağı belirsizdir ve hangi ışığın yakıcı hangisinin şifalı olduğu da öyle. Şifanın neye yol açacağından emin olabilir misiniz peki, ya ulaşabilmek? Evrenin öte ucunda gibidir sıklıkla çözüm, aslında bakabilirseniz birkaç adım ötenizde olsa da.

Yitirdiğimiz ne aslında? Umudumuzu mu, kendimizi mi, yönümüzü mü yitirdik?

Hepsi, hepsi tek bir soruyla başlamamış mıydı? “Ben kimim?” O soruyu sormasaydık eğer, bize yüklenen kimlikle/kimliklerle sanal evrenimizde sanal içeceklerimizi yudumlayıp var olmayan havayı sözde soluyarak yaşamayı sürdürecektik. Ama soru soruldu bir kere ve geri dönüşü yok.

Dönüşsüz mü, Dönüşümsüz mü?

Acı kaçınılmaz, tamam; yine de geri dönmek ister misin, ister miyiz? Umutla ne ilgisi var tüm bu karmaşanın? O kadar çok ilgisi var ki, hatta çoğunlukla onunla ilgili, umut!..

Umuda gerek duymayacağımız sanal, sorusuz ve sözde sorunsuz yaşama ara ara kaçma isteği uyanır bir çoğumuzda; ama o sırada bile, gerçek olsa böyle bir dönüş istemeyeceğimizi içten içe biliriz. İşin sırrı umut, yine umut!

Ay Işığı Yolu-Yolcusu

Peki neyi umuyoruz, gerçek mi, gerçekçi mi? Sonsuz bir labirentin içinde dönüp duruyor muyuz ay ışığı yolcusu olduğumuz sanrısıyla, yalnızca. Aydınlanma bir kandırmaca mı, yoksa karanlıklar içinde kendini kandıranların dönüp dururken soluksuz-sonsuzcasına yataklarında, içlerindeki ışık noktacığını derine, daha derine itmek, söndürmek, hiç varolmamışçasına yok etmek için buldukları bir yol mu bize yönelik bu kafa karışıklığı uğraşı.

Yanıt açık, yanıtı biliyoruz. Bilmeyen başlamadan döner bu yoldan, ay ışığı yolcusuyum, yolda niceleri var, görmezden gelmeyin yola meyilliyseniz. Meylinizden dönmeyin, bir kez adım attıysanız, gerçek, ciddi bir adım, isteseniz de dönemezsiniz zaten, dönmeyin.

Yönelim

Bir yönelimi seçmek/meyletmek kolay değil. Bir seçim yaptığımızda, bu seçimi yaptığımızda aslında yola ilk adımımızı attık; fakat iki ileri bir geri gidiş durumundayız sanırım çoğun ya da ben öyleyim belki. Yolda farklı yolcular olsa da, yol her zaman herkes için ayrı ayrı olmak üzere tek kişiliktir. Başka yol gösterenleriniz, ışığı görmenizde yardımcı oluyormuş gibi görünenler olabilir ama ışığı görecek olan yola adım atacak ya da geri çekilecek olan kendisidir bireyin.

Umut, bu yol üzerinde bir zehir de olabilir şifa da; ay ışığı yolunda karmaşık görünebilir başlarda, ama çözülür, çözümlüdür. Yolun kendisi çözümdür, hedef ise bambaşka bir konu.

Atakan Balcı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 1 Ocak 2019 at 14:15

    Hiç bu açıdan düşünmemiştim umudu. Hep pozitif yanını gördüğümden, insanı tüketen, gerçekliği kabulden uzaklaştıran bir hale de sokabileceğini görmemişim. Fakat umut da olmazsa, hayat salt gerçeklikten oluşup, pek de yavan bir şeye dönüşmez mi 😉

    • Yanıtla Atakan Balcı 2 Ocak 2019 at 17:26

      Umuttan vazgeçmek çözüm değil bence de, umudu çok yönlü algılayıp taşımak güzel 😊

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan