Ay Işığı Yolcusu

Faşizm | 3

28 Eylül 2021

Yazı: Faşizm | 3 | Yazan: Atakan Balcı

 

İndeks

Faşizm: Birinci Bölüm
Faşizm: İkinci Bölüm
Faşizm: Üçüncü Bölüm
Faşizm: Dördüncü Bölüm
Faşizm: Beşinci Bölüm

 
 
Faşizm, ulus temelli, din temelli, toplum temelli, etnik temelli vb. bir kavram değildir ve yine de bunlardan birini, tümünü ya da daha çoğunu temeline katabilir. “Sosyal faşizm” de, “dinci faşizm” de “etnik ulusçu faşizm” kadar faşizm gerçeğinin farklı yönleridir. Yalnızca yer yüzünü yönetenlere, yönlendirenlere değil, yalnızca yüksek kulelerdeki kimselere değil, sıradan gördüklerinize, şöyle bir çevrenize bakın, faşizmin her türünü göreceksiniz.

Faşizmi şovenizm/ırkçılık, şovenizmi de ulusçuluk olarak görmek, farklı toplumsal ve ideolojik bölümlenmelerin giderek artan bir anlayışı durumuna gelmeye başladı ve gariptir ki bu bölümlenmelerin arasında, kendini ulusçu/milliyetçi gören bölümlenmeler de var. Hiçbir toplumsal öbek, tüm kimseleriyle bu anlayışın içine atlamış değilse de oldukça belirgin bir durum şu anki görünüşü yönünden faşizmin bu algılanış biçimi.

Faşizmi ısrarla “ulusçuluk/milliyetçilik” görenler için ulusçuluk kavramının ayrıntılı olarak irdelenmesi gerektiği açık. Belki de bu bilgilendirme ve çözümlemeyi kendi bireyselliklerinde gerçekleştirmeliler.

Enternasyonalizmin/Uluslarüstücülüğün (doğru bir çeviri sayılırsa) kişi oğulları/kişi kızları için çok doğru bir temel olduğu açık. Ulusçuluğu yeni baştan ve tüm türleriyle çözümleyenler, bu kavramın temelinde “ulus” olduğu gerçeğinin ayırdına vararak, küreselleşmeci yalanların tuzağına, kendilerini hâlâ “enternasyonalist” sanarak düşmediklerinden emin olmaları çok önemli. Ya da “Ben zaten her şeyi biliyorum”un faşist tuzağına düşerler.

Faşizm Sartre, Troçki, Lenin gibi birçok düşünürce (Evet, Lenin’i burada “düşünür” yönüyle ele almalı) “kapitalizm” olarak veya kapitalizmle ilişkili olarak değerlendirilmiştir. Kapitalizm, sağcı düşüncenin, anayasasında “sosyal devlet” yazan bir ülkede, örneğin, yasal olarak uygulanamayacak, serbest piyasacı sağ ekonomi sistemidir ve terim olarak “faşizm” de sağda tanımlanır.

Peki bu kadar mı düşünürlerin arada kurduğu ilişki? Hayır doğaldır ki, kesinlikle hayır! “Faşizm, kapitalizm artı cinâyettir” diyor örneğin Upton Sinclair.

“Faşizm, çürümekte olan kapitalizmdir” diyen, Atatürk’le aynı dönemde yaşamış ve yer yüzü yaşamını ondan daha önce terk etmiş olan Vladimir İlyiç Lenin’in bu konudaki yorumu, bir öngörü olarak da kabûl edilebilir bana göre. Çünkü Atatürk’ün ve Lenin’in döneminde faşizm, tam olarak olgunlaşıp iyice ortaya konmuş, uygulanmış değildi.

“Faşizm” adlı yazı dizisi, devam edecek. Sevi ve ışık ile!
 
 

Devamı için tıklayınız.

 
 
Atakan Balcı
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 30 Eylül 2021 at 07:37

    Bildiğimi sansam da sizin yazınızda kavramları yeniden gözden geçirmek çok hoş oluyor.
     
    Saygılarımla

    • Yanıtla Atakan Balcı 30 Eylül 2021 at 13:26

      Ara sıra kendini sorgulamak ve boş ayna olmak gerek aslında, tümümüz için. Teşekkür ederim!

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan