Ramazan'da Sağlıklı Beslenme

Sıkça Sorulan Sorular | Ramazan

26 Nisan 2023

Yazı: Sıkça Sorulan Sorular | Ramazan | Yazan: Dyt. Fatma Nur Erdoğan

Herkese kocaman bir merhaba! Nasılsınız? Umarım çok iyisinizdir. On bir ay boyunca beklediğimiz; sabrın, paylaşmanın, bereketin daha da anlam kazandığı Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Ben de sizler için oruç ve değişen beslenme düzeni hakkında bir yazı hazırlamak istedim. Aklınıza takılan diğer sorular için ise yorumlarda buluşalım.

Sahur

1. Sahur yapmasam olmaz mı?

En sık aldığım sorulardan biri ile başlamak istiyorum. Sahur yapmasak olmaz mı? Ne yazık ki olmaz. Sahur yapmadığımız takdirde açlık süresi daha da uzayacak ve sadece tek öğün beslenmiş olacağız. Bu durum ise ne yazık ki birçok soruna yol açar. Örneğin halsizlik, bitkinlik, ani kan şekeri dalgalanmaları, tansiyon düşmesi, kas kayıpları gibi. İftarda yenilen yemek ile birlikte kan şekeri değeri bir anda hızlıca yükselip düşecektir. Hücrelere enerji sağlamak için glikoz hızla kandan çekilecektir. Ani dalgalanmalar oluşacak ve bu durumda uyku hali meydana gelecektir. Uzun süre açlık ve tek öğün beslenme sebebiyle yeteri kadar protein alınamayacağından ötürü ise kas kütlesinde bir azalma gözlenebilir. Bu sebeplerden ötürü sahur yapmak oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

2. İftarda çorba içmek zorunda mıyım?

Uzun bir süre aç kaldıktan sonra midemizi bir bardak su ile yıkayarak başlamalıyız. Ancak midemiz vücut ısımızda olduğu için soğuk bir su ile başlamak onu şoka sokacak ve bir anda büzülmesine sebep olacaktır. Bu sebeple önce normal sıcaklıkta bir bardak su ile başlayıp ardından salata, iftariyelik veya çorba ile devam etmek midemizi ana yemeğe hazırlayacaktır.

İllaki çorba içmek zorunda değiliz. Ancak ana yemeğe geçmeden önce aperatif besinler tüketmek midemizi hazırlayacak ve bizlere şişkinlik hissi yaşatmayacaktır.

3. Ne kadar su tüketmeliyim?

Su tüketim miktarı normal günlerden farklı olmak zorunda değildir. Günlük olarak içmemiz gereken 2-2.5 litre su yeterli olacaktır. Ancak ne yazık ki bir çoğumuz için iftardan sonra su içmek midemizin doluluğu sebebiyle zor olabiliyor. Bu nedenle su şişemizi yanımızda taşımak, yudum yudum su içmeye gayret göstermek, vücudumuzun susuz kalmaması için oldukça önem taşımaktadır.

4. Ne zaman tartılırsam doğru sonucu alırım?

Normal şartlarda sabah aç karnına tartılmak genellikle doğru sonucu verecektir. Ancak Ramazan ayında yeme düzenindeki değişiklikler sebebiyle doğru sonucu veren tartım zamanı da değişmektedir. Peki niçin sabah tartılmak doğru sonucu vermez? Gece çok geç bir saatte sahur yaptığımız ve ardından uyuduğumuz için vücudumuz sindirimi yavaşlatacaktır. Bu sebeple sabah tartıda olduğumuzdan daha fazla çıkabiliriz. İftara yakın bir saatte tartılmak da sabah tartılmak kadar yanlış sonuç verecektir. İftar saati yaklaştıkça vücuttaki su oranı iyice düştüğü için bu sefer de olduğundan daha eksik bir sonuç alabiliriz. En doğru tartım sonucunu alacağımız vakit ise sahurdan 10-12 saat sonrası olacaktır.

Çay

5. Çay ve kahve tüketimi nasıl olmalı?

Türk halkı olarak çay ve kahveye ne kadar düşkün olduğumuz aşikar. Öyle ki iftar sofrası kurulurken genellikle ocakta çayımız bizi bekliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi; yemekten hemen sonra içilen çay, içeriğindeki tiyamin sebebiyle besinlerden alacağımız vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilir. Bu nedenle yemek yedikten 1,5-2 saat sonra çay ve kahve tüketmek daha doğru olacaktır. İkinci dikkat edilmesi gereken husus ise, çay ve kahvenin di-üretik, yani su atıcı içecekler olması bu durumda içilen her fincan başına 2 katı kadar su içmek gerekmektedir. (Günlük içilmesi gereken 2-2.5 litre su miktarının dışında.)
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 
 

Kaynaklar

Ramazan’da Beslenme Önerileri, Sağlık Bakanlığı BAsın Duyuruları, 11.04.2021

Ramazan Ayında Beslenme ile İlgili En Sık Sorulan Sorular, Erişen, R. (2018). BirBes, Sağlıklı Beslenme.

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan