Herkese merhabalar! Geçmiş Ramazan Bayramınızı kutlarım. Umarım aileniz ve sevdiklerinizle çok güzel ve keyifli bir bayram geçirmişsinizdir. Nisan ayını da geride bıraktık. Yavaş yavaş yaz aylarına doğru giriş yapıyoruz. Sofralarımızda da yazın etkilerini görmeye başlamışken; yazın favorim olan 5 meze tarifimi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Hadi tariflere geçelim.
1. Yeşil Zeytin Salatası Mezesi
Bize ne lazım:
- 300 gram yeşil biberli zeytin (çekirdeksiz olduğu için daha kolay dilimleniyor)
- 3-4 adet konserve kapya biber
- 3-4 yemek kaşığı haşlanmış mısır
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz
- 10-15 dal dereotu
Yapılışı:
Zeytinleri halka halka doğrayalım. Kapya biberleri küp küp doğrayalım. Dere otunu da ince ince kıyalım. Diğer malzemeleri de ekleyip hepsini karıştıralım. Mezemiz hazır.
2. Yoğurtlu Mantar Mezesi
Bize ne lazım:
- 300 gram mantar
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 dilim süzme peynir
- 10-15 dal dere otu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam kırmızı toz biber
Yapılışı:
Mantarları soyup doğramadan bütün halde sıvı yağ ile tavaya alalım. Güzelce kavuralım ardından toz kırmızı biberi de ekleyip biraz daha kavuralım. Soğuması için kenara alalım. Bir kapta süzme yoğurt, süzme peynir ve kıyılmış dereotunu güzelce peyniri ezerek karıştıralım. Üzerine mantarımızı da ekleyelim.
3. Karamelize Soğanlı Pancar Mezesi
Bize ne lazım:
- 2-3 adet kırmızı pancar
- 1 adet orta boy soğan
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı esmer şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Pancarları ikiye veya dörde bölüp buharda veya suda haşlayalım. Ardından kabuklarını soyup küp küp doğrayıp zeytinyağı ile tavada biraz kavuralım. Pancarları soğumaya bırakıp başka bir tavada ince ince doğradığımız soğanları 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı esmer şeker ile karamelize olana kadar pişirelim. Soğanlı karışım soğuyunca yoğurt ile birleştirelim (soğanlar sıcak olursa yoğurt ekşiyebilir) üzerine de pancarlarımızı ekleyelim.
4. Köz Sebzeli Tavuk Mezesi
Bize ne lazım:
- 2 adet tavuk göğsü
- 1 adet patlıcan
- 1 adet soğan
- 2 adet kapya biber
- 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 tutam tuz
Yapılışı:
Tavukları haşlanması için tencereye alalım. Bu sırada patlıcan ve kapya biberlerimizi ocakta közleyelim (ocakta közlediğimizde daha iyi köz tadı geliyor). Soğanlarımızı da ince ince doğrayıp 1 tutam tuz ile ovarak biraz yumuşatalım. Ardından haşlanmış tavukları didikleyelim. Patlıcan ve kapyaların kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Tüm malzemeleri bir kapta birleştirelim.
5. Muhammara
Bize ne lazım:
- 1 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı veya galeta unu
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tüm malzemeleri rondonun içine alıp yavaş yavaş kıvam alana kadar parçalanmasını bekleyelim. Ardından kavanoza koyup 1 haftaya kadar buzdolabında saklayabilir, dilerseniz meze dilerseniz kahvaltılık sos olarak tüketebilirsiniz afiyet olsun.
Tariflerim burada son buluyor. Umarım benim mutfağımda sıklıkla yaptığım, misafirlerimden tam not alan mezelerimi beğenir, sizde sevdiklerinizle birlikte tatlı sohbet masalarınızda tüketirsiniz.
Herkese sevgiler.
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
No Comments