Sağlıklı Beslenme & Diyet

Aronya | Süper Meyve

3 Nisan 2024

Yazı: Aronya | Süper Meyve | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar Aksoy

Aronya, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle adını sıkça duymaya başladığımız, küçük ve koyu renkli bir meyvedir. Nitekim sağlığı iyileştiren ve geliştiren birçok özellik sunduğu söylenen aronya, güçlü bir antioksidan kapasitesine sahiptir.

Aronya, Kuzey Amerika’ya özgü bir meyve olup son dönemlerde artık Avrupa’da da yetiştirilmektedir. Geleneksel tedavilerde Amerikalılar bu meyveyi soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanmaktaydılar. Tadı biraz buruk olduğu için genellikle püre, meyve suyu ve şurup formunda tüketmişlerdir. Ancak günümüzde taze, dondurulmuş, kurutulmuş, toz ve aronya özü formunda tüketebilmekte mümkündür.

AronyaAronya; lif, manganez ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bununla birlikte meyveye rengini veren antosiyaninler açısından da zengindir. Güçlü bileşimi sayesinde bu meyve; sizin bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, hücrelerinizi hasarlardan koruyabilir veya iyileştirebilir.

30 sağlıklı birey üzerinde yapılan bir çalışmada, bireylerin hepsinden kan örnekleri toplanmıştır. Daha sonra bireylere antipsikotik ilaç verilmiş ve tekrar kan değerlerine bakılmıştır. Ardından aronya meyvelerinden elde edilen ekstraktların deneye eklenmesiyle kan örnekleri tekrar incelenmiştir. Meyve ekstraktının içeriğinde bulunan antioksidanların, ilacın neden olduğu oksidatif stresi ciddi ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. 2019’da yapılan bir araştırmada, aronya takviyesinin sağlıklı bireylerde kalp ve damarlardaki hücreleri güçlendirdiği ve hasarlı hücrelerin onarıldığını gösterilmiştir.

Araştırmalar, aronya meyvelerini yemenin güvenli olduğunu ve ciddi bir yan etkisinin olmadığını göstermektedir. Ancak bunun doğrulanması için uzun vadeli araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Aronya meyvelerinin çok buruk bir tada sahip olduğunu unutmayın. Bu, ağzınızda kuru, zımpara kağıdına benzer bir his bırakabilir. Bu nedenle onları tek başına yemek istemeyebilirsiniz. Bunun yerine bunları yoğurt, smoothie ve meyve suları gibi yiyecek ve içeceklere ekleyebilirsiniz.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar Aksoy
 
 

Kaynakça

  • Dietrich-Muszalska, A., Kopka, J., & Kontek, B. (2014). Polyphenols from berries of Aronia melanocarpa reduce the plasma lipid peroxidation induced by ziprasidone. Schizophrenia Research and Treatment, 2014.
  • Istas, G., Wood, E., Le Sayec, M., Rawlings, C., Yoon, J., Dandavate, V., … & Rodriguez-Mateos, A. (2019). Effects of aronia berry (poly) phenols on vascular function and gut microbiota: A double-blind randomized controlled trial in adult men. The American journal of clinical nutrition, 110(2), 316-329.
  • Kokotkiewicz, A., Jaremicz, Z., & Luczkiewicz, M. (2010). Aronia plants: a review of traditional use, biological activities, and perspectives for modern medicine. Journal of medicinal food, 13(2), 255-269.

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla ŞEN ERİŞEN 17 Nisan 2024 at 21:03

    Aronya’yı yaban mersinine benzettim görünüş olarak, ilk kez duydum adını. Umarım araştırmalar olumlu çıkar ve şifa olur bu meyve bize.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan