Bibliyofil

Ustam ve Ben

11 Kasım 2018

Ustam ve Ben | Elif Şafak

Ustam ve Ben | Konu

16. yüzyılda, o güzel, o eşsiz şehir İstanbul…

Hintli bir fil Çota ve bakıcısı Cihan. Bu iki dost birlikte neler neler yaşayacak, ne badireler atlatacaklar…

Cihan aynı zamanda bir çırak. Çok değerli bir üstadın çırağı. O, Mimar Sinan’ın çırağı.

Osmanlı, Kanuni Sultan Süleyman, Mihrimah Sultan, sadece o çağın değil bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimarımız, Sinan ve çıraklarının yaşadıklarını okuyoruz. Elif Şafak, bu tarihi hikayeyi, genel hatlarıyla yaşanmış olaylar ile ele alsa da, birçok kurgusal ayrıntı da bulunmakta.

Karşılıksız bir aşk, iktidar için kavgalar, ihanetler ve bunların arasında yaşama mücadelesi veren sanat.

Ustam ve Ben | Yorum

Elif Şafak, sürükleyici üslûbu ve oldukça ilgi çekici içeriği ile muhteşem bir eser kaleme almış. Kitap kolaylıkla kendini okutuyor, bittikten sonra da hem hafızamızda hem de ruhumuzda yerini buluyor.

Buram buram tarih ve İstanbul kokan bir kitap, Ustam ve Ben. Özelllikle tarihe veya eşsiz şehir Istanbul’a karşı ilginiz varsa mutlaka okumalısınız diye düşünüyorum. Bu kitap size bir şeyler katıyor, tecrübeleniyorsunuz hayata karşı. Dolayısıyla okumanıza fazlasıyla değiyor.

Elif Şafak’ın şimdiye kadar üç kitabını okudum ve fark ettim ki yazar, kitabın sonuyla ilgili kesin çizgiler çizmiyor. Kitabın sonunu hayalgücünüze teslim ediyor biraz da. Bazı okurlar sevebilir ama benim Elif Şafak kitaplarında tek memnun olmadığım husus bu. Tek olumsuz eleştirim bu yönde 😉

Eğer ilginizi çektiyse muhakkak bir şans vermelisiniz diye düşünüyorum.

“İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi.”

Ustam ve Ben | Elif Şafak

Elif Şafak Strasbourg’de doğdu. Gençlik yılları süresince Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arozina’da bulundu. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Siyaset bilimi alanında da doktorasını tamamladı. İlk romanı Pinhan’dır. Birçok eseriyle bir çok başarıya ulaşan yazar Elif Şafak’ın romanları Viking, Penguin, Rizzoli ve Phebus gibi değerli yayınevleri tarafından yayınlanmaktadır.

Sevgilerimle,
Pınar Sude Genç

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Hande S. Sinan 11 Kasım 2018 at 23:19

    Çok teşekkürler. Merak ettim bu kitabı sayenizde…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 14 Aralık 2018 at 23:14

      Umarım okur ve çok beğenirsiniz. Sevgilerimle…

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan