Sağlıklı Beslenme & Diyet

Koronavirüs’e Karşı Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları

6 Nisan 2020

Yazı: Koronavirüs’e Karşı Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılan ve ciddi ölümlere yol açan Koronavirüs; öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren pandemik bir hastalıktır. Kronik hastalığı olan bireyler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi yetersiz kişiler risk grubunda olmakla beraber sağlık sorunu olmayan kişiler de Koronavirüs’e yakalanabilir. Bağışıklık sistemimizi ne kadar güçlü tutabilirsek Koronavirüs veya herhangi başka bir virüse karşı, vücudumuzun savaşma gücü o kadar yüksek olmaktadır. Peki bunu sağlayabilmek için Koronavirüs’e karşı bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinler nelerdir? Güçlü bağışıklık sistemi için ne yapmalıyız?

Mutlaka Sosyal İzolasyonu Sağlayın

Sosyal izolasyonu sağlamak, başka kişilerle temas halinde olmamak, el hijyenini korumak her zaman ilk önceliğiniz olmalıdır. Ellerinizi mutlaka sık sık sabunla 20 saniye boyunca yıkayın ya da alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeyi unutmayın.

Satın Aldığınız Besinleri Kullanmadan Önce Mutlaka Temizleyin

Kişisel hijyeninizin yanı sıra dışarıdan satın aldığınız besinlerinde hijyenini mutlaka sağlayın. Aldığınız paketli ürünleri raflara veya buzdolabına yerleştirmeden önce mutlaka yıkayın veya iyice silin. Sebze ve meyveleri alırken elinizin temiz olduğuna emin olun ve iyice yıkayın. Mümkünse poşetsiz kendi bez torbalarınızla paketsiz ürünleri alın, poşet aldıysanız eve geldiğinizde o poşetlerden çıkarın ve poşetleri tekrar kullanmadan atın.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Besinler Tüketin

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmayı sağlayan en önemli yollardan biri de şüphesiz besinlerden geçmektedir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi Koronavirüs üzerinde de tek bir besinin mucizevi iyileştirici etkisi yoktur. Her bir besinin, kendine özgü besleyiciliği mevcuttur. Bu yüzden her besin ögesini içeren dengeli bir beslenme olmalıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek en önemli besin öğeleri A, C, D, E vitaminleri, Çinko, Selenyum, Probiyotikler ve Omega-3 yağ asitleridir.

Çeşitli Beslenmeye Özen Gösterin

Yukarıda da bahsettiğim gibi bağışıklık güçlendirici beslenme önce dengeli beslenme ile sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünleri, et, sebze-meyve ve tahıllardan oluşan 4 besin grubundan yeterli derecede beslenilmelidir. Özellikle sebze ve meyveler çeşitli antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle kıymetlidir. Soğan, sarımsak, ıspanak, pazı, lahana, turp, brokoli, nar, portakal, mandalina, kivi, avokado başta olmak üzere tüm sebze meyveler solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu rolü etkisi kesin olarak kanıtlanmış A ve C vitaminlerini bolca içermektedir.

Çinko İçeren Besinleri Tüketmeyi İhmal Etmeyin

Çinko güçlü bir antioksidan mineraldir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine veya güçsüz düşüp hastalanıldığında daha hızlı iyileşmeye yardımcıdır. Özellikle hayvansal besinler, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler de çinko içeriği bakımından zengindir.

Mutlaka Probiyotik İçeren Besinleri Tüketin

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mutlaka yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi probiyotik içeriği yüksek besinleri tüketin. Doktor ve diyetisyeniniz uygun gördüğü takdirde probiyotik-prebiyotik takviyelerden de yararlanabilirsiniz.

Yeterli Protein Alımı Sağlayın

Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Bu yüzden protein alımınızı yeterli düzeyde tutmak önemlidir. Yüksek protein kaynaklı besinler et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlardır. Yeterli alımı sağlamak için kahvaltıda mutlaka 1 adet orta boy yumurta tercih edin. Öğle veya akşam yemeklerinde ise etli kurubaklagil yemeği veya kırmızı et, tavuk eti veya balık tüketebilirsiniz.

Sağlıklı Yağ Kaynaklarını Tercih Edin

Beslenmenizde sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edin. Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve badem tüketmek E vitamini, bitkisel yağ asidi ve çeşitli mineral içeriği bakımından faydalıdır. Yağ çeşidi olarak özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağları güçlü antioksidanlardır. Ancak sürekli evde olacağımızdan hepsini aynı anda tüketmemek kilo koruma açısından önemlidir.

Omega-3 Tüketin

Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Başta balık olmak üzere semizotu, chia tohumu ve ceviz gibi besinlerde bulunur. Omega 3 ihtiyacınızı karşılamak için haftada 3 gün ızgara veya fırında pişirerek balık tüketebilirsiniz. Balık yiyemiyorsanız eğer balık yağı kapsüllerinden de doktor veya diyetisyeninize danışarak ihtiyacınız doğrultusunda yararlanabilirsiniz.

D Vitaminine Dikkat Edin

D vitamininden en iyi yararlanmanın yolu malum güneş ışınlarıdır. Fakat hem havaların kötü olması hem de karantina günlerini evde geçirdiğimizden dolayı güneş ışınlarından faydalanamadığımız için D vitamini alım düzeylerinizi arttırmaya yardımcı ihtiyacınız doğrultusunda takviyelerden yararlanabilirsiniz.

Bolca Su Tüketin

Yeterli su tüketimi, vücut fonksiyonlarımızın olduğu gibi bağışıklık sistemimizin de düzenli çalışması için çok önemlidir. Bol su tüketmek vücudu toksinlerden arınmaya ve metabolizmayı canlandırmaya yardımcıdır. Ayrıca su tüketimi ihtiyacı enfeksiyon durumlarında daha da artmaktadır. Bu yüzden bol bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Uyku Düzeni Sağlayın

Kronik yorgunluğa sahip olmak da hastalık riskini arttıran faktörlerden biridir. Beslenmenize gösterdiğiniz özeni günlük uyku düzeniniz için de göstermeniz gerekmektedir.

Bilinçsizce Yapılan Diyetlerden Uzak Durun

Bilinçsizce uygulanan, özellikle çok düşük kalorili şok diyetler yeterli besin öğesi desteğini sağlamadığından dolayı bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Korona ile savaştığımız bu günlerde kilo vermek için bir diyet sürecinde de olsanız mutlaka almanız gereken zorunlu besin öğeleri vardır. Kısa vadede hızla kilo vermeyi amaçlayarak gereksiz besin kısıtlamaları yapılan diyetlerin bağışıklık sisteminizi zayıflattığınızı unutmayınız.

Bu konuda ilginizi çekebilecek diğer yazılarım:

  1. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı çorba tariflerim için:
  2. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar
    – 12 Kasım 2019

  3. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı bitki çayları tarifim için:
  4. Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları
    – 30 Ekim 2018

  5. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı önerilerle ilgili yazım için:
  6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
    – 05 Aralık 2017

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.
Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan