Ay Işığı Yolcusu

Ama Üzerine | Karanlık

1 Haziran 2021

Yazı: Ama Üzerine | Yazan: Atakan Balcı

 

Karanlık Serisi

1. Bölüm: İsmail Berker | 1
2. Bölüm: İsmail Berker | 2
3. Bölüm: Ama Üzerine
4. Bölüm: Türk Yahudileri

 
 
Linç kültürünün yanlış olduğunu söyleyip “ama” diye süren bir tür anlatıya denk geldim geçenlerde. “Ama” içeren yanıtlar, her zaman değilse de genelde kendini yalanlar, diye düşünüyorum. Tüm canlar eşittir bana göre, kadın ve erkek ayrımının çok ötesinde. Sözüne ettiğim linç kültürünün savunulacak bir yönü yok. Türkiye hem cinselliğin, hem aydınlanmanın çölüdür ve giderek daha da kuruyor çölümüz. Cinselliğin çölünde yetişen bitki, en ufak bir su potansiyelini son damlasına kadar içine çeker belki ve acıttığı, kuruttuğu cana aldırmaz.

Sosyal Medya

Artık ne yazık ki birinin yargılanabilmesi ya da koruma altına alınması için “sosyal medya” denen büyük erki kullanıyoruz, çünkü buna zorunda bırakıldık. Ben de bunu ediyorum bazen. Ancak ya o sırada ya da sonrasında ne yazık ki ille de bir tereddüte kapılıyorum bu “linç kültürsüzlüğü” yüzünden. Tartışılamıyor bile birçok konuda kimseyle, çünkü “görür görmez anlıyorlar”, çünkü “biliyorlar”, çünkü “onlar iyi, onlar haklı”, çünkü onların yanında değilseniz kötüsünüzdür, iblis, canavar(!)… Ve çünkü Mark Twain’in de dediği gibi;

“Asla bir cahille tartışmayın. Önce sizi kendi düzeyine çeker, sonra da deneyimiyle sizi yener.”

Cahil Cesareti

İnsanlar çok rahat. Birini savunurken de, birine saldırırken, sataşırken de çok rahat. Orada mıydınız? Hayır! Herhangi bir biçimde gerçek anlamıyla tanık mısınız? Hayır! E bu ne kendine güven? Bu ne ölçüsüz kendine güven? “Dunning-Kruger Etkisi” deniyor sanırım ülkemizde “cahil cesareti” denen kavrama. Bir acı savı varsa ve birinin korunması, gerçeğin ortaya çıkması için bir sese yankı olmak gerekiyorsa ben o yankılardan biriyim. Ama kimseyi aşağılayacak, suçlu olarak duyuracak da değilim. Bu nasıl olabilir ki zaten?

Trajedi

Bu nasıl bir ölçüsüz özgüven, gerçekten? Cahil bu denli her şeyi bilirken, sözde, aydınların bilgileri arttıkça kuşkuları da artar adım adım. Cahil o kadar kendinden emindir ki parmak sallar, sözde bilgece ve ahlâksız tavrıyla anlatır, aşağılar, suçlar, suçlar ve en sonunda da yüzsüzce “ama”sını ekler. Cahillere söz anlatılmıyordur ona göre ve o uzun söylevlerinin sonunda sizi bir de cahil ilan eder. Yaşamın en büyük ve bir o denli kaçınılmaz trajedisi, cahiller bu kadar kendine güvenirken bilgelerin olabildiğince kuşkucu olması değil midir?

Sevi ve ışık ile!…

Atakan Balcı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 1 Haziran 2021 at 10:32

    Toplumun bilinçli olarak cahil bırakıldığı ortada son 20 yılda. Cahilleştikçe hadsizleşen, saldırganlaşan, kendi yaşam biçimini herkese kabul ettirmeye kalkan büyük bir kitle var. Nefes alamıyorum aralarında.
     
    Herkes çok biliyor. Eğitimlisi, cahili. Herkes her şeyi bildiğini sanıyor. Birkaç sene önce hayatında tek bir programlama dili bilmeyen bir kadın benimle algoritmanın ne olduğunu tartıştı. Bir satır algoritma yazmamış bu kadın bana algoritma dersi verdi 🙄 Bu bir de iyi eğitimli olanı. Bunlar bunu yapınca cahil ne yapmaz, demekten kendimi alamıyorum.
     
    Neyi bildiğimizden öte, ne çok şeyi bilmediğimiz tevazusu diliyorum her birimize.
     
    Kalemine sağlık canım, gene harika bir konu seçimiydi 👌🏻

    • Yanıtla Atakan Balcı 1 Haziran 2021 at 15:58

      Bu ülkede insanlar sözlüklerini ve hatta macera romanlarını bile sobalarda yaktılar, toprak anaya emanet ettiler bir zamanlar. Bundan kötüsünü kimse düşleyemez sanırım dünyada, biz ise içinde yaşıyoruz.
       
      Teşekkür ederim canım yorumun için!

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan