Ay Işığı Yolcusu

Eğitim Bitti mi?

22 Şubat 2022

Yazı: Eğitim Bitti mi? | Yazan: Atakan Balcı

 

İndeks

Birinci Bölüm: Eğitim Bitti mi?
İkinci Bölüm: Eğitim Bitti mi? | Başıbozuk

 
 
Eğitim bitti, bütünüyle! Nedir eğitim? Davranış geliştirmek mi, bir davranış kalıbına sokmak mı, kendi davranış biçimini geliştirmesini sağlamak mı, ille de davranışlarla ilgili bir kavram mı; yoksa düşünmeyi öğretmek mi?

Hangisi olursa olsun ereği/hedefi eğitimin, birçok bireyin ve özellikle de eğitimcinin ortak görüşü, bana göre şu ki:

“Eğitim bitti!”

Eskiden neydi, öğretmen odaklı mıydı? “Öğretmen ne derse o olur” muydu? Hayır, kesinlikle artı elbette hayır! Öğretmen önemli bir odaktı elbette 2003’te “Millî Eğitim”e, “Öğrenci Odaklı/Merkezli” adı ile getirilen ve üzerinde onlarca kez değişiklikte bulunan sisteme göre daha çok yetkisi olduğu da açık öğretmenlerin önceki dönemlerde. Ancak bu etkinin ve yetkinin bile çoğunu, öğretmene ve eğitime verilen önemden kaynağını alan geleneksel değerler veriyordu doğrusu. Ne değişti, yalnızca sistem mi?

HER ŞEY DEĞİŞTİ!

Öncelikle, “Öğrenci Odaklı Eğitim” adı altında getirilen sisteme uyum için öğretmenlere özel olarak düzenlenen seminerlerde kuramsal olarak anlatılanlar, bu sistem getirilmeden önce Eğitim Fakültelerinde “Öğretmenlik” okuyanlara verilen bilgilerden bütünüyle farksızdı. “Öğrencinin başı okşanmalı, öğrenci derse güdülendirilmeli, ders birazcık olsun eğlenceli geçebilmeli, öğrenci derse katılmalı” gibi tüm öğretmenler için onlarca yıldır temel bilgi olarak bilinen kurallar yinelendi.

Uygulamalar kendini derinlemesine göstermeye başladığında, açıkçası, işin rengi anlaşıldı. Gül ve bülbül öyküsünün bir versiyonunda, anımsadığım ölçüde, gül önceden renksizmiş. Tomurcuk durumda olan güle, bülbül seviliymiş/âşıkmış yine de. Çünkü büyük usta Fuzûlî’nin olduğu söylenen bir sözde dendiği gibi;

“Gönül sevgiliyi güzel olduğu için sevmez, sevili/âşık gönül sevdiği için güzeldir sevgili!”

Süreleri sürelere katan bülbül, şarkılar söylemiş güle, sevisine karşılık vermesini umarak. Sonunda bir gün güneş doğarken tomurcuk olan gül, yapraklarını ağır ağır açmaya başlamış artı bunun üzerine bülbül, sevisine sevdiğinin karşılık verdiğini düşünerek güle doğru atılmış kucaklamak için.

Sonra ne mi olmuş? Bülbül sevdiğine sarılmak için ona doğru atılmış ivedi bir biçimde ve gülün dikeni batmış yüreğine. Onun bir damlacık kanı, gülün yapraklarına doğru süzülürken son soluğunu vermiş sevili bülbül. Bülbülün o bir damlacık kanı ise güle şimdiki kızıl rengini vermiş, sevinin simgesi olmuş kızıl gül o günden beri.

İşte bu anlatıdaki bülbülün sevgisine döndü artık eğitimcilerin eğitim uğruna gösterdiği uğraş ve özveri. Uygulamalar başladığında işin rengi anlaşıldı, dedim ya, işte böyle, kesinlikle anlaşıldı! Renksiz güle kanını veren bülbül gibi!…

Sevi ve ışık ile!…
 
 
Atakan Balcı
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 22 Şubat 2022 at 15:06

    Eğitim sistemimizin oldukça başarısız olduğuna ben de katılıyorum. Bu aslında bizim zamanımızda da böyleydi, bugün de böyle. Ezbere dayalı sistemin bugün daha kötü gözükmesinin sebebinin artık bilginin Internet sayesinde son derece ulaşılabilir olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Şöyle ki bilgiyi zihinlerinde stoklatmak yerine, bilgiye nasıl ulaşacaklarını ve bunu nasıl kullanacaklarının öğretilmesine gerektiği ortada. Hatta “kirli bilgi”den sakınıp doğru bilgiye ulaşmanın yöntemi de öğretilmeli günümüzde. Akıl yürütme, mantık ve felsefe eğitimine ihtiyacı var çocukların. Saçma sapan bilgi depolamaya değil bence.
     
    Kalemine, ruhuna sağlık canım 🤗

    • Yanıtla Atakan Balcı 23 Şubat 2022 at 15:18

      En geç ortaokuldan başlayarak zorunlu Felsefe dersi olmayan her eğitim sistemi, en azından eksiktir, bana göre. Eski sistem iyi miydi? Bugünkü teknolojiye uygun değildi, eksikti ve yanlışları vardı. Ya şimdi? Şu anda “kötü bir sistem”e iye olmaktan çok daha kötü bir durumdayız bence.
       
      Çok iyi ve değerli bir yorumdu, teşekkür ederim!. 🙂

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 26 Şubat 2022 at 23:14

    Bu konuda söylenecek çok şey olduğunu düşündüğüm için bir eğitim köşesini “Hayat Rehberimiz: Eğitim” başlığıyla başlattık. Üzerinde düşünerek, tartışarak daha iyisini yaratabileceğimizi düşünüyorum. Amacımız interaktif bir ortam yaratıp fikirler geliştirmek. Sizin de yorumlarınızı ya da özelden yazacağınız katkıları bekliyoruz. Yazınız için de ayrıca teşekkürler.

    • Yanıtla Atakan Balcı 28 Şubat 2022 at 22:01

      Eğitim çok önemli bir konu ve zor bir durumda ne yazık ki! Yorum ve eğitime destek için teşekkür ederim

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan