İremushka’nın Panosu

Bebeğimin Ek Gıda Serüveni

15 Ağustos 2023

Yazı: Bebeğimin Ek Gıda Serüveni | Yazan: İrem Savaş Sakin

Merhaba.

Çevremden de sıkça işittiğim “Ek gıdaya geçiş zor mu?”, “Ya sevmezse?!” şeklindeki endişeli cümleleri, kendi tecrübelerimle gidermek için bu yazıyı hazırlama kararı aldım.

Ek gıdaya başlama kararını nasıl aldık?

Öncelikle doktorunuzun önerisi ve belirlediği zaman çok önemli. Bize doktorumuz emzirme sürecinde olmadığım için 4,5-5 aylıkken ek gıda ile tanıştırabileceğimizi söylemişti. Anne sütü ile beslenmesine devam edenler için genelde 6. ayın beklenmesi öneriliyor. Ancak öncesinde yok “Diline değdir, tadını bilsin”, yok “Bir gıdım tuzdan ne olur” cümlelerine kulaklarınızı tıkamalısınız. Ben daha nötr tatlara sahip olan yoğurt ve tatlı patates tercih etmenizi öneririm. Çünkü meyve ile başladığınızda evet herkesin merak ettiği o durum bir tık gerçekleşiyor ve meyvenin tadını alan bebiş sebzeye geçişte biraz zorlanabiliyor.

Ek gıda ile nasıl tanıştık?

Ben oturabilecek kıvama geldiğinde yani 4. aya girdiğimizde (Bu kıvamı size bebeğiniz belli edecektir, her bebeğin gelişimi farklıdır.) bizimle birlikte mutlaka yemek masasına oturtup kendi mamasını içmesini ya da oyuncaklarla oynamasını sağladım. Özellikle yemek saatinde bizimle olmasını…

Anne ve babanın yemek yediğini, nasıl yediğini, yemek masasında nasıl oturduklarını gözlemleyen çocuklar ek gıdaya daha kolay adapte olabilmekteler.

4,5-5 aylık olduğumuzda doktorumuz start verebileceğimizi söyledi. 3 gün kuralı gibi özel bir yol izlemedik. Aksine kabağı, havucu, tatlı patatesi, yoğurtu bazen ayrı ayrı haşlayıp ezerek bazen de karıştırarak verdik. İlikli kemik suyu ek gıdanın ilk gününden beri bize her yemekte eşlik ediyor ve kesinlikte içinde 1 gr bile tuz olan hiçbir besini vermiyoruz.

Zeytinyağı zaten doğduğundan beri biberon mamasına bir tatlı kaşığı eklediğimiz bir besin türü. Hem bağırsaklarına hem midesine iyi geleceğine inancım sonsuz ancak markette satılan işlenmiş ve katkılı olanlarını bebeğinize vermemelisiniz.

Kahvaltı | Bebek & Anne

Alerjik bir bebek ile ek gıdaya nasıl adım atabiliriz?

Süt ve süt ürünlerine alerjisi olan bebeklerde 6. ay itibariyle meyvelerle ek gıdaya başlama şekli öneriliyor. Süt alerjisi olmayan bebeklerde ise yer elması, patates, kabak, havuç şeklinde sıralanabilir.

Emzirme süresince bebeğinizin varsa alerjisine yönelik beslemeyi hali hazırda siz de sürdürüyor olduğunuzdan süreç sizin için biraz daha tecrübe ile devam edecektir. Ben genel olarak alerjik bir bebeğim olmamasına rağmen çiğ domates, çilek, fındık, fıstık vb ile henüz daha tanıştırmadım. 1 yaş itibari ile yavaş yavaş deneyebiliriz tabii ki.

Yutamaz, boğulur diye endişelenirken nasıl ek gıdaya adapte olacağımızı bilemiyorum diyenlerdenseniz ise…

Öncelikle ülkemizde malesef çocuk sahibi olmaya karar verildiği süreçte bir eğitim zorunluluğu söz konusu değil. Ancak ben kendi öğretmenlik tecrübelerimze dayanarak size bebek sahibi olmadan küçük bir acil yardım eğitimi almanızı öneririm. Bu hem sizin kendinize güveninizi geliştirecektir hem de bebeğinizi kendi endişelerinizden dolayı ek gıdada sınırlandırmamayı sağlayacaktır.

Örneğin eşim, elma dilimini bebeğime verdiği zaman benden daha büyük bir endişe duyuyor ve yiyene kadar bir tık fazla heyecan yaşıyor. Ancak boğazından lokmayı çıkarma manevrasını iyi bildiğim için süreç benim için daha rahat ilerlemekte.

Bebekliğinizden bu yana sıvı veya püre gıdalarla beslendiğinizi düşünün. Gayet yumuşak bir haşlanmış patates bile sizin midenizi bulandıracak, yutma refleksini keşfedememiş olacağınızdan dolayı boğuluyor hissi verecektir. O nedenle her zaman gözetim altında olmak şartıyla bebeğinizin bu refleksini güçlendirmeniz gerekir.

Bebekler, yetişkinlere göre boğaza takılan besini dışarı atmada daha iyi reflekslere sahiptir. İlk başlarda püre haline getirmeden hafif ezerek yumuşak bir gıdayı bebeğinizin yemesine destek olursanız sonrasında besinleri daha iyi çiğnediğini gözlemleyebilirsiniz.

Bebek | Mama

Dişleri henüz çıkmadı, nasıl çiğneyecek?

Bebeklerin damakları yeterince kuvvetlidir. Belirli sertlik düzeyinde olan besinleri tükürük ve damakları sayesinde eritip öğütebilecek yeteneğe sahiptirler. Biraz alan tanımalı ve destek olmalıyız.

BLW yöntemi nedir?

Baby-Led Weaning ya da BLW; Bebeğimizin bizim desteğimiz olmadan besinleri kendi elleri ile ağzına götürerek kendi beslenmesini gerçekleştirdiği yöntemin adıdır. (Bebek Liderliğinde Beslenme)

Kendi yerken karnı doymazsa?

Amaç burada ilk başlarda bebeğin karnını tamamen doyurması değildir.

Örneğin:

Bebeğime kahvaltı olarak bir tabağa haşlanmış yumurta akı, lor, keçi sütü peyniri, evde hazırladığım siyes unundan tuzsuz-şekersiz hurmalı ya da muzlu yumuşak kekini hazırlıyorum. İlk başladığımız zamanlara göre elbette daha iyi beslenmeyi çözdüğü için neredeyse hepsini doyana kadar yiyor. BLW tarzında beslendikten 1 saat sonra çorbasını içmesinde ben destek veriyorum. Kendisi size karnı acıktığını aslında doğduğundan beri bir şekilde ifade ediyor, önemli olan bebeğinizi tanımanız.

O kendi beslenirken bir yandan siz de hazırladığınız kahvaltı karışımı ile destek verebilirsiniz.

Kendimizi bebeğimizin yerine koyalım. Önümüze haşlanmış bir sebze sunduklarını düşünün. Daha önce hiç görmediğiniz ve tatmadığınız bir besin. İlk davranışınız ne olurdu?

Cevap basit.

Çatalımız ya da elimizle ilk önce sertliğini, yumuşaklığını kontrol eder sonrasında da koklama isteği duyardık. İşte bu aşamalar için bebeğinize de olanak sağlamalısınız. Hem küçük kas grubu hem de süreç için çok daha faydalı olacaktır. Çocuğun beslenmesinden, giyinmesine kadar olan ihtiyaçlarını -ne kadar yavaş ya da etrafı kirleten boyutta olsa da- kendisinin karşılamaya çalışmasına müsade etmeniz ilerleyen süreçte sizin daha konforlu olmanızı sağlayacaktır.

Şu anda 12 aylık olan bebeğim, 6. ayından itibaren besinlerle dokunarak, koklayarak sonrasında ağzına götürmeye çalışarak beslenmekte. Bunun faydası da şu ki:

Uzun vadede hem siz konforlu hissedeceksiniz hem de bebeğiniz kendi ihtiyaçlarını karşılayabildikçe özgüven geliştirecek

Sizin serüveniniz nasıl ilerliyor?

Aşağıdeki yorum bölümünde soru ve düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz 💌

Yazı: Bebeğimin Ek Gıda Serüveni | Yazan: İrem Savaş Sakin

🍳 Poyraz’ın sevdiği sabah kahvaltısı

• Haşlanmış yumurta.

(1 yaşına kadar yalnızca sarısı denmekte ancak biz herhangi bir alerjimiz olmadığı için 9. ayda beyazına da geçiş yaptık. Mutlaka doktorunuza danışınız.)

• Keçi sütünden peynir ve lor.

• Organik pekmez.

• Yarım muz.

• Kendi yaptığım siyez unundan minik ekmek dilimi.


🍞 Siyez Unundan Ekmek Tarifi

Malzemeler:

2 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Su
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
2 Yumurta Akı
1 Ezilmiş Muz
1 Yemek Kaşığı Besin Mayası
Alabildiğince Siyez Unu

Herhangi bir sıralamamız yok hepsini karıştırıyoruz ve hoop fırına 🍴
 
 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
İrem Savaş Sakin
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan