Komos

Asklepios ve Kronos Mitleri

20 Ocak 2021

Yazı: Asklepios | Yazan: Gülşah İslamoğlu


Apollon’u, Koronis’in karnından kesip çıkardığı çocuğu Asklepius’u sentor Kherion’a verirken tasvir eden gravür.

Asklepios

Asklepios, Yunan mitolojisinde tıp bilimi ve sağlığın tanrısıymış. Apollon ve Koronis’in oğlu olan Asklepios’un değişik bir doğum hikâyesi varmış. Zaten hangi birinin normal, aklı başında bir doğum şekli varmış ki bunun olsun.

Thessalia Kralı Phlegyas’ın kızı Koronis, Apollon ile birlikte olup ondan hamile kalıyor. Ulan bu tanrıların da nasıl bir performansları var anlamıyorum, dikkat ettim de hepsi de maşallah bir sevişmeyle hamile kalıp çocuk doğuruyorlar. (Neyse burası bizi ilgilendirmez.)

Koronis, kısa bir süre sonra da Arkadya’dan gelen yabancı, yakışıklı bir delikanlıyı görür, ondan çok etkilenir ve onunla da birlikte olur. Bak yine susayım edebimle anlatayım diyorum ama olmuyor. Ulan biriniz de rahat dursun ya. Tamam, etkilenmiş olabilirsin. Eyvallah ama her etkilendiğinizle de yatılmaz ki be anacım. Yukarıda da karşı cins bir araya gelmeyiversin. Konu hemen yatakta bitiyor. Neyse boynuzlanığını öğrenen Apollon çok öfkelenir ve Koronis’i diri diri yakmaya karar verir.

Büyük bir odun yığını hazırlatır ve “Ver odunu, ver odunu” diyerek Koronis’i yavaş yavaş yakmaya başlar. Kadın acılar içinde yanarken Apollon, Koronis’in karnında taşıdığı çocuğa acıyarak onu dışarı çıkarır ve böylece kan ve ateş içinde “Welcome to the World” pankartları eşliğinde Asklepios doğar.

Apollon çocuğunu eğitmesi ve büyütmesi için at adam Kherion’a verir. Asklepios’a hekimlik sanatını öğreten de Kheiron olur.

Kheiron, hekimliğe dair bildiği ne varsa Apollon’un oğluna öğretir. Asklepios hekimlik ve cerrahlık hakkında oldukça bilgilidir ancak bu ona yetmez. Ölüleri de tedavi etmek ister. Onları diriltmenin yollarını aramaya başlar. Sonunda bir gün Tanrı Athena, Gorgo adında bir devle savaşır ve onu öldürür ve Gorgo’nun akan kanlarını toplayarak Asklepios’a götürür.

Asklepios, Gorgo’nun sağ tarafında dolaşan kanların zehirli, sol tarafında dolaşan kanların ise yararlı olduğunu keşfeder. İşte bu yararlı kanı ölüleri diriltmekte kullanmaya başlar. Sonunda birçok kişiyi diriltmeyi başarır. Kapaneus, Minos’un oğlu Glaukos, Lykurgos ve Theseus’un oğlu Hippolytos’da kurtardıklarından bazılarıdır.

Asklepios’un bu muhteşem becerisi Zeus’un dikkatini çeker ve doğal dengeyi bozduğu için Asklepios’a öfkelenir.

Ulan biz senin yaptığın haltlara bir şey diyor muyuz? Yemediğin nane kalmamış hâlâ el âleme öfkeleniyorsun.

Neyse, Zeus bir numaralı gücü olarak bilinen yıldırımları Asklepios’un üstüne salar. Böylece Asklepios yanarak yok olur. Bir nevi anası ile aynı kaderi paylaşmış olur. Ancak Apollon bu duruma çok sinirlenir.

Oğlunun Zeus tarafından öldürülmesini karşılıksız bırakmayan Apollon, Zeus’un yıldırımlarını sağlayan Kyklop’larını öldürür. Ardından Asklepios’un ruhunu alarak onu gökyüzünde burçların arasına yerleştirir ve evlat acısına dayanamayan Apollon bir süre Olympos’u da terk eder.

Yazı: Kronos | Yazan: Gülşah İslamoğluKronos

Yunan Mitolojisi’nde zaman tanrısı olarak bilinen Kronos, bakın kim çıktı? Zeus’un babası. Ulan Zeus babanı buldum senin.

Gaia ve Uranus’un oğlu olan Kronos, titanlar arasında en heybetli tanrılardan biriymiş. Babası Uranus’ın annesi Gaia’ya eziyet etmesine katlanamayan Kronos, gücü eline almak için harekete geçer. Kronos, babası Uranus’u orakla hadım eder ve onu erkeklikten yoksun bırakır. Bu durumda Uranus’un gücü elinde tutması mümkün olmadığından Kronos tahtta geçme hakkına sahip olur. Laan çok kral bir hareket, değil mi? Babası, anasına eziyet ediyor diye sen al bir orak, babanın testislerine sapla. Yeeaaahh

Başa geçen Kronos, hükmettiği topraklarda altın çağın yaşanmasını sağlamıştır. Devlerle yaptığı savaşlarda her zaman galip gelmiş. Ancak her ne kadar kudretli bir tanrı olsa da onun da büyük bir kokusu varmış.

Korkusu da şu:

Babasına yaptığını bir gün kendi çocukları ona yaparsa… Bence de mantıklı bir korku. Sonuçta etme bulma dünyası. Tanrı da olsan yaşattığını yaşamadan gidemezsin.

Durum böyle olunca abi Kronos, dünyaya gelen çocuklarını yemeye başlamış. Yok, anam yok. Tam dedim ki; “Aha normal bir Tanrı” ama yok yine olmadı. Lan oğlum evladını yemek nedir lan? Bir Adanalı olarak ocakbaşına gitmeyi de ben öğretecek değilim herhâlde size.

Kronos’un karısı Rhea en son çocuğu olan Zeus’u bir şekilde saklamayı başarır. Bu arada karısı dediğim Rhea, Kronos’un kız kardeşi. Memlekette o kadar tanrıça var, sevişecek kız kardeşini mi buldun? Senin ben cibilliyetini…

Büyüyüp serpilen ve günden güne güçlenen aynı zamanda azgınlaşan (Bunu unutmayalım. Bu önemli çünkü) Zeus, babası Kronos ile yaptığı savaştan galip çıkar. Bunun sonucunda da tüm titanları hapsederek Olimpos Tanrıları için yeni bir devri yaratır.

Ulan, Zeus baban da normal değilmiş ki sen normal olasın.
 
 
Gülşah İslamoğlu
 
 

Editörüme Not:

Canımın içi, iki gözüm, sevdiceğim, bidenem, aşkitom;

Lütfen bana her yazı günümden önce “Gülşah sana Tanrı önereyim mi, ister misin?” şeklinde şirinlikler yapma. Belki ben mitoloji yazmayacağım. Sen öyle deyince kıyamıyorum sana, oturup mitoloji okuyorum.

 
 

Editörden Yanıt:

Ya niye söyleniyorsun ki, ne zevkli işte. Yunan Mitolojisi okumak masal dinlemek gibi bence. Hem de çok zeki insanların yarattığı masallar. Örneğin bugün anlattığın Kronos mitini bir düşün; zaman yarattığını anında yok eder ve bunu harika bir metaforla anlatmışlar bence 😉

Ayrıca bu ay için önerdiğim İkarus mitini niye sevmedin ki 🙄 Neyse senin seçtiklerin de güzeldi. Artık İkarus’u da önümüzdeki ay anlatırsın 😝

Son bir not; nasıl ki Kronos’un karısı Rhea onun kardeşidir, Zeus’un karısı Hera da Zeus’un kardeşidir 😉 “Ayyy iğrençler” diye söylenmeye başladığını tahmin edebiliyorum 😂 Bu mitte bahsettiğin Apollon da Zeus’un oğludur, yani öldürdüğü Asklepios torunudur Zeus’un 😱

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Çağla Ketenci 20 Ocak 2021 at 16:34

    Editörle olan atışmalarınız çok hoşuma gidiyor.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 20 Ocak 2021 at 19:40

      Çok teşekkürler Çağla.
      Ben de bayılıyorum Gülşah’ın yazıların altına benim için bıraktığı notlara 🙃
       
      Sevgiler

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 20 Ocak 2021 at 20:09

      Benim dee :))

      • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 20 Ocak 2021 at 23:15

        Canım Sudem 😁❤️😘

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan