Pilates

Pilates ve Ben

15 Temmuz 2017

Herkese yeniden merhaba. İlk yazımda skolyoz hikayemi sizlere aktarmış, pilatesle tanışmamı, hatta nasıl benim için bir yaşam şekline büründüğünden bahsetmiştim. Bu yazımda ise genel görüşlere dayanarak, kendi deneyimlerimi ve hissettiklerimi de baz alarak sizlere pilatesi anlatmak istiyorum.

Pilates benim için gerçekten sihirli bir egzersiz sistemi. Bir asır önce Joseph Pilates’in geliştirdiği ve sonrasında soyadının verildiği “Contrology/Kontroloji” metodu, zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareket sisteminin bir sentezidir.

“Eğer çok basitse muhtemelen o yaptığınız Pilates değildir” denen ve maalesef günümüzde çok basite indirgenmiş, ama aslında kendi içinde ustalık gerektiren bir sistem olarak tanımlıyorum pilatesi kendi adıma.

Pilates, kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve genel olarak beden sağlığımızı iyileştirmeye dayalı bir metottur. Vücudumuzun her bölgesini çalıştırmaya yönelik aktiviteler için birbirinden farklı hareketler, egzersizler barındırır. Minder üzerinde çeşitli küçük aparatlar ile veya özel olarak dizayn edilmiş ve günümüzde geliştirilmiş aletlerle de yapılmaktadır.

Rahatsızlığım ile savaşırken elimde çok güçlü bir silah gibi gördüm her zaman pilatesi. Bu sayede insan anatomisini öğrendim, hareket profesyonelliğine bir adım attım. Öncelikle rahatsızlıklara bağlı ağrılar ile mücadele etmede çok etkin bir rol oynadığını söyleyebilirim. Biliyorum çünkü şiddetli ağrılar yaşadığım dönemleri pilates yaparak atlatabildim. Vücudunuza daha hakim olduğunuz da bir gerçek. Zihin ve beden koordinasyonu denilen bağlantı pilates ile mümkün. Yeter ki size ilham veren eğitmenler ile çalışın. Ben bu konuda çok şanslıydım. En basit bir bel fıtığında bile sizi doğru yönlendiren eğitmenler ile güvenli ve kontrollü yapılan pilatesi öneriyorum öncelikle.

Bel fıtığı veya benzer rahatsızlıklarda uzmanlar -sizin nasıl yüzdüğünüzü bilmeden- mutlaka yüzmelisiniz derler. Serinlemek için yüzdüğünüz gibi yüzdüğünüzde sonuç sıfırdır. Denedim, biliyorum ve profesyonel bir yüzme eğitmeninden stil yüzme konusunda eğitim aldıktan sonra farka inanamadım. Pilateste de böyle. Size ilham verecek donanımlı bir eğitmen, hareketlerin doğru konumlama ile yapmanız için sizi yönlendirir, düzeltir. Bu sayede de size “Evet hocam.!!! Şimdi hissettim.!!!” dedirtip, farkındalığınızı arttırarak sizin hareketleri net ve doğru şekliyle yapmanızı sağlar. Derin kaslarınızı daha aktif hissedersiniz, size çok uzak gelen hareketleri, güçlendikçe yapabildiğinizi görürsünüz ve sonuç içeriden dışarıya doğru sağlıklı bir bedene sahip olmanızdır.

Vücudunuzu çok daha iyi tanıyorsunuzdur artık ve faydalarını günlük yaşantınızda da hissetmeye başlamışsınızdır. Hangi rahatsızlık(lar) ile mücadele ediyorsanız size serotonin salgılatan aktiviteleri yapmalısınız. Mutluluk hormonu egzersiz yapan kişilerde çok daha etkili bir şekilde vücutlarında ortaya çıkar. Kaslarımız güçlü olduğunda vücut direncimiz, iskeletimiz ve bunlara bağlı olarak ta ruhsal yapımız güçleniyor.

Yine de bazı başlıklar altında pilatesin faydalarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

– Pilates konsantrasyonu arttırır ve stressiz bir yaşantı sağlar.

– Egzersizler sayesinde tüm kaslarınız güçlenirken vücudunuz daha esnek ve dengeli olacaktır. Vücut koordinasyonu da gelişecektir.

– Pilateste nefes oldukça önemlidir. Konsantre olunarak yapılan nefes alış verişleri sayesinde vücudumuzdaki kan dolaşımımız ve enerjimiz artarken ruhsal ve fiziki gerginliğimiz azalır.

– Kaslarımızı tedavi eden ve onları koruyan pilates ile omurga çevresindeki kaslar başta olmak üzere tüm derin kaslarımızı güçlendirir.

– Taşıdığınız ağır çantalar, uzun süre oturarak çalışmak, yaralanmalar, ani kilo alıp vermeler gibi sebeplerden dolayı birçok kişide duruş/oturuş bozuklukları görülür. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizler sayesinde bu bozukluklar düzeltilir ve ağrılar ortadan kalkar.

– Ani kilo vermiş ve vücudu sarkmış kadın/erkek bedenlerinde daralma ve sıkılaşma etkisini hızla göstermektedir. Özellikle doğum sonrası toparlanma sürecinde etkin rol oynar.

– Hamilelik öncesinde ve sonrasında yapılan egzersizler ile daha konforlu bir gebelik sonrasında da hızlıca toparlanma yaşayabilirsiniz. Zira hamilelik bir rahatsızlık değil keyif almanız gereken harika bir süreçtir. Pilates ile bu keyfi arttırabilirsiniz.

– En çok aldığımız soru “pilates kilo veridir mi?” Bir tek pilates yaparak bu mümkün değildir. Dengeli ve doğru beslenme beraberinde aerobik (Açıkhava kardiyovasküler) iler birleştirdiğinizde fazla kilolar ile mücadelenizde etkili bir silahınız olur.

– Fitness salonundaki egzersizler ile yüzeysel kaslarınız gelişir ve kuvvetlenir ancak derin kaslarınızı aktif çalıştıramazsınız. Pilates içeriden dışarıya doğru zayıf kaslarınızı da güçlendirecek, mevcut kuvvetli kaslarınızı da koruyabileceksiniz.

– Pilatesten sonuç almak biraz zamanınızı alabilir diğer egzersizlere göre, ancak sonuç daha kalıcı ve etkili olacaktır.

[Geçirdiğim zorlu ameliyatın nekahet dönemi sonrasında stüdyomda pilatese devam…]

Bir sonraki yazıma kadar hoşça kalın, sevgiyle kalın…

Nedret İpekler

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan