İremushka’nın Panosu

O Tabak Bitmeyecek!

26 Kasım 2020

Yazı: O Tabak Bitmeyecek! | Yazan: İrem Savaş

Merhaba, bu ay çok önem verdiğim bir konuyu kaleme aldım. İremushka, iki yıllık öğretmenlik tecrübesini de göz önünde bulundurarak çocuklar için birkaç beslenme tavsiyesi ile karşınızda.

Tenefüs olsun, derste bir boşluk olsun ya da evde televizyon karşısında yatıyor olayım, hiçbir yaş aralığımda abur cubur arayışında olmak aklıma gelmedi. Bunun en büyük nedeninin de ailenin beslenme tarzının çocuğa işleniyor olduğunu biliyor ve bu yüzden anneme çok teşekkür ediyorum.

Çocukken peynir hassas noktamdı!

Şimdi aklınızdan “Ah ya benim çocuğum da yemiyor” gibi bir cümle geçmesin. Tam tersi ben peynir kurduydum. Aile büyüklerim markete götürürdü, ben peynir alırdım. Size tuhaf gelebilir ancak şöyle bir anım da var:

Bir gün anaokulunda yemek programı dağıtıldı, çarşamba için “çikolatalı ekmek günü” yazmışlar. Bir götürdüm, iki götürdüm; yok yiyemiyorum. Ekmek eve olduğu gibi geri geliyor beslenme çantamda. Sonra annem gitti müdürle konuştu “İrem çikolata yemiyor, peynir yer. Biz ona peynirli ekmek sürelim.” AHAHAH!🧀

Yemediğim de tek bir besin yoktur. Sebebi basit. Çocukluğumdan beri tabağıma az yemek alıyorum, doyduğum seviyeyi kendim belirliyorum ve bu da evde hiçbir zaman sorun olmadı. İki kaşık bana yetti mi? Yetti. Tamam o halde masadan kalkabilirim. Ağzıma birinin zorla kaşık sokması bana ileri derece şiddet geliyor ve hiç yaşamadım. O yüzden hâlâ daha yemediğim bir besin çeşidi yok. Ve iştahımın da maşallahı var, bilen bilir 😀🙈

Çocuklara yemek yemeyi zevkli hale getirmenin yolları da var elbette, buyrun size birkaç tüyo:

 

  • İki kaşık alıp tadını öğrenme alışkanlığı kazandırın. Kararlı olun, ısrar sonrasında pes etmek çocukta olumlu sonuç doğurmaz. “İki kaşık alıp tadını öğreniyoruz. Beğenmezsek senin tercihin, yemeyebilirsin” gibi bir cümle yeterli olacaktır.
  • Ona örnek olun. Yemek saatlerinizi aynı saatlere getirip beraber yemek yemeye çalışın. Ne yediğinizi görsün ve yerken ne kadar keyif aldığınızı da.
  • Doyduğunu söyledikten sonra hâlâ daha gereksiz ısrarlarda bulunursanız yemek yemekten soğuyacağı için mutsuz son kaçınılmaz olur.
  • Yemek öncesi iştah kapatacak şeyler yememesi gerektiğini tatlı dil ile sürekli hatırlatın. Şart koşmayın ya da tehditkâr cümleler kurmayın ama bunu bir ev kuralı haline getirebilirsiniz. Ve bu kurala yalnızca çocuk değil, ailenin tüm bireyleri uymalı.
  • Tabağında ısrarla yemek bırakan çocuklar olabilir. O tabak bitecek gibi emir cümlelerindense, ona tabağında neden yemek bırakmaması gerektiğini bir aile sohbetinde açıklayın. Gerekirse yemek bulmakta zorlanan insanlar ve hayvanlar konulu belgeseller izleyebilirsiniz birlikte. Böylece tabağına az az yemek almayı mutlaka öğrenecek ve merhamet duygusu da gelişecektir.

 
Sevdiğim ve öğrencilerime önerdiğim bir sağlıklı tatlı tarifini de şuraya iliştirmek istiyorum:
 

Unsuz Damla Çikolatalı Kurabiye 🍪

1 konserve nohut
1/2 SB fıstık ezmesi
1/3 SB bal
2 TK vanilya
1/2 TK tuz
1/4 TK kabartma tozu
1/4 TK karbonat
1/3 SB damla çikolata

Fırını 175 dereceye ayarlayın. Daha sonra damla çikolata dışındaki bütün malzemeleri çırpın. Ardından damla çikolataları içerisine ekleyip karıştırın. Bir fırın tepsisine aldığınız hamuru 20-25 dk kadar pişirin.

Bunun haricinde beraber yoğurt ve meyveleri mixerden geçirip dondurma kaplarında dondurabilir ve böylece mutfak etkinliği ile vakit geçirmiş olabilirsiniz.

Hayat renkli, günler sağlıklı 🥦

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Nihal Tezer 1 Aralık 2020 at 07:28

    Evet İremcim, çocukları bu konuda zorlamamak, yeme alışkanlıkları konusunda ve dolayısıyla başka konularda karar alırken de ölçülü olmayı kodluyor, bunu yaşayan biri olarak da daha iyi anlatılamazdı sanırım. O günlere giderek keyifle okudum, teşekkür ediyorum, güzel kızım ❤

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan