Röportaj

İzzet Memi

27 Aralık 2021

İlayda Oylum Güleryüz Çetinel Röportajları | İzzet Memi

Peki ama kimdir İzzet Memi?
1982 doğumlu. Doktor, eğitmen, yazar, oyuncu…

Peki ama tüm bunların ötesinde kendi halinde insan olmaya çalışan biri ile röportajımızı okumak ister misiniz?

İzzet bey öncelikle bu röportajı bizimle online olarak gerçekleştirmeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizinle hayata dair sözleşmekten mutluluk duyuyoruz. Paylaşımlarınız bizim için değerli.

Buyurunuz efendim.

İlayda Oylum – Kalıplara sığdırmak ya da bir yere sıkıştırmak değil belki ama İzzet Memi üç kelime ile kimdir?

İzzet Memi – Dingin, eğlenceli, sorgulayan

İlayda Oylum – Peki… Bu bağlamda hayatın en güzel yanı nedir?

İzzet Memi – Hayatta olabilmek 🙂

İlayda Oylum – Hayatın en çirkin yanı belki de zorlayıcı yanı sizce nedir?

İzzet Memi – Hayatta olmanın değerini bilmemek 🙂

İlayda Oylum – Sizin hayatınızda ne olmazsa olmuyor?

İzzet Memi – Sanırım sorgulamak. Okuduğum bir yazı, izlediğim bir film hatta gün içinde yaşadığım çok önemsiz bir olayı bile sorgulamayı seviyorum. Tüm bunlardan çıkarım yapmak ve bu çıkarımların bendeki yansımalarını gözlemlemek hayatımın olmazsa olmazı.

İlayda Oylum – Kendinizi gerçekleştirdiğiniz alanlar mevcut. Yine de insanın tam hissetme hali bazen çok uğramayan bir tren gibi olabiliyor. Buradan yola çıkarak kendinizi tam hissettiğiniz ve ‘aha’ dediğiniz zamanlar nerelerdir bizimle paylaşabilir misiniz?

İzzet Memi – Kendimizi tam hissetmek ve/veya kendimizi gerçekleştirmek sandığımız gibi yüksek alanlardan geçmiyor. Bana göre kendimizi gerçekleştirmek, kendi gerçeğimizi kabul edebilmekten geçiyor. Yani gerçek kendimle buluşmak.
Bu durumları da sadece sürekli kaçtığım karanlık alanlarımı fark edebildiğimde ve artık orada rahat hissettiğimde deneyimleyebiliyorum.

İlayda Oylum – İnsanoğlunun/insankızının derdi nedir efendim? 🙂

İzzet Memi – Derdi kendinden önce başka şeyleri anlamak çabası. Kendi eksikliği ile yüzleşmemek için odağını hep dışarıya yöneltmesi.

Bizler kendi kusurumuzdan dolayı cennet bahçesinden kovulmuş varlıklarız. Bu dünyada uyandığımız her gün hem kusurumuzu hem de suçluluğumuzu hatırlıyoruz. Bu yüzden de sürekli bir kabul özlemiyle, kabul halleri arıyoruz.

İlayda Oylum – Hayatınızdaki hangi rutinler sizi daha canlı kılıyor?

İzzet Memi – İnsanın adaptasyon sürecine baktığınızda, rutinler insanı canlı kılmaz, sadece hayatta tutar. Bu nedenle de rutinlerimi değiştirmeye özen gösteriyorum. Belki de rutinlerimi değiştirme rutinim beni canlı kılıyor.

İlayda Oylum – Unutamadığınız öğrencilik anınızı bizimle paylaşır mısınız?

İzzet Memi – Buradaki öğrencilikten kastınız okul dönemlerindeyse, öyle çok unutamadığım bir anım yok. Bahsettiğini hayatsa, buradaki öğrencilik anılarım çok. Bir anı seçerek diğerlerine haksızlık etmeyeyim. Öğrencilik devam ettiği için, yeni anılara yer açmaya hazır olmak önemli olan bence.

İlayda Oylum – Benim de katıldığım yoğun ve dolu dolu içeriğe sahip eğitimlerinizde ilham kaynağınız nedir? Bunları hazırlarken hangi kaynaklardan yararlanıyorsunuz?

İzzet Memi – İlham kaynağım yaşam ve insan. İhtiyaç olarak neyi gözlemliyorsam içeriği de ona göre düzenliyorum.

İzzet Memi – Kaynak olarak, felsefe, nörobilim, mitoloji, kadim öğretiler gibi evrensel bilgileri kullanmaya özen gösteriyorum.

İlayda Oylum – Siz hayatlara ve fikirlere dokunuyorsunuz. Sizin hayatınıza dokunan düşünürler, hocalarınız kimlerdir? Neden?

İzzet Memi – Bu yolculukta bana yol gösteren kişiler var tabi ki. Bunun yanında onları burada paylaşmam doğru olmaz. Tarihten kimler var derseniz, Roma’lı Stoacılar Epiktetos, Marcus Aurelius ve Seneca yoluma çok katkıda bulunan isimler.

İlayda Oylum – Bu kişilerin davranışlarını kendi üzerinize giydiğinizdeki o farkındalık anını hatırlıyor musunuz 🙂 ?

İzzet Memi – Rehber kendi davranışlarının rehberlik ettiği kişi tarafından giyilmesini çok tercih etmez. Onu takip eden kişi, rehberin kopyası haline gelir. Rehberin asıl yetkinliği, bilgilerini ve deneyimini onu takip eden kişiye uygun terzi işi şeklinde aktarabilmesidir. O nedenle böyle bir anı paylaşamayacağım maalesef.

İlayda Oylum – Hayat mottonuz, hayatınızı kolaylaştıran cümlecikleriniz var mı?

İzzet Memi – Evrensel yasaları kullanıyorum bu konuda. Her şey zıttı ile var olur, her şey hareket halindedir, her şeyin bir ritmi vardır, hiç bir sebep sonuçsuz, hiç bir sonuç sebepsiz olamaz gibi…
 
 
İlayda Oylum Güleryüz Çetinel
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 4 Ocak 2022 at 08:05

    İlham verici bir röportaj olmuş. İzzet Bey’in eğitimlerini merak ettim doğrusu.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan