Kahve Telvesi

Neden Okuyorsun?

21 Eylül 2023

Yazı: Neden Okuyorsun? | Yazan: Emine Öztürk

Şayet okumayı seven biri iseniz ve yakaladığınız en küçük zaman diliminde
(tramvayda, hastanede, durakta, yemek yaparken, yolculuk yaparken, ders aralarında…) bile kitap okuyorsanız böyle bir soru ile karşılaşmamanız neredeyse imkansız. Hatta birçok versiyonunu da üretebiliyorlar.

– Bu kadar kitabı gerçekten okudun mu?
– Okurken sıkılmıyor musun?
– Her okuduğun kitabı hatırlıyor musun?
– Kitaba bu kadar para verilir mi?

Aslında her bir sorunun tek cevabı var bende. “Bu şekilde soru cümleleri kuran beyinler ile çok muhatap olmamak adına okuyorum. Ve hatta… diye devam dersem” cümlelerim biraz kalp kırıcı bile olabilir.

Emineciğim konudan sapma güzelim diyerek hemen toparlanıp yazımın asıl içeriğine geri dönüyorum.

Günün o koşturması o yoğunluğu başlamadan, herkesler mışıl mışıl uyurken, sabahın o ilk saatlerinde, kahvenizi yudumlarken içine daldığınız o kitaptan alınan tat, ah o haz. Ya da çocukların uyuduğu, günün tüm sorumluluklarının son bulduğu o saatlerde ele alınan o kitabın verdiği dinginlik, o huzur benim için bin para ile satın alınamaz, ruhsal bütünlüğüme katkısı tartışılamaz.

Bir de düzenli kitap okuma alışkanlığı edinmişseniz, çok daha iyi uyursunuz, stres seviyeniz azalır, kendinize ayırdığınız vakitten dolayı.

“Evet; ben, beni önemsiyorum”un farkına vararak özünüze olan saygınız artar. Cümleleriniz değişir. Hayal gücünüz arşa yükselir. Bakış açınız çeşitlenir. Ruhunuz çiçeklenir. Renk renk, desen desen, çeşit çeşit kitap kapaklarını araladığınızda bir sürü yeni arkadaşınız olur. Tanıştığınız her yeni kitap kahramanı size mutlaka yeni bir deneyimle gelir, size mutlaka bir şey öğretmeyi görev bilir. Aslında kitapların şifası da budur: İç dünyanız ile akıp giden hayat arasındaki o kopuşu yok etmek. Kocaman bir düğüm atıp buraları tamir etmek.

Kitap severlerin bazıları, kütüphanelerin büyülü atmosferinde keşif yapmayı sever. Bazıları sahafların tozlu raflarında geçmişe, yaşanmışlıklara doğru yol almaktan huzur duyar. Başka bazıları o upuzun okuma listelerini görev adleder kendine. Ola ki gün sonunda bir yaprak bile okumamış ise vicdan azabından uyuyamaz, kahreder.

Birçok okur felsefenin sarp kayalıklarına tırmanmayı sever. “Sofien’nin Dünyası”nda neler oluyor bir göz atayım der. Senaca’nın “Tanrısal Övgüleri”ne kulak verir kimisi. Platon’un “Devlet”ine ayak basan okurlar olur. “Sokretes’in Savunması”nı nefes almadan dinleyenler vardır. “Böyle Buyurdu Zerdüşt” diyen Friedrich Nietzsche’ye nasıl buyurdu diye merakla soranlar olur.

Kimileri, “Psikanaliz Üzerine” Sigmund Freud ile sohbet eder, “Ölüm Korkusunu Yenmek” üzerine Irvin D. Yalom’un kapısını çalar. Kimi “Psikoloji ve Ruhsal Hastalıklar” üzerine Michel Foucault’a bir iki soru sorar. Doğan Cüceloğlu ile “İnsan ve İnsan Davranışı” hakkında tartışmaya koyulur.

Ahh! Aşk… AŞK tabii ki..

“Kürk Mantolu Madonna”nın mantosunu alıp, baş köşeye oturtup saatlerce ağzından dinlemeli hikayesini. “Aşk ve Gurur”a uğrayıp Elizabeth ile mutlaka tanışmalı. Sonra Halit Ziya Uşaklıgil’in “Aşk-ı Memnu”sundan ibretler almalı. Güntekin’in “Çalıkuşu”na sımsıkı sarılıp bir müddet öyle kalmalı. “Uğultulu Tepeler”de biraz koşmalı sonra. Canan Tan’a uğramalı bir ara “Yüreğim Seni Çok Sevdi” ile kalp bir cız diye yanamalı. Ahh “Milena’ya Mektuplar” tek tek açılıp okunmalı. Tolstoy ve “Anna Karenina”sı sizi nasıl unuturum. Benim için aslında bir aşk hikâyesinden çok daha fazlası olan
“Masumiyet Müzesi” var. Takıntılı, tutkulu bir aşkın vücut bulmuş hali.

“Vadideki Zambak”,
“Eylül”,
“Serenad”,
“Fransız Teğmenin Kadını”,
“Suzan Defter”,
“Aşk”,
“Nar Ağacı”,
“Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk”,
“Ağrı Dağı Efsanesi”

Bu liste o kadar uzar ki…

Sonra, mistik ve spirituel konulara merak salanlar, ütopik dünyaya kapılanlar, mitoloji ile kendini kaybedenler…

Şiir kitapları ile dünya ile aralarına mesafe koyanlar. Var da var. O kadar kozmopolit bir evren ki aslında kitaplar, herkese uygun bir gezegen mutlaka ama mutlaka var.

Velhasıl, demem o ki kitaplar bizim için ışık, en aydınlık yol.

Hayatta başıma gelen tüüüm tatsızlıklardan, olumsuzluklardan, yorgunluklardan, güçsüzlüklerden, umutsuzluklardan çıkmama sebep oldu kitaplar. Başucumda, çantamda, arabada hep bir kitap mutlaka vardır.

Hep yolculuk halinde olmak, sürekli yeni insanlarla tanışmak, hayata herkesten farklı bir pencereden bakmak isterseniz inanın bunu en güzel yolu kitap okumak.

Livaneli’nin şu sözleri de kalbime tercüman niteliğinde olmuş:

“Kitap okumanın dünyadaki en büyük zevk olduğunu ben biliyorum. Bir tek aklım var ama okuduğum her kitaptaki insanın aklına yaslıyorum kendi aklımı. Düşünsenize tarihin en büyük romancıları, beyinleri, düşünürleri, filozofları sizin arkadaşınız oluyor.”

Eeee peki siz en son hangi kitabı okudunuz?
 
 
Emine Öztürk
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

26 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 21 Eylül 2023 at 08:49

    Senin bu yazın bir kitabı hatırlattı bana felsefeci Nermi Uygur’un bir kitabını. Adı: “Tadı Damağımda | Bir Okur Yazarın Kitap Okuma Serüvenleri”
     
    O da kitap okumakla nasıl mutlu olduğunu, her bir kitapta nasıl yeni bir hikâyenin içine girdiğini, kitap okuma heyecanını, sevinçlerini yazmış. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan bir kitap.
     
    Benim okuduğum son kitap ise Facebook’tan tanıdığım bir şairin şiir kitabı. Onun için bir de video çektim. Özellikle ünlü olmamış ama hakkını vererek yazan yazarların kitaplarını seçiyorum (Benim de bir kitabım çıktı o yüzden belki de. İlk kitabım bir romandı ve okuyucuya ulaşması beni çok mutlu etmişti.)
     
    Sizin bu yazınız insanlara kitap okuma ile ilgili çok güzel duygular veriyor, bence çok başarılı bu açıdan, elinize kaleminize sağlık.
     
    Son olarak benim elimdeki kitabın bilgisini de not düşeyim:
     
    Kitap Adı: Sevgi Barışçıl Aşk İhtilalci
    Yazar: Gürsel Rengis

  • Yanıtla Emine Öztürk 21 Eylül 2023 at 09:18

    Öncelikle kıymetli zamanınızı ayırıp yazımı okuduğunuz ve bu harika yorumunuz için çok çok teşekkür ediyorum Sevgi Hanım.
     
    Severek takip ediyorum ben de sizin yazılarınızı. Kitabınızı not alıyorum, mutlaka okuyacağım. Aynı şekilde yorumun başında bahsettiğiniz “Tadı Damağımda” kitabını da not aldım okuma listeme. Kitaplar olmasa kendimi sanırım çıplak hissederdim.
     
    Kitaplarla ilgili duyguların geçmiş olması beni ayrıca mutlu etti. “Sevgi Barışçıl Aşk İhtilalci” kitabı ismi itibari ile oldukça dikkatimi çekti.😉
     
    Keyifli okumalar diliyorum.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Ömer Hoca 24 Eylül 2023 at 00:57

      Neden kitap okuyoruz? Herkesin kendine göre bir cevabı vardır. Ben okumayı yazmayı öğrendiğimden beri okuyorum. Nerede bir tabela yazısı görsem okudum. Ve hâlâ okumaya devam ediyorum. Ama hâlâ tam olarak cevap bulamadım diyebilirim. Yazılarınızı da keyifle okuyoruz, devamı gelmesi temennisiyle.

      • Yanıtla Emine Öztürk 24 Eylül 2023 at 20:31

        Var olun Ömer öğretmenim.
         
        Aslında evet herkesin kendine göre mutlaka bir cevabı var bu soruya. Umarım bir gün kendi cevabınızı bulursunuz.
         
        Vakit ayırıp yazılarımı okuyor olmanız çok kıymetli. Yorumlarınız beni güçlendiriyor. Desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. 🙏
         
        Sevgiler

        • Yanıtla Ömer Hoca 25 Eylül 2023 at 22:14

          Eyvallah rica ederim.

  • Yanıtla Metin Çoban 21 Eylül 2023 at 10:52

    Neden okuyorsun?
     
    İslamiyetin ilk kitabı “ikra”, oku diye başlar. Bunu herkes, “Kur’an oku” diye düşünür. Oysa ki o emir her şeyi oku demektir. Yazında bahsettiğin gibi, her konuda oku, psikoloji, mitoloji, felsefe, aşk romanları. Ne olursa olsun neden zevk alıyorsan oku.
     
    Valla okumayı öğrendiğim günden beri kitap okurum. Beni yetiştiren ailem hiç kitap okumazdı. Buna rağmen iyi bir okur oldum. Bu da beni bugünkü halime taşıdı.
     
    Sen de iyi bir okursun. Zaten okudukça doldun ve taşmaya başladın. Duramıyorsun, şimdi de yazıyorsun. Hem de çok güzel yazıyorsun. Okumak böyle bir şey güzeller güzeli Emine 😍

  • Yanıtla Emine Öztürk 21 Eylül 2023 at 11:28

    Kendimi en iyi ve en mutlu hissettiğim yer sanırım kitapların içi sevgili Metin.
     
    Ve dediğin gibi Yaradan ‘oku’ derken nasıl durur insan.
     
    Ben henüz okuma ve yazabilme konusunda senin mertebene çıkamadım ama o yolda hızla tırmanıyorum merdivenleri.
     
    Vakit ayırıp okuduğun için ve hiç yorumsuz bırakmadığın için sonsuz teşekkürler. 😉
     
    Not: Yazılarını okuyorum ama okulların açılması ile birlikte o kadar iki arada bir deredeyim ki yorum yazmaya elim ermiyor. 🙏
     
    Sevgiler

  • Yanıtla Sıddık Ozan 21 Eylül 2023 at 11:32

    Okurken duygularıma bu kadar içten tercüman olacağınızı hiç tahmin etmezdim. Evimin her tarafını dolduran kitapları gören misafirlerin “Hepsini okudun mu?” ya da “Ne kadarını okudun?” yönlü sorularına her seferinde nasıl cevap versem diye düşünürüm. Zira onlar bir kitap yığını değil, her biri kendi adlarıyla birer evlat, hayatımın birer parçası. Ancak bunu anlatmak istesem de o soruyu soranlar büyük ihtimalle anlamayacakları için susuyorum sizin gibi.
     
    Bu yazınızı okullarda okutulan Türkçe ders kitaplarının okuma temasına eklemek gerekir. Böylece taze dimağlar okumanın uyandırdığı o güzelim hisleri en derinden yaşarlar.
     
    Kaleminize, yüreğinize sağlık!

    • Yanıtla Emine Öztürk 21 Eylül 2023 at 11:50

      Sizin gibi değerli bir eğitmenden (Öğretmen demiyorum izniniz ile. Herkes öğretici olabilir ama eğiterek öğretmek çok daha kıymetli bence.) bu cümleleri okumak beni inanılmaz onore etti. Var olun.
       
      Ve sizin okuma aşkınızı, kütüphanenizi kıskanan bir okur olarak kitaplarınızı evlat yerine koymanız beni hiç şaşırtmadı.
       
      Zaman ayırıp okuduğunuz üstüne bir de bu şahane cümleler ile dolu yorumu eklediğiniz için minnettarım. 🙏
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Edebi İstanbul 21 Eylül 2023 at 12:00

    Merhabalar, yazınızı büyük bir keyifle okudum. Hem çok samimi hem de bahsettiğiniz kitaplar hakkında fikir sahibi oluyor okuyucular. Bu da çok değerli. Adeta bir kaynakca olmuş, hatta bir şifacı. Neye ne lazım hepsinin cevabı var.
     
    Kaleminiz de nefesiniz de tükenmesin Emine Hanım.
     
    Sevgiler

  • Yanıtla Hasan Eğen 21 Eylül 2023 at 13:13

    Bu kadar güzel, yalın, içten ve en çok da zihin ve gönül süzgeçinden yazılar yazmak “neden okumalısın”a bir cevap olabilir. Yüreğine sağlık. İyi ki okuyorum dedirttiğin ve daha da okumaya teşvik ettirdiğin için ayrıca teşekkür ederim. Okumaya ve güzel gönlünün süzgeçinden bize çay tadında yazıları demlemeye devam 🙏🌸

    • Yanıtla Emine Öztürk 21 Eylül 2023 at 17:23

      Merhaba Hasan Bey.
       
      Bu içten sıcacık yorum için çok teşekkür ediyorum. Kurduğunuz cümlelerden iyi bir okur olduğunuzu anlıyorum. İşte bunun için okumak bu kadar önemli.
       
      Davetimi kabul edip evime misafir olduğunuz, “demli yazılarım’ (yazılarım için yaptığınız bu benzetmeye mest oldum) eşliğinde gönül bağı kurup şahane sohbet ortamında hissettirdiğiniz için teşekkürü borç bilirim.
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Emine Öztürk 21 Eylül 2023 at 13:24

    Merhabalar Sevgili Edebi İstanbul..

    Yazdıklarınız özellikle ‘şifacı ‘ benzetmeniz beni onore etti. Yazımı okumak için zaman ayırdığınız, yorum yapmaya değer bulduğunuz için çok teşekkür ediyorum..

    Sevgiler..

  • Yanıtla Gülay Bilir 21 Eylül 2023 at 14:47

    O kadar güzel bir izah olmuş ki. Bahsettiğiniz tüm kitapları okumamdaki mutluluk beni bugün ayrı bir sevindirdi.
     
    Rasim Özdenören’in de dediği gibi; “Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele bir derdimizin olmasıdır.”

    • Yanıtla Emine Öztürk 22 Eylül 2023 at 06:44

      Merhabalar Gülay Hanım.
       
      Vakit ayırıp okuduğunuz ve bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Bahsedilen tüm kitapları okumuş olduğunuz ne kadar sağlam bir okur olduğunuzun kanıtı.
       
      Belli ki asıl meseleye, “derdi olmak” mertebesine, ulaşmış şanslı kişileriz. 😉
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Mustafa Özdeniz 22 Eylül 2023 at 02:01

    “Neden okuyorsun?”
     
    Peki, neden okumayasın? Ve yahut sen neden okumuyorsun?
     
    Böyle anlamsız ve acınası (tabirimi mazur görün lütfen) bir soruya maruz kalsaydım, sanırım bu soruyu soran kişiden fersah fersah uzaklaşmak isterdim. Bu sebeple, yazınızın başlangıç paragraflarındaki duygularınızı iyi anlıyorum.
     
    Ben neden okuyorum sorusuna illa ki bir cevap vermem gerekseydi eğer, şöyle demek isterdim; beynime estetik yaptırmayı seviyorum!
     
    Emine Hanım, muazzam okuma alışkanlığınızın yanına, yazma maharetinizi de eklemenizi takdirle karşılıyorum. Kaleminiz kavi olsun 🌹

  • Yanıtla Emine Öztürk 22 Eylül 2023 at 06:49

    Merhabalar Mustafa Bey.
     
    “Neden okuyorsun?” sorusuna verilebilecek en fiyakalı cevap sizin ki oldu bence. Ba-yıl-dım.💯 “Beynime estetik yaptırmayı seviyorum.” Ancak sizin gibi kaliteli bir okur, sizin gibi deneyimi çok, sizin gibi yazabilen, görebilen, hissedebilen biri bu cevabı verebilir.
     
    Adıma kurduğunuz şahane cümleler için ayrıca teşekkür ediyorum. 🙏
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Mustafa Özdeniz 1 Ekim 2023 at 13:07

      Çok teşekkür ederim. Eksik olmayın 🌹

  • Yanıtla Demet Albayrakoğlu 22 Eylül 2023 at 08:43

    Emineciğim, ne şahane bir yazı olmuş, tebrikler. Bu sorular o kadar tanıdık geliyor ki bana, gerçekten. Bir de “Bana bir kitaptan aklından kalanı anlatsana?” sorusunu eklemek isterim 😉 Ben de Yalom’un “Nietzsche Ağladığında” ve Amin Maalouf’un “Semerkant” isimli kitaplarının yeri ayrıdır. Şimdilerde, de C.G.Jung’un “Dışa Bakan Riya Görür, İçe Bakan Uyanır” isimli kitabını okuyorum.
     
    Çok sevgiler 💕

  • Yanıtla Emine Öztürk 22 Eylül 2023 at 09:48

    Merhabalar Demet Hanım💜
     
    Bu soruyu da kesinlikle yazıda kullanmalıydım. 💯
     
    “Nietzsche Ağladığında” tekrar okumak istediklerim arasında beni bekliyor. Gerçekten çok cok iyiydi. “Semerkant” okuduğum fakat çok hatırlayamadığım bir kitap. “Dışa Bakan Riya Görür, İçe Bakan Uyanır” kitabını evet duymuştum, ben de okuma listeme ekleyeyim artık. Keyifli okumalarınız olsun.
     
    Okumak ve yorum yapmak için ayırdığınız zaman için de çok teşekkür ediyorum. 🙏
     
    Çokça sevgiler 💜

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 22 Eylül 2023 at 13:29

    Taşınma telaşından anca yazabiliyorum kuzum, affet. Harika bir konu, harika bir yazıydı. Zaten aldığı yorumlardan da belli 💯 Tebrik ediyorum kuzum 👏🏻👏🏻
     
    Okurlar olarak çokça karşılaştığımız, kitaplara böylesine düşkün insanlar olarak da pek anlayamadığımız bir soru bu. Kitaplıklarımıza bakan insanların çoğundan birçoğumuz duymuşuzdur “Bunların hepsini gerçekten okudun mu?” cümlesini. O kadar imkândızdır ki bu durum onlar için “Yok, okumadım; dekor amaçlı” diyebileceğimizi düşünürler 😂
     
    Ben artık okumayan insanlarla iletişimimi minimuma indirdim. Yok olmuyor, gerçekten ayrı gezegenlerdenmişiz gibi. Hayattan aldığımız zevkler, beklentiler, sohbet konuları o kadar farklı ki bu insanlarla iletişim bir süre sonra beni boğuyor. Neyse gene kaptırdım kendimi, bir kez daha yazı için tebrik ediyor ve seni kocaman öpüyorum.
     
    Sevgiler ❤️

  • Yanıtla Emine Öztürk 22 Eylül 2023 at 23:23

    Öncelikle, çok iyi anlıyorum seni. Hiç öyle kusura filan bakmadım. Taşınmak başlı başına zor, seninki çarpı bilmem kaç. 🤦‍♀️ Şehir değiştirmek ama değiştirmemek gibi de… Araf… 😳
     
    Takip ediyorum her anını. Zor bir süreç ama sonu var, bitecek ve yerleşik düzen kuracaksın. Ki birçok şeyi de hallettin. Tekrar tekrar kolaylıklar diliyorum güzelliğim. 💜
     
    “İnan sana değil kastım, cahille sohbeti kestim” der Aşık Veysel. Okumak ve okuduğunu hayatına entegre etmek, bir başkasına aktarmak muazzam ama tadını bilene. Sen benim idolsün bu konuda. Hayranım kütüphanene, kitap aşkına.
     
    (Bu kadar yoğunken bile ) Yorum için binlerce teşekkürler sevgili editörüm. 💜

  • Yanıtla Ab-ı Hayat 5 Ekim 2023 at 13:46

    Okudum, okudukça mest oldum. Devam ettim aşk kısmında “Nar Ağacı”nı gördüm, işte orada vuruldum.
     
    Neden mi okuyorum?
     
    İşte ben aşka vurulmak, aşklara vurulmak için okuyorum. Zehra🤍Setterhan’ın aşkına sevilenmek için okumuşum. Oku(yorum) ki yorumlar yapayım bu güzelim hikâyelere. Okuyorum ki şifa bulayım. O kadar çok neden var ki sizler zaten diğerlerini ince ince nakşetmiş yazmışsınız canımın cananı kadın💜
     
    İşte okumak benim için tüm benliğimle şifa bulmak. Bazı kitaplar yüreğimize zarbeder, bazıları ise unutulur gider. Ama yürekten gidenlerinde biraz şifa serpiştirip öyle gittiğine inanırım. Ya o yüreğe yerleşen ismini duyunca nahiflendiğimiz o kitaplar?
     
    İyi ki yaz, yazın var. İyi ki bu güzelim yerde yazıp şifalar bulduruyorsunuz 🙏🏻
     
    Şifalarda buluşmak dileği ve duasıyla…
     
    Kaleminize, yüreğinize ve dimağınıza sağlıklar diliyorum 🤍

  • Yanıtla Emine Öztürk 5 Ekim 2023 at 16:58

    Yüreği güzel kız 💜
     
    Bir okur kendi okuma serüvenini ancak bu kadar güzel ancak bu kadar içten ancak bu kadar anlam yüklü anlatabilirdi.
     
    Ve tabii ki “Nar Ağacı” 😍
     
    Senin ile olan hikâyemi “Neden Okuyorum”dan ziyade “İyi ki Okuyorum” ile bağdaştırmak isterim. Okumasaydım, okumasaydın bu iki güzel yolu birleştirmek imkânsızdı.
     
    İşte kitaplar böyle de mucizelerle dolu; hayatına pırlantalı yürekli insanları bir anda -ve iyi ki- dahil edebiliyor.
     
    Bütün güzel cümlelerin için sonsuz teşekkür ediyorum.
     
    Sevgiler 💜

    • Yanıtla Ab-ı Hayat 5 Ekim 2023 at 19:13

      Yolumuz, ah o güzelim özelim yol. Bununla birleşti, nasıl manidar olmaz ki okumalarımız… İyi ki, iyi ki okuyorum.
       
      “Okumasaydım, okumasaydın” işte buraya kalbimi bırakırım 🤍 Neden mi? Nar Ağacı’ndaki alıntı gibi hissettirdi.
       
      “Sen öyle çağırmasan ben böyle gelmezdim.
      Ben böyle çağırmasam sen öyle gelmezdin.”
       
      İşte bu Zehra🤍Setterhan’ı anlattığı gibi bizim yolumuzu da anlatır derim.
       
      Asıl bizler teşekkür ederiz. Böyle yüreğe iyi gelen yazılar okumak şenlik veriyor efenim ☺️ Siz yazın bizler de şifa bulalım 💜

  • Yanıtla Emine Öztürk 6 Ekim 2023 at 22:14

    İşte bu 👇
    ” Sen öyle çağırmasan ben böyle gelmezdim. Ben böyle çağırmasam sen öyle gelmezdin. ”

    Değerli zamanını ayırıp okuman ve üstüne böyle beni onore eden yorumlar yazman inanılmaz mutluluk verici.

    Lütfen hayatımda hep var ol.. Ve artık seni göreyim sımsıkı sarılayım. 🙏💜

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan