Cadı Sanatı

Sen, Ben, Biz

17 Aralık 2018

Sen, Ben, Biz | Bursa ve Ben | Sen ve Ben
Değişimi, ilerlemenin koşulu olarak kabul ettiğimi her fırsatta söylüyorum ya işte gene bir değişimden geçtim geçen hafta. Son bir buçuk senedir üçüncü çocuğum oldu diyebileceğim Bursa ve Ben sitesinin adını değiştirdim.

Süreç, editör arkadaşlarımla geçişi kararlaştırdığımız yaz aylarında, yeni domain ve birkaç da alt domaini satın almamızla başladı.

Benim için “Bursa ve Ben” isminden vazgeçmenin kolay olmadığını tahmin edebilirsiniz sanırım.

Site isminin değişmesi açıkçası son birkaç aydır beni oldukça endişelendiren bir konuydu.

Bu boyutta bir sitenin taşıma işleminin fazlasıyla zahmetli olabileceği, veri kayıpları ya da sitenin tamamiyle çökmesi ile sonuçlanabileceği endişesi içindeydim. Sitenin bulunduğu Server’dan artık teknolojinin çok daha geliştiği, bu tarz işlemlerin sorunsuz hallolduğu güvencesini alsam da kaygı seviyem giderek yükseldi günbegün.

Sitemizin yazarlarının olduğu WhatsApp grubundaki herkesi de kendimle birlikte ne kadar germişsem sonunda mizah yazarımız Gülşah İslamoğlu; “Bana bak editör, tüm bu yaptıklarından dolayı salı günkü yazımda seni gömeceğim bilesin,” dedi. Gömmüş de 😂 Yarın Münferit Tatile Giderse köşesinde canıma okuduğu yazısını bulabilirsiniz 😉

Site isimlerinin neden bunlar olduğunu anlatayım size. Önce “Bursa ve Ben”

‘98 yılından beri Internet sayfaları programlıyorum. Biz Internetçilerin domain adı biriktirmek gibi bir hastalığı vardır. Senelerce açmadığımız alan adlarının ücretini öderiz. İşte “Bursa ve Ben” de 2000’lerin başında satın aldığım bir isim.

Evlenip Bursa’ya taşındığım ilk yıl almıştım bu ismi. Şehir portalı, kişisel blog arası bir site kurmayı planlıyordum. Benim gözümden Bursa anlayacağınız.

Ahh ama işte o alıp da senelerce -on yıldan fazla 🤦🏻‍♀️- açmadığımız isimlerden biri oldu Bursa ve Ben. Her sene isim bedeli için Server’dan; “Tutmaya devam ediyor muyuz, bırakıyor muyuz?” diye arandığımda soruyu “Devam” diye cevaplamaktan kendimi alamıyordum.

İki sene kadar önce yeni açılacak bir Internet dergisinde yazmam için teklif aldım. Uzun zamandır bir yerde düzenli yazmayı istediğimden açıkçası çok da fazla düşünmeden, henüz açılmamış bu sitede yazmayı kabul ettim.

İşin içine girince anladım ki ne kurucular, ne de yazarlar neye kalkıştıkları hakkında bir fikre sahip değiller.

Aralarında tek bir programcı, tasarımcı, ya da redaktör yok. Yazanların çoğu, cümlede özne ve yüklem gerekliliğin farkında değil. Kendine editör diyen genç kadının yazıları baştan aşağı hatalı 🙄

Sitenin açılma günü belli ama nasıl açılacağı şüpheli…

Tüm işleri üzerime aldım. Her yazıyı redakte edip yayına hazırladım. Redakte dediğime bakmayın, o kadar kötülerdi ki genelde yazıları baştan yazıyordum. İki üç hafta boyunca bu şekilde dergiyi yayınladık.

Internet dergilerinde ödeme yapılmaz genelde yazarlara. Bize de yapılmıyordu. Ama ben üzerine bir de sitenin tüm hamallığını çekiyordum. Gece gündüz uğraşıp duruyor bi’ de tepemde kendine editör ve imtiyaz sahibi diyen ufacık çocuklara rapor veriyordum.

Bir gece şalter attı tabii bende, sevgili imtiyaz sahibinin bana verdiği emirler karşısında “Sanırım sen yürek yedin” deyip siteyi terk ettim. Şaka yapmıyorum, aynen bu cümleleri o derginin WhatsApp grubunda yazıp çıktım.

“Amma da ukalasın” demeyin. Gerçekten durum bildiğiniz gibi değildi. Yürek yeme meselesine gelince, beni zıvanadan çıkarmaya cesaret edebilmelerinin nedeni ne yazık ki pek zeki olmamalarıydı. Gidersem siteyi yönetemeyeceklerinin dahi farkında değillerdi. Ki ben bıraktıktan bir hafta sonra site diye bir şey kalmamıştı.

O gece, haftalardır harcadığım emekten dolayı o kadar sinirliydim ki kabıma sığamıyordum.

Sonunda, bundan çok daha iyisini yapabilirim düşüncesiyle kendim bir Internet dergisi kurmaya karar verdim. Fakat benimki çok daha kapsamlı bir site olacak, yazarlar da konusunda yetkin, özellikle de Türkçeyi katletmeyen kişilerden seçilecekti.

Bunları düşündüğüm gece cumaydı, ertesi gün, yani cumartesi, açık bir server buldum, oradaki programcılarla birlikte çalışarak birkaç saat içinde Bursa ve Ben’i yayına soktuk.

İsim konusunu fazla düşünmemiştim aslına bakarsanız. Bu domain elimdeydi ve bir gün bile beklemeden kendi sitemi açmayı kafama koymuştum.

Başlangıçta ben yazacaktım sadece sonra zamanla Bursa’da yaşayan insanlardan oluşan bir kadro kuracaktım.

6 Mayıs 2017 Yayındayım

Ve ilk yazım Tanışalım mı? ile startı verdim.

Bilmiyorum neden ama yapmak istediklerimi anlatıp yazmasını teklif ettiğim herkes tüm destekleri ile yanımda yer aldı.

Gene de ilk zamanlar inanın çok zordu. Her gün en az bir yazı girecek dediğim dergiyi beş altı yazarla aylarca firesiz çıkardık. Bugün 100’e yakın yazar var ama o ilk yazarların emeği inanın çok büyük. İnançları ve destekleri için hepsine sonsuz teşekkürler 🙏🏻

Büyümeye başladık fakat yazarları Bursa’dan bulmakta zorlanıyordum. Başka şehirlerden yazmayı kabul edenler de “Bursa ne alaka?” diye soruyorlardı.

Okurlarda da ulusal değil, yerel bir dergi izlenimi uyandırıyordu “Bursa ve Ben” adı. Kısa sürede iyi bir okur kitlesine ulaşmıştık fakat daha büyümek istiyorsak -ben ne kadar üzülürsem üzüleyim- ismi değiştirmemiz gerekiyordu.

Sen, Ben, Biz

Yazın sitemizin editör yazarlarından Didem Elif’in yanına Kaş’a gittim, bir diğer yazar arkadaşım Hande Sönmezerler Sinan ile birlikte. Bu arada ikisi de liseden arkadaşlarım.

Yeri gelmişken bu konuya da kısaca değineyim; okuduğum kolejden birçok arkadaşım yazıyor sitemizde. Yasemin Kumral gibi, kendini bize adayan bir sanatçının okulumuz kurucusunun eşi olması sanırım bizleri sanata, edebiyata, müziğe karşı daha donanımlı yetiştirdi. Sağladıkları imkan ve verdikleri vizyon için kurucularımıza sonsuz teşekkürler 🙏🏻

Konuya geri dönüyorum.

Elif, Hande, ben yıllar sonra bir arada olmanın keyfini çıkartırken bir yandan da sitenin adı konusunda fikirler üretiyorduk. “Ve Ben” kısmına bağlı kalmak benim için önemliydi, eski adla aralarında bir bağlantı olsun istiyordum. Ayrıca kolay akılda kalan, Türkçeye özel karakterlerin içinde yer almadığı bir isim olmalıydı.

Didem Elif “Sen ve Ben” diye önerdiği anda aylardır süren isim arama safası bitmişti benim için. Ucuna da “.biz” uzantısını ekleyince tam da ekibimizi anlatan bir isim oldu. Birçok yazardan oluşan bir portalı “Sen, Ben, Biz” kelimelerinden daha iyi ne anlatabilirdi?

Yeni Bir Başlangıç

Bebekliğini tamamlayıp çocukluk evresine giren sitemizin önünde daha çok yol var biliyorum. Kuvvetli ve sağlam adımlarla ilerleyen ekibimizi daha birçok macera bekliyor.

Ben çok heyecanlıyım. Gelecek neler getirecek hep beraber göreceğiz.

Tüm okurlarımıza kucak dolusu sevgiler ❤️

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

21 YORUMLAR

  • Yanıtla Ayşe Dikmen 17 Aralık 2018 at 14:08

    Yazınızı hızlıca okudum Didem Hanım, taş yerinde ağırdır derler. Üzerinize vazife olmayan şeyleri üstlendiğiniz zaman, karşı taraf o işleri sizin görevinizmis gibi addediyor. En iyisini çekilmekle yapmışsınız bence de. Her halükarda başarılar diliyorum. Büyük bi’ aile olduğumuzu düşünüyorum. Dünya görüşlerimiz farklı olabilir, her konuda aynı düşüncede olmayabiliriz ama bu iletişemeyecegimiz anlamına gelmez,
    öyle değil mi? 😉
     
    Muhabbetle kalın…

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 01:39

      Tersine, dünya görüşü benden farklı insanlarla sohbet etmeyi oldukça seviyorum. Hep aynı çevrenin içinde kalmanın, perspektif kaybına neden olduğu bir gerçek.
       
      Tartışanlar, kendi hassasiyetleri kadar karşı taraftakine de değer ve saygı gösterirse, farklılıklar oldukça eğitici olabilir. Kendi doğrularını tek ve mutlak doğru olarak karşısındakine dikte etmeye çalışmayan herkesle, her konuda konuşmaktan keyif alırım. Sizinle de umarım bu doğrultuda sohbetlerimiz olur.

  • Yanıtla Ahmet Yonca 17 Aralık 2018 at 15:37

    Yeniden doğuş hikayesini ilk kitabımda anlatmıştım. Yeniden doğuşlara inanırım. Bu da öyle oldu. Güzel ve büyük iş yapıyorsun. Umarım bu yolda hakkettiği yerlere gelir. Bize de burada yazma fırsatı sunduğun için çok teşekkür ederim 🙏

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 01:47

      Canım benim, öncelikle Sen ve Ben’de yazmaya karar verdiğin için ben teşekkür ederim. Sorgulamaya, sunulan kalıpların dışında düşünmeye teşvik eden yazılarını seviyorum.
       
      Sitemiz birbirinden farklı konularda yetkin yazarları bünyesinde bulunduruyor. Bir arada oluşumuz bizi kuvvetli kılan. Farklılıklarımız ise gücümüz. Bu ekiple daha çok başarı göreceğimize yürekten inanıyorum. Bizimle gurur duyuyorum…

  • Yanıtla Ahu Kınay Zabun 17 Aralık 2018 at 17:36

    Ayakta alkışlıyorum emek verenleri 👏👏👏

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 01:50

      Ahucum çok teşekkür ederim. Umarım en yakın zamanda seni de ekibimiz arasında görürüz.
       
      Sevgiler canım…

  • Yanıtla İrem Savaş 17 Aralık 2018 at 18:49

    Bu yazıya kesinlikle ihtiyaç vardı bence çünkü o kadar soru alıyorum ki DM yolu ile. BursaVeBen’den ayrılıp SenveBen’de yazı yayınlamaya başladım sananlar bile oluyor, yeni uğraşın hayırlı olsun diyenleri saymıyorum bile 🙄
     
    Emeğine sağlık Didem Ablacım 😍
     
    Didem Çelebi Özkan ile çalışmanın ne kadar keyifli olduğuna değinmek istiyorum aslında bu yorumda. Çünkü siteye ilk yazımı girdiğimde 19 yaşındaydım. Ne ile karşılaşacağım, nasıl bir sorumluluk taşıyacağımın farkında değildim. Yazım kuralları, betimlemeler ise hak getire… Bunları o kadar sabırla ve tatlı dille bulmamı, çabalamamı sağladı ki sevgili editörümüz, böylece adım adım ilerleyebildim.
     
    Tüm başarı bir bütündür disiplinini siteye de yansıttığını siz de farkediyorsunuzdur sevgili okurlar zaten 🙏🏼
     
    Ben kendi adıma çok teşekkür ediyorum Didem Ablacım sana. Iremushka’ya kendinde bir özellik keşfetmesine olanak sağladığın için. Umarım Nil ve Demir de hayatı boyunca senin gibi yol gösterici ve pamuk kalpli insanlarla karşılaşır ♥️

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 02:01

      Yaa kuzum benim, sulu gözüm zaten, ağlatacaksın beni 😉 Benden sonra sitede yazmaya başlayan ilk yazar sensin. Demo yazını gönderdiğindeki heyecanını hatırlıyorum. Bu siteye inanılmaz emeğin var. Bir buçuk senedir neredeyse firesiz yazıyorsun. Asıl benim sana bu desteğin için teşekkür etmem lazım. Adım adım beraber büyüttük siteyi.
       
      Bahsettiğin yardımlara gelince, bunlar senin mütevazi karakterinin ufacık tavsiyeleri devleştirmesi. Seni en çok da bu yüzden seviyorum; inanılmaz genç olmana rağmen, o damarlarındaki alev alev kanı dizginleyebiliyor ve kendini kibirden arındırıyorsun. Dönemimizin dev egoların yanında bunun ne büyük bir erdem olduğunun eminim sen de farkındasın. “Ben” yerine “Biz” diyen o güzel kalbini çok seviyorum.

  • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 17 Aralık 2018 at 20:16

    Sevgili Editörüm Didem, seni bu sitede yazmadan önce de takip ediyordum. Hem instagram paylaşımların hem de sitedeki yazılarını hayranlıkla takip ediyordum. Sonra birşey oldu ben de bu sitede yazmaya başladım. Öncelikle çok şanslıyım ki senin gibi birisiyle tanıştım. Hayat felsefeni örnek alıyor her yazım sonrasındaki revizelerini bir ders niteliğinde görüyorum. Bursa ve Ben sitesindeki başarının katlanarak devam edeceğinden şüphem yok:)

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 02:13

      Harika bir şey oldu ve sen “Fizik ve Ben” köşemizi açtın sitede canikom 😉 Benim ve okurlarımızın günlük hayatına fiziği soktun. Yazılarından sonra, daha önce anlayamadığım birçok konuda az da olsa -öyle tabi birden süper anladım desem, asıl inanma 😜- fikir sahibiyim artık.
       
      Ama asıl en güzeli ne biliyor musun? Biz birbirini destekleyen, diğerinin başarısıyla gurur duyan bir ekibiz. Sen de o ekip ruhunu en kuvvetli taşıyanlarımızdan birisin. İyi ki buradasın güzellik.

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 17 Aralık 2018 at 22:21

    2017 mi? Nasıl olur? O heyacanın hiç bitmedi. İlk günki gibi her bir yazıya Didem titizliği ile yaklaşıyorsun, kucaklıyorsun, sonra bizler ile buluşturuyorsun. 💫
     
    Her daim keyif ile okuyup, takip ediyorum, etmeye de devam edeceğim.
     
    Herkese sevgiler 🤗💜💜💜

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 02:18

      Benim biricik dostum, her konuda sonsuz destekçim 🙏🏻 Bu siteye ne kadar emek verdiğimi elbette biliyorsun çünkü bu konuyla yakından ilgileniyorsun. Site yayınlandığından beri sadece benim değil, diğer yazarlarımızın da yazılarını okuyup, hepsine yorum yapmaya çalışıyorsun. Ancak senin gibi bir dost, arkadaşının değer verdiklerine aynı değeri gösterir, yüceltir.
       
      Seni çoooook seviyorum ❤️❤️❤️

    • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 7 Ocak 2019 at 21:11

      Kesinlikle katılıyorum, çok güzel bir ekip olduk. Kendimce bilimden bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Anlaşılıp sevildiysem ne mutlu bana 🙂

  • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 17 Aralık 2018 at 23:18

    Didoşum 😊
    Hayatın içinde canım arkadaşım, bu site çatısı altında sevgili editörüm 😁
     
    Şahane 1 iş çıkartıyorsun ve bunu yaparkenki heyecan, dikkat ve disiplininin etkisinde olmak, bence sitede yazan hepimizi son derece motive ediyor.
     
    Dilerim, “sen,ben,biz” sağlıkla yolumuza devam edelim ve heyecanımız da, şu yukarıda yazdığın satırları okurken ki düzeyde olsun hep.
     
    Sevgiyle.
    Hep birlikte. 🤗

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Aralık 2018 at 02:24

      Zekasına, kalemine hayran olduğum kadın… Senin her zaman dediğin gibi, çevremde böyle güçlü kadınlar oldukça, benim sırtım yere gelmez 😉 Seninle aynı projede olmak, heyecanlı bir macerada birlikte koşmak inanılmaz keyifli.
       
      Yıllar sonra sitemizin bu bebek adımlarını attığı dönemi gülümseyerek anacağız beraber. O zaman Türkiye’nin en büyük online dergisi olacağımızdan artık başarılarımızı neyle, nasıl kutluyor oluruz bilmiyorum 🙃 🥳 🙃

  • Yanıtla Oktay Ok 19 Aralık 2018 at 18:53

    Kurtarılmayı beklemeyen, hikayesini değiştirmiş bir prenses … 🙂

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 20 Aralık 2018 at 03:50

      👩🏼‍💻 Kendi hikayemi yazma kısmına katılıyorum fakat Oktaycım prenseslik için biraz büyük -bak yaşlı demiyorum, dikkatini çekerim 😝- sayılırım. Kraliçe olsam 👸🏻

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 21 Aralık 2018 at 15:14

    Gördüğüm ilk günden beri takipteyim ve okuyorum. Çoklukla özeniyor ve biraz da kıskanıyorum yazanları. Başarılar diliyorum ama hiç şüphem yok. Sevgiyle kalın.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 21 Aralık 2018 at 15:17

      Ne kadar içten bir yorum 😍 Hepimiz adına çooook teşekkür ederim 🤗❤️

  • Yanıtla Burak Süalp 7 Haziran 2020 at 12:00

    Kimi insan yaşarken zaman doldurur, kimileri de yaratır, çalışır, üretir, kendi başına zaman makinesi olur, çevresini zamanda ileriye taşır. Böyle düşünürüm. Harika bir ekip olmuşsunuz ve iyi ki olmuşsunuz.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 7 Haziran 2020 at 13:35

      Kuruluş aşamamızı ve sonradan neler olduğunu da okuduğuna göre artık SenVeBen hakkında tüm bilgiye sahipsin 😁 Ve yakında yazılarınla bu ekibin içinde yer alacağın için çok mutluyum. Hepimiz için keyifli bir yolculuk dilerim 🙏🏻
       
      Sevgiler 🤗

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan