Sağlıklı Beslenme & Diyet

Dışarıda Yemek Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

13 Mart 2018

Dışarıda Yemek Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Günümüzde vaktimizin çoğunu dışarıda geçirdiğimizden, diyetteyken her zaman sağlıklı besinler tercih edemeyebiliyoruz ya da diyetteyken bile hayır diyemediğimiz besinler karşımıza çıkabiliyor. Sürekli aynı besinleri tüketmek hem motivasyonunuzu hem de iradenizi kontrol altında tutmayı zorlaştıracağından dışarıda yemek tercih ederken yapacağınız küçük kaçamaklar diyetinizin sürekliliğini sağlamaya yardımcı olabilir. Bu yüzden bende bu hafta sizlere dışarıda yemek tercih ederken diyetinizin dışına çıkmadan nelere dikkat edebileceğinizden bahsedeceğim.

Porsiyonlarınızı Küçük Tutun

Eğer gittiğiniz restoranda çeşitli boyutlarda seçenekler varsa her zaman küçük olanı tercih edin. Örneğin tabağınızda hem patates, hem pilav hem de makarna varsa bunlardan sadece birini veya ikisi yerine salata tercih edebilirsiniz.

Daha Sağlıklı Yan Yiyecekler Alternatifleri Tercih Edin

Çoğu restoranda artık daha sağlıklı yan yiyecek alternatifleri bulunuyor. Örneğin salata bar kısmından kendi salatanızı kendiniz oluşturabilir, kızarmış patates yerine fırınlanmış patates tercih edebilirsiniz.

Salataları Tabağınızdan Eksik Etmeyin

İsterseniz sadece sebzeli, isterseniz protein içerikli salatalar tüketebilirsiniz. Salata tercih ederken dikkat edeceğiniz püf nokta kalorisi yüksek olan soslar ve ek besinlerden kaçınmak.

Kızartma Yerine Izgara Çeşitlerini Tercih Edin

Kızartılmış tavuk, et, balık, patates cipsi gibi besinler yüksek yağ ve kalori içerdiğinden dolayı bunların yerine ızgara veya haşlanmış hindi veya tavuk gibi yağsız et türlerini tercih edebilirsiniz.

İçecek Seçiminize Dikkat Edin

Asitli içecekler ve meyve suları yüksek kaloriler içerdiğinden dolayı bunların yerine yiyeceklerinizin yanında soda, light ayran veya sadece su tercih edebilirsiniz.

Yukarıda verdiğim önerilere ek olarak yiyecekler üzerinden örnek verecek olursam;

Hamburger tercih ederken ekmeğinin tam buğday unundan yapılmış olmasına, köftesinin ızgarada yağsız pişirilmiş olmasına, yanında asitli içecekler yerine light ayran, bol yeşillik ve kızartma yerine fırınlanma yöntemi ile pişirilmiş patates olmasına, bol kalorili ketçap, mayonez gibi sosları tüketmemeye, tüketilirse de miktarının az olmasına dikkat edin.

Pizza tercih ederken tam buğday ya da kepekli undan yapılmış ince hamurlu olmasına, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalar yerine sebzeli olmasına dikkat edin.

Lahmacun tercih ederken yağ miktarının az olmasına, bol yeşillik ve light ayran eşliğinde günlük besin değişimlerinize göre kadınlar için 1 adet, erkekler için 2 adetin üzerinde tüketmemeye dikkat edin.

Sandviç tercih ederken ekmeğinin tam tahıllı yada çavdarlı olmasına, içerisindeki peynir, tavuk veya hindi etinin az yağlı olmasına, ketçap, mayonez gibi yağ ve kalori değeri yüksek sosların light tercih edilmesine ve miktarının az olmasına dikkat edin.

İskender tercih ederken tüketilecek et miktarının kadınlar için 120 g, erkekler için 180 g’ın üzerinde olmamasına, servis esnasında ekstra kızartılmış tereyağ alınmamasına, tabanında bulunan pidenin 1 avuç içi kadar büyüklüğünden fazla tüketilmemesine, yanında ise yoğurt veya ayran tüketmeye dikkat edin.

Bu gibi ufak beslenme değişikliklerini hayatınıza kattığınızda diyet yaparken kaçamak yapmaktan korkmayın.

Hem Sağlıklı Hem Lezzetli Fit Tarifler’den oluşan yazımın da ilginizi çekebileceğinizi düşünerek linkini ekledim.

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan