Sağlıklı Beslenme & Diyet

Pancar Tüketmeniz İçin 10 Neden

19 Şubat 2019

Pancar ve Pancar Suyu
Her mevsimin kendisine özgü yetişen ve sağlığımız için birçok faydası olan mucize besini vardır. Hazır kış aylarındayken ben de sizlere mucizevi bir sebze olan pancarı tüketmeniz için gereken 10 nedenden bahsedeceğim.

Ispanakgiller ailesinden olan pancar, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir. En fazla ocak, şubat, mart aylarında bulunur. En çok kullanılan çeşitlerinden biri de kırmızı pancardır. 100 gram kırmızı pancar yaklaşık 40 kaloridir.

Vitamin ve Mineral Deposudur

Pancar yağ oranı düşük, antioksidan, vitamin ve minerallerden zengin bir sebzedir. Potasyum, magnezyum, posa, fosfor, demir, A vitamini, C vitamini, B vitaminleri, folik asit ve lif açısından zengindir. Ayrıca zengin antioksidan maddeler (betalain) olan beta karoten, lutein ve zeaksantin karotenoidlerini içerir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Betalainler ve folat bakımından zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sindirimi Kolaylaştırır

İçeriğindeki rubidyum sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Mide ağrısı ve ekşime sorunlarına iyi gelir.

Kalp Ve Kronik Hastalıkların Riskini Azaltır

Zengin antioksidan içeriğiyle kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları ve felç riskini azaltır, LDL kolesterolü düşürür.

Osteoporoz Riskini Azaltır

İçeriğindeki silisyum minerali kas-iskelet sistemlerinin sağlığı için önemlidir. Osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.

Sporda Dayanıklılık ve Gücü Artırır

Spor öncesi içilen pancar suyu egzersizde dayanıklılığı ve gücü artırmaktadır.

Karaciğeri Temizler

Vücuttaki kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olur. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar.

İltihap Önleyicidir

İçeriğindeki zengin antioksidan bileşikler vücuttaki iltihabın önlemesine ve azalmasına yardımcı olur.

Tansiyona İyi Gelir

İçeriğindeki nitrat vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişletir, kan dolaşımını kolaylaştırır ve tansiyonu düşürmektedir.

Kansızlığa İyi Gelir

İçeriğindeki glutatyon peroksidaz enzimini sayesinde beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlar, kan yapımını destekler. Bu sayede kansızlık tedavisine yardımcı olur.

Nasıl Tüketilmeli?

Pancarı tüketirken orta boylu, koyu renkli, yumuşamamış ve parlak olanları tercih edin. Çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalarınıza ve çorbalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Yoğurda katıp meze olarak yiyebilirsiniz. Kurubaklagillere ve makarnaya, haşlanmış ya da çiğ olarak ekleyip garnitür olarak tercih edebilirsiniz. Çok iyi renk veren bir sebze olması sayesinde suyunu kokteyllerde, smoothielerde, pasta yapımında doğal renklendirici olarak gıda boyası yerine kullanabilirsiniz.

Hatırlatmam da fayda var içeriğindeki betalainler pişirme süresi uzadıkça, besin değerlerini kaybederler. Bu nedenle buharda 15 dakikadan daha az, fırında ise bir saati geçmeyecek şekilde pişirmeye dikkat edin.

Pancarlı Tarifler | Kırmızı Detoks

Malzemeler
Yarım kırmızı elma
1 adet kırmızı biber
1 adet pancar
2 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı toz zencefil
1 şişe doğal maden suyu veya su
Bol buz
Yapılışı
Bütün malzemeleri teker teker ekleyerek blenderdan geçirin. Karışıma buz ekleyin. Detoks içeceğiniz hazır 🙂

Pancarlı Tarifler | Pancarlı Kefir

Malzemeler
3 Adet Taze Pancar
1 su bardağı kefir
Yapılışı
3 adet pancarınızı yıkadıktan sonra 4 parçaya bölün ve meyve sıkacağında sıkın. Posasını ayırın ve tekrar sıkmayın. Çıkardığınız pancar suyuna 1 su bardağı kefiri ekleyip blenderdan geçirin. Eğer kefir tüketmeyi sevmiyorsanız aynı tarifi kefir yerine süt ve toz probiyotik ekleyerek de yapabilirsiniz.

Pancarlı Tarifler | Pancar Cipsi

Malzemeler
2 orta boy pancar
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Sosu için
1 kase süzme yoğurt ve istediğiniz baharatlar
Yapılışı
2 orta boy pancarı temizledikten sonra halka şeklinde ince ince doğrayın. Bir kapta 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 diş dövülmüş sarımsak ile harmanlayıp yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizin. Yaklaşık 15’şer dakika iki yüzünü pişirip servis tabağına alın. Arzu ederseniz 1 kase yoğurdun içerisine istediğiniz baharatları koyup kendi dip sosunuzu yaratabilirsiniz.

Pancarlı Tarifler | Lor Peynirli Pancar Salatası

Malzemeler
100 gr. lor peyniri
2 adet haşlanmış pancar
1 tutam roka
1 tutam maydanoz
1 adet marul
2 büyük boy domates
Yapılışı
Marulu, rokayı, maydanozu, domatesleri ve pancar turşusunu küp küp doğrayın. Hepsini bir servis tabağına koyup, karıştırın. Karışıma lor peynirini de ekleyip bütün malzemeleri karıştırıp, limon ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Arzu ederseniz üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Pancarlı Tarifler | Pancarlı Buğday Salatası

Malzemeler
1 adet marul
1 tutam roka
1 su bardağı haşlanmış buğday
1 kase pancar turşusu
4-5 adet cherry domates
Sosu için
1 kase süzme yoğurt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Marulu, rokayı, cherry domatesleri ve pancar turşusunu küp küp doğrayın. Hepsini bir servis tabağına koyup, karıştırın. Buğdayları haşlayın ve hazırladığınız malzemelerin üzerine ekleyin. Süzme yoğurdun kıvamını suyla hafif açın ve zeytinyağını döküp karıştırın. Salatanın üzerine bu sosu dökün. Arzu ederseniz üzerine tekrar ceviz, peynir, nar ekleyebilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Faruk Çelikten 19 Şubat 2019 at 10:31

    Merhaba,
     
    Pancarı seven biri olarak yazınız psikolojik yönden de pancar etkisi yaptı 🙂 Ben turşusunu da çok seviyorum. Acaba turşu besin değerini düşürüyor mu?

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 19 Şubat 2019 at 19:04

    Harika bir köşe daha…
    Ne güzel bir site,
    farklı konulara aynı siteden ulaşabiliyor,
    yepyeni bilgiler ediniyoruz…
     
    Sitemizin diyetisyenini de tabi ki mutlulukla takip edeceğiz 🙂
     
    Şimdi ikinci yorum da aynı minvalde olunca, online diyet danışmanlığına dönecek belki sizin durum 😁 ama sormadan edemeyeceğim ben de; Pancar turşusu ve turşu suyu besin değeri açısından ne durumda?
     
    Zira ne zaman karışık turşu alsam pancar ve pancar suyundan da ekletiyorum…
     
    Bu güzel bilgilendirme yazısı için teşekkürler…

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 19 Şubat 2019 at 19:09

    Çok severim 😋
    Faydalarını bilerek tüketeceğim 😊

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 20 Şubat 2019 at 01:22

    Rengi bu kadar güzel olan bir sebze daha var mı acaba 😉
     
    Konu yemek olunca işte benim alâkam en fazla görünüşü üzerine oluyor 🙈 Ama okunma oranlarından biliyorum ki Simaycım senin köşen oldukça seviliyor 😉

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan