Biraz Kitap

Don Quijote

4 Şubat 2020

Kitap: Don Quijote | Yazar: Miguel de Cervantes Saavedra | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Don Quijote | Miguel de Cervantes Saavedra

İnsan Don Quijote’u (Kişot) okumasa da biliyordur, az çok duymuştur. Değirmenlere karşı savaşan korkusuz kahraman.

Yalnız bir dakika, kahraman mı?

Kitabı okuduktan sonra Don Quijote’un kahraman olduğunu asla düşünmüyorum. Onun bir deli, üstelik tehlikeli bir deli olduğunu düşünüyorum.

Kahraman Mı, Deli Mi?

Don Quijote, kendi halinde zengin bir hayat yaşarken pek çok şövalyelik kitabı okumasının etkisiyle kendisinin de bir şövalye olduğunu düşünmeye başlar. Artık kendisini gezgin ve maceracı bir şövalye ilan etmiştir.

Kitabın bu kısımları sanki kitap okumayı biraz eleştirir gibi geldi bana. Çok kitap okumak iyi bir şey değildir mesajı sezdim ben satır aralarında.

Don Quijote, okuduğu kitaplardan bilmektedir ki her şövalyenin bir de sadık yardımcısı vardır. O da köyün yarım akıllısı Sancho Panza’yı seçer.

Her şövalyenin ayrıca bir de sevdiği kadın olur, her macerasını ona adarmış. O da köyden Dulcinea’yı seçer. Kızın haberi yok tabi bir şeyden.

Don Quijote ve Sancho Panza köyden kaçıp maceralara atılırlar.

Aslında ortada macera yoktur ama Don Quijote macera uydurur. Yukarıda dediğim tehlike de burada başlar.

Kendi halinde giden insanlara saldırır. Çünkü onları kendi kafasında bambaşka konumlandırır. Bize kendi halinde yürüyen bir adam, ona bir zalim gibi gözükür. Mahkumları cezaevine götüren resmi görevlileri, insanların özgürlüğünü elinden alıp tutsak eden kötü adamlar olarak görüp saldırır, mahkumları serbest bırakır.

Değirmenleri dev sanıp saldırmasını biliyorsunuz.

Konaklamak için gittiği hanları şato sanır.

Handaki eşyaları başka şeyler sanır, onlara saldırır.

Yani hem cana hem mala zarar verebilen bir delidir ve dışarıda dolaşması bence tehlikeli biridir Don Quijote.

Sancho Panza da Don Quijote bir şehri fethedecek de kendisine valilik verecek diye Don Quijote’un yanındadır. Aslında Don Quijote’un deliliklerini zaman zaman fark eder ama bunu dile getirdiğinde Don Quijote’un dehşet tepkisiyle karşılaşır.

Don Quijote da bazen yaptıklarının saçmalık olduğunu fark edecek gibi olur, sonra da kendisine o saçmalıkları yaptıranın büyücüler olduğuna kanaat getirir. (Dış mihraklar 😊)

Saçmalıklarını fark ettiğinde kendince açıklama getirir Don Quijote.

Ona göre büyücüler kötü adamları iyi adam kılığına sokmuştur, büyücüler devleri yel değirmeni kılığına sokmuştur, büyücüler güzeller güzeli Dulcinea’yı çirkin bir köylü kızına dönüştürmüştür.

Yolda karşılaştığı bazı insanlar Don Quijote’un deliliğini anlayıp alttan alırlar. Kimisi dalga geçer. Kimisi öldüresiye döver.

Şimdi siz söyleyin, kahraman mı, deli mi?

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan