
Klaros Antik Kenti
Nereden Nereye?
İzmir’de dibimizde bilicilik merkezi; Klaros.1 İnsanın iz bırakmaya ve yaşamaya olan merakının bir hâli de burası.
Antik kentleri gezmeyi, tarihin üzerinde yol alırken “Kimler yaşadı burada?” diye sormayı çok özlemişim. Gezerken her yerde yazıtlar gördük. Sonra öğrendik ki Klaros’u diğer antik kentlerden ayıran bir özelliği, tapınağının basamaklarında dahi yazıtlı olan tek kutsal alan olmasıymış.
Ve yazıtın üzerinde şöyle yazıyor:
“Öğretilmemiş, annesiz, yok edilemez, ismi olmayan, birçok ismi olan, evi ateş içinde, bu tanrıdır. Biz melekler tanrının yalnızca küçük bir parçasıyız. Soranlar için, istemek tanrının doğasındadır, o böyle açıklar: Her şeyi gören Aether Tanrıdır. Ona bakmalı ve onu doğuda gördüğünde dua etmelisin.”
Tarihin içerisinde ince ince ve büyük heykelleri kim nasıl yaptı? Bunca yıl bunlar burada nasıl kalabildi ki diğer tarihi yapılar arasında burası zaten ayrı bir hâl alıyor.
Peki siz hangi tarihi eser olmak isterdiniz ve geleceğe ne hatırlatmak ya da anlatmak isterdiniz?
Ben Kütahya Çavdarhisar’da bulunan Aizanoi Antik Kenti‘ne de hayranım.
Burası ilklerin antik kenti olarak geçiyor; “İkinci Efes” olarak bilinen, tarihi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanan Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’da Çavdarhisar ilçesinde, il merkezine 50 km. uzaklıkta.
Dünyanın ilk borsası, dünyanın en iyi Zeus Tapınağı ve dünyanın ilk örneklerinden stadyum-tiyatro kompleksiyle Roma döneminin en önemli kentlerinden biri.
13 bin 500 kişi kapasiteli stadyum ve 20 bin kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması ise antik dönemin tek örneği.

Aizanoi Antik Kenti
Tarihin içerisinde gezmek masal diyarında yolculuk etmek gibi. O zamandan bu zamana bize ulaşması ise harikalar diyarında hissettiriyor insana kendini. İnanabiliyor musunuz? Hepsi bizim ülkemizde. Peki ama biz ne kadarını biliyoruz? Uzaklarda aradığımız gezi rotalarımızı -maddi olarak da zorlaşan şu günlerde- buralara çevirebilir, kendimize küçük mutluluklar, harika eserler hediye edebiliriz. Bu günler geçtiğinde ise cebimizde bir sürü anımız, tarihi eserimiz ve bilgimiz olacak.
Haydi gezelim!
Hepsi bizim mirasımız, hepsi bize birer ışık.
Açıklamalar:
- Klaros: Klaros, Kahin Tanrı Apollon’un Anadolu’daki 2 önemli kehanet merkezinden birisidir. İzmir, Menderes İlçesi’nde, Ahmetbeyli (Ales) Vadisinin taban düzlüğünde, kuzeyindeki Kolophon’a (Değirmendere) 13 km, güneyindeki Notion’a ise 2 km mesafededir. – Vikipedi ⇡⇡⇡
No Comments