İçimdeki Sesler

Akışına Bırakmak

4 Haziran 2019
Yazı: Akışına Bırakmak | Yazan: Demet Uncu
Şu akışına bırakma işinde bir tek ben mi zorlanıyorum?

Hayatın içindeki her türlü olayı kontrol etmeye çalışmanın, beyhude çabası da ne oluyor? Herhalde mükemmel varlıklar olduğumuz inancından yola çıkarak; her şeyin planladığımız gibi gerçekleşmesini çok istiyoruz ve olmayınca da hüsrana uğruyoruz.

“Yine neden olmadı acaba?”
“Zaten planladığım bir şey de olsaydı; şaşardım.”

diye söylenmelere başlıyoruz. Bu kontrol etme çabası zaman zaman o kadar yorucu ve yıpratıcı oluyor ki …

Her zaman; rahat olan, hayatı geldiği gibi yaşayan, kısaca “kasmayan” insanlara özenmişimdir. Ne güzel onlar gibi hayatı plansız, programsız yaşayabilmek… Aslına bakarsanız, yaman bir çelişkinin içindeyim de belli etmemeye çalışıyorum. Hem bu tip insanlara özeniyorum hem de plan ve programlar ile kendimi daha rahat ve konforlu hissediyorum. Sorun olan, plan yapmak değil de bunların gerçekleşmeme ihtimalini gözönünde bulundurabilmek aslında.

Karşı Şerit

Şimdi bu haftaki yazında, bu konu da nereden çıktı diye düşünebilirsiniz? Kinsun’un “Yol Senin İçinde” isimli kitabını bayılarak okuyorum bu aralar; okurken de düşünüyorum ve tabii ardından kendimi sorgulamaya başlıyorum.

İlgili paragrafı hemen aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum;

“Yaşamım olmasını istediğim istikametin tam tersi sürüp gidiyor. Karar vermekten, yol ayrımlarında mecburi bir seçim yapmaktan sıkıldım artık. Sanırım yazgım benden çok daha güçlü çıktı. Ters şeritteyim belki de…

Tüm bunlar yanlışsa tek seçenek kalıyor geriye. Karşı şeride geçip, hayatın akışına bırakmak kendimi. Evet, evet. Hayatı akışına bırakmak en doğru seçenek belki de …”

Bu son cümle beni benden aldı gerçekten. Hayatında durduğun, bulunduğun yerden bir an için bile olsa adımını atıp, çemberin dışına çıkabilmek ve karşı şeritten nasıl göründüğüne bakabilmek… Ne şahane bir duruş olurdu bu gerçekten…

Bahsi geçen “karar alma” işine gelince; bu hayatımda öyle yerleşmiş bir alışkanlık olmuş ki; sürekli kararlar alıp, uygulayıp, yeniden kararlar alıyorum. Bilirsiniz her karar öncesi; yoğun bir çalışma, enine boyuna düşünme, emin olduktan sonra uygulama aşamasına geçiliyor.

Size bir önceki yazımda bahsettiğim yaşam koçum da; benim sürekli bu karar alma, uygulama ve bunun bende yarattığı yorgunluğu fark etmiş olsa ki; bana aşağıdaki cümleleri yazdırıp, evimde ve işyerimde görünür bir yere asmamı istemişti.

Şöyle ki:

“Bu konu hakkında bugün karar almayacağım.”
“Bugün karar almamaya karar kıldım.”

Bu cümleler benim için ne büyük bir lüks bilemezsiniz. Her gün bu cümleleri görmek bile beni öyle rahatlatmıştı ki. Şu akışına bırakma işine de kolaylık sağlamıştı.

Aşk ve Sevgi

Çoğu zaman bildiklerimizin, kendimiz için koyduğumuz kuralların, tek doğru olduğuna o kadar inanırız ki başka seçeneklerimizin de olabileceğini hiç düşünmeyiz.

“Bir tablo sadece ona bakan seyircinin gözlerinde hayat bulurdu. Eğer tek bir gerçeklik olsaydı; aynı konuda yüz tane resim yapmak mümkün olmazdı….”

Okuduğum bu kitapta geçen Picasso’ya ait bu sözler ne güzel özetlemiş bu durumu, değil mi? Bazen sabit fikirli olmayıp, gizli kibrimizin avuçlarından kurtulup; bildiğim, yürüdüğüm yoldan başka bir yol olabilir mi, diye düşünmek gerek gerçekten. Eskiden bu düşüncenin yanından bile geçemezdim. Sanırım yaş aldıkça, tecrübeler arttıkça olaylara bu şekilde bakabilmeyi becerebiliyorum.

Bu akışına bırakma olayını “Yol Senin İçinde” isimli kitapta yer alan “Aşk ve Sevgi” üzerine yazılan aşağıdaki cümlelerle tamamlamak istiyorum. İçimden geldi nedense 😃😃 Herkesin sevdikleriyle birlikte çok güzel bir bayram geçirmesini tüm kalbimle diliyorum.

Sevgiler …

“Aşık olmak” ile “Sevmek” arasındaki farkı sormuşlar. Şöyle cevaplamış Şems:

“Senin baktığına herkes bakar. Ama senin onda görebildiğini herkes göremez. Herkes aşık olabilir. Ama hiç kimse senin gibi sevemez. Tek fark sensin. Seni özel kılan sevdiğin değil, sevgindir. ❤✌

Demet Uncu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

10 YORUMLAR

  • Yanıtla Verda Ovadya 5 Haziran 2019 at 00:04

    Demetttt tam yine bizim ailecek karar alma asamasinda yazdigin bu yazi cok super oldu. Aslinda karar alindi. Kibris macerasi sona erdirilior. Dolayısı ile her seyi planlamaya calisiyoruz ama bir cok sey plan ile dahi olamayacak bunu da biliyoruz. Akisina birak su yolunu bulur diyoruz da icte kopan firtinalari duysan ah ahhh :))

    • Yanıtla Demet Uncu 5 Haziran 2019 at 19:18

      Verdacigim yeni karariniz hayirli olsun Umarim bi nebze olsa da yardimci olmustur bu yazim Akisina birakacaginiz konularin sonucu guzel olsun insallah . Opuyorum sizi 💕

  • Yanıtla Atakan Balcı 5 Haziran 2019 at 13:09

    Çok zor, yoga ve meditasyon uygulamalı ama yine de zor. Ancak çözüm için dikkate alınması gereken uyarılar sizinkiler yine de..
     
    Teşekkürler

    • Yanıtla Demet Uncu 5 Haziran 2019 at 19:15

      Atakan cok tesekkurler begenmene sevindim 😊

  • Yanıtla Ateş Karadeniz 5 Haziran 2019 at 14:26

    Ne kadar güzel bir konu ve yazı. Nasıl iyi geldiğini anlatamam. Tekrar tekrar okudum yazıyı ve en kısa zaman da söylediğin kitabı da alıp okuyacağım.
     
    En ince ayrıntısına kadar düşünüp öyle karar almak beni ne kadar iyi hissettirse de bir o kadar da yoran bir durum. Aslında gerçekten akışına bırakmak lazım…
     
    Kalemine sağlık 🙂

    • Yanıtla Demet Uncu 5 Haziran 2019 at 19:13

      Atescigim cok tesekkurler begenmene sevindim .Bazi seyleri akisina birakmayi basarmak dilegiyle 😄

  • Yanıtla Yesim Yilmaz 7 Haziran 2019 at 22:06

    Ne kadar güzel bir yazı olmuş Demet. Emeğine sağlık. Hayatı, olayları, durumları bırakmak ki… Keşke, umarım.

    • Yanıtla Demet Uncu 10 Haziran 2019 at 18:07

      Yeşimciğim çok teşekkür ederim. Kolay değil dediğin gibi ama yapılabiliyor, zorluklar bizim işimiz biliyorsun 😘

  • Yanıtla Cem Albayrakoğlu 10 Haziran 2019 at 17:40

    Selam Demet Hanım yorum yapmakta biraz geciktim ama malum bu aralar fazla yoğunum. Ben de eskiden sizin gibi her konuda planlı programlı olmaya çalışıyordum ama gördüm ki hiçbir şeye yaramıyor ve deymiyor. Nacizane diyebileceğim akışına bırakmanın daha güzel olduğunu gördüm, tavsiye ederim.

    • Yanıtla Demet Uncu 10 Haziran 2019 at 18:08

      Cem Bey ne demek yoğunluğunuzu biliyorum, soylediklerinizi nacizane yapmaya çalışıyorum.
       
      Sevgiler 💕

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan