Benim Hikâyem

Benim Hikâyem | 11

19 Ağustos 2022

Yazı: Benim Hikâyem | 11 | Ayurvedik Beslenme | Yazan: Şen Sevgi Erişen

 

İndeks

Benim Hikâyem: Birinci Bölüm
Benim Hikâyem: İkinci Bölüm
Benim Hikâyem: Üçüncü Bölüm
Benim Hikâyem: Dördüncü Bölüm
Benim Hikâyem: Beşinci Bölüm
Benim Hikâyem: Altıncı Bölüm
Benim Hikâyem: Yedinci Bölüm
Benim Hikâyem: Sekizinci Bölüm
Benim Hikâyem: Dokuzuncu Bölüm
Benim Hikâyem: Onuncu Bölüm
Benim Hikâyem: On Birinci Bölüm
Benim Hikâyem: On İkinci Bölüm

 
 

Ayurvedik Beslenme

Daha önce de anlattığım gibi Transandantal Meditasyon‘u -kısaca TM tekniği ile- yatılı kurslarda, ayurvedik beslenme konusunu da bir kitaptan okuyarak öğrenmeyi değil, uygulayarak öğrenmeyi tercih ettim. Elbette kolay ve çabuk olmadı. Çünkü başlangıçta nasıl öğrendiğimin farkında değildim. Bu öğrenme türüne verilecek en doğru isim “bilgelik” yöntemi diyebilirim. Diğer öğrenme şekillerinden başlıca farkı her bir verinin deneyimleyerek öğrenilmiş olması.

Nasıl mı?

Şöyle; deneyimlemediğim bir verinin bilincime hemen yerleşmesi zor hatta imkansızdı. Tam bilmek de sadece aklımla bir bilgiyi bedenime zorla, kararlılıkla dayatmak değil, onun da rızasını alarak, bedenimi de bu öğrenme sürecine katarak oldu. Oysa ben daha önce tek yönlü düşünüyordum. Aklımla hareket edip bedenimi önemsemiyordum.

Söylenen şuydu; meditasyon sırasında zihin birleşik alana açılır ve dinlenir. Bu bedendeki stres bloklarını çözen bir süreci başlatır. Bunun için de genel bir kural vardı; meditasyona aç karnına başla! Ah işte başlangıçta zor gelen şeylerden biri de buydu. Ama haklıydılar, zihnin rahatlaması aslında yoğun bir aktivitede bulunması sırasında beden başka şeylerle meşgul olmamalıydı. O yüzden TM programları kahvaltı öncesi ve akşam yemeğinden önce yapılmalıydı.

Önemli bir şey vardı; çok yemek isteğiniz varsa birkaç ufak şey atıp isteğinizi yatıştırmak. Mümkünse bazı beden hareketleri ve ardından da nefes egzersizi yapıp ondan sonra başlamak. Bir de yağ masajı yapar ve ılık bir duş da alırsanız meditasyonunuz çok daha verimli olur, denirdi.

Şimdi benim bilincimin aldığı kadarıyla genel ayurvedik beslenme kurallarını, özellikle yatılı kurslardaki uygulamaları sıralayayım.
  1. Güneşin ilk ışıklarıyla kalkıp aç karnına meditasyon yapmak.
  2. İlk öğünün öğle vaktinde olmasına dikkat etmek. Öğle saatinde yenen yemek “ana öğün” sayılmaktadır. Sebebi de sindirim ateşinin en yüksek olduğu zaman dilimi olmasıdır.
  3. Öğünlerde 5 temel tat da alınmalıdır. Bunlar; acı, ekşi, tatlı, tuzlu ve kekremsi tatlardır. Tat alma ile vücut dengesi bağlantılıdır. Tek yönlü beslenmek bu dengeyi bozar. (Hep tatlı, hep tuzlu yemek gibi.)
  4. Hayvansal ürünlerden uzak durulur. Süt ve sade yağ hariç. (Onların da organik olması tercih edilir.)
  5. Sebzeler iyi pişirilir. Salata gibi çiğ besinler çeşit olarak sofrada bulunur ama çok tercih edilmez.
  6. Faydalı bir besin de olsa herhangi bir yiyeceğin her gün yenilmesi tavsiye edilmez. (Her gün yoğurt yemek gibi.)
  7. Yemeklere soğan konulmaz, sarımsak ise pek tercih edilmez.
  8. Yemekler hoş ortamlarda yenir. Çok gürültülü ortamlar ve müzik tercih edilmez.
  9. Yemek sonrası doğal ortamda gezinti tavsiye edilir.
  10. Ayakta yenmesi önerilmez.
  11. İyi çiğnenmesi önemlidir.
  12. Baharatlar önemli bir yer tutar. En çok kullanılanlar; zencefil, zerdeçal, kimyon, kişniş.
  13. Bitki çayları kullanılır. Siyah çay, kahve, alkol tavsiye edilmez. Sigara da kullanılmaz.
  14. Bitki çaylarında kullanılan malzemeler; melisa, rezene, kakule, meyan kökü, kişniş, papatya. Bunların içine ben tarçın ve karanfil de kattım.
  15. Şeker olarak aktardan alacağınız nöbet şekeri. (İşlenmemiş ham haldeki şeker.)

Bunların hepsini yapabildim mi? Elbette ki hayır. Fakat zaman içerisinde kendiliğinden daha fazlasını yapmaya başladım.

Düzenin bozulduğu, meditasyonlarımı yapamadığım günler de geçirdim elbette. O zaman bedenimin yorulduğunu fark ediyordum. Böylece zihnim, bedenimin sesini duymaya başladı. O zaman bilincimin farkındalığı artmaya başladı.

“Bedenim ne istiyor, ne istemiyor?” sorusunun cevabını bulmaya ve aramaya başlamıştım.
 
 

Devam edecek…

 
 
Şen Sevgi Erişen
 
 
 
 

Editör Notu:

Yoga köşemizde yayına giren “Satvik Beslenme” yazısının da konuyla bağlantılı olarak okurlarımızın ilgisini çekebileceğini düşündüğümden linkini buraya iliştiriyorum 👉🏻 Yoga Felsefesi – 4 | Satvik
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan