Benim Hikâyem

Benim Hikâyem | 10

12 Ağustos 2022

Yazı: Benim Hikâyem | 10 | Yazan: Şen Sevgi Erişen

 

İndeks

Benim Hikâyem: Birinci Bölüm
Benim Hikâyem: İkinci Bölüm
Benim Hikâyem: Üçüncü Bölüm
Benim Hikâyem: Dördüncü Bölüm
Benim Hikâyem: Beşinci Bölüm
Benim Hikâyem: Altıncı Bölüm
Benim Hikâyem: Yedinci Bölüm
Benim Hikâyem: Sekizinci Bölüm
Benim Hikâyem: Dokuzuncu Bölüm
Benim Hikâyem: Onuncu Bölüm
Benim Hikâyem: On Birinci Bölüm
Benim Hikâyem: On İkinci Bölüm

 
 
Meditasyona başlama hikâyemi ve gelişimini etraflıca yazdım. Meditasyon yapınca merkezde oluyorsunuz, bedeniz ile zihniniz bütünleniyor ve stres bloklarınızı çözüyorsunuz. Çünkü onlar geçmişe ait olan etkileşmelerdir. O her neyse beni rahatsız etmiş, bir gerilim vermiş ve onu zihnimden atamamıştım.

Bu onu kabul etmediğimi gösterir.

Olmuş bir “vakayı” sessizce içimden “yok, hayır, olamaz” diye itiraz cümleleriyle karşılamışım sizin anlayacağınız. Bu da bedenimdeki kimyasal reaksiyonların akışını engelleyen bir direnç olarak çıktı karşıma; belki de bir salgı, hormonal bir madde ya da bir çeşit enzim olarak.

Bedendeki doğal akışı bozan, durduran ya da sıkıştıran zihinsel bir etki çoğu zaman tolere edilemez ve toksik bir maddenin üretilmesine sebep olur. Bunlar birikip stres bloklarını oluşturur. Sonra bedenin o bireydeki en zayıf organına baskı yapar. Zihindeki dengesizlik sonucu üretilen toksikler bedende bir yerlerde toplanmış olur. Sizde de doğal olarak belirgin sıkıntılar su yüzüne çıkmış olur. Genel olarak mantığı böyle çalışır.

Benim anladığım kadarıyla böyle yani. Meditasyona başladıktan hemen sonra bunları yavaş yavaş deneyimleyerek zaman içerisinde kendi bilincime göre öğrendim. Bilincim geliştikçe bedenin, zihnin ve ruhun bütünlüğünü daha iyi kavramaya başladım. İster istemez Ayurveda ile daha yakından ilgilenmeye başladım.
 

Ayurveda

 
Tam sağlık demek olan Ayurveda’yı ben bir deneyimleyen, bir danışanın gözüyle anlatmaya çalışıyorum elbette.

İlk kullandığım tam sağlık bilgilerini yatılı kursta öğrendim. Her şey bir dengeye dayanıyordu. Çalışmak, dinlenmek, eğlenmek, hareket etmek ve durgun kalmak, uyku ve uyanıklık saatler, aç kalmak, karın doyurmak gibi bu uzayıp gidecek pek çok birbirine zıt kavramı dengelemeyi bilmeliydim. Ama kantarın topu bazen kaçıyordu. Bu dengeyi bozan bazı etkenler vardı. Bunlar aynı stres yaratımındaki mekanizma gibi çalışıyordu anladığım kadarıyla. Çok yemek, az yemek, çok çalışmak, hiç çalışmamak, çok eğlenmek (geç saatlere kader ve gürültü içinde günlerce) ya da eğlencesiz yaşamak… Bunların hepsi önce zihnimde bir sıkıntı olduğunu ve bunun bedenimi de bozduğunu ya da çok yakında bozacağını gösteriyordu.

Yani Ayurveda’da “denge” önemli bir unsurdur. Çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalmak da bunlara dahildir. Bunlar da zaman zaman kaçınılmaz olur. Öyle zamanlarda nasıl dengeye geleceğinin yollarını öğrenmeliydim önce.

Dengede Olmak

Ben dengede olmak için neler yaptım:

Önce dengeden çıktığımı fark etmekle başladı her şey! En önemlisi neler yaptığımda dengeden çıktığımı bilmediğimi fark ettim. Evet hiç şaşırmayın! Koşuya, spora başlıyorum; iyi bir şey yapıyorum. Ama fazlası (kime göre, neye göre fazla) zararlı. Önce kim olduğumu bilmem gerekiyordu. En genel anlamda “insan” ve özel anlamda da “ben” kimdim?

Olmak istediğim, uğraşıp çabaladığım kişi değil, gerçekte var olmuş olan “ben”. Ben, beni tanımalıydım. Sanıyorum en önemlisi de buydu.

Diğer bir dengesizliğim, çok çalışmak oldu. Evet her şeyi yapıp bitirmeden içim rahat etmiyordu. Bu da bir dengesizlik oluşturdu bende. Daha çok fazla aktiviteden mustariptim. Dinlenmeye, eğlenmeye daha çok zaman ayırmalıydım. Bir yandan iş güç diğer yandan sabah akşam 20’şer dakika, dinlenmesiyle nefes egzersiziyle beden hareketleriyle en az 35-40 dakika meditasyon yapmak için zaman ayırmak. Bu kolay değildi elbet. Meditasyonu düzenli yaptığımda o fazla yapmak istediğim ya da fazla yapmak zorunda olduğumu düşündüğüm şeylere daha dingin ve mantıklı bakabiliyordum. Yani bilincim yavaş yavaş açılıyordu ve ne yapmam gerektiğini bilen “ben” gizlendiği yerden ortaya çıkıyordu.

Ayurveda’ya göre bir genel doğrular/yanlışlar, bir de özel doğrular/yanlışlar (vücut tipine göre) vardı. Yatılı kurslarda her tip vücuda iyi gelecek şeyler yapıyorduk. Önce bunları öğrendim elbette. Sonra kendi beden tipimi.
 
 

Devamı için tıklayınız.

 
 
Şen Sevgi Erişen
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan