Biraz Kitap

Ötekiler Arasında

5 Eylül 2023

Kitap: Alttakiler | Ötekiler Arasında | Yazar: Jo Walton | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Ötekiler Arasında | Jo Walton

On altı yaşında bir kızın 1979-1980 yıllarını anlattığı günlüğü. Kız, hem aile ve okul yaşamından hem de okuduğu kitaplardan bahsediyor. Sıkı bir bilim kurgu okuru olduğu için kitap aynı zamanda bir bilim kurgu kitapları külliyatı gibi.

Çok saf, çok masum. Bu açıdan Çocuk Kalbi’ni anımsattı bana. Ama çocuğun büyücülük ve bilim kurgu ilgisi de Yerdeniz Büyücüsü’nü andırıyor.

Ötekiler Arasında | Yalnızlık, Kitaplar ve Büyü

Morwenna ve Morganna ikiz kız kardeş. Morganna ölmüş. Morwenna topal. Anne baba ortada yok.

Bu meselelerin ayrıntılarını sonlara doğru öğreniyoruz. Ama çok da öğrenemiyoruz. Bence bu konuların daha fazla ayrıntıya ihtiyacı vardı. Ama on altı yaşında yavrucak, bu meseleleri ayrıntılı yazarak, unutmaya çalıştığı konuları deşmek istememiş olabilir.

Okulda pek sevilen biri olmuyor Morwenna (kısaca Mori). Az arkadaşı var. Bu yalnızlıktan kitaplara sığınıyor. Çılgınlar gibi kitap okuyor. Özellikle bilim kurgu. Biz de onun sayesinde bu alanda ne var ne yok öğreniyoruz.

Zaman zaman da büyü yapıyor. Ama sonra pişman oluyor. Çünkü büyü yaptıktan sonra elde ettiği netice büyü yüzünden mi oldu, yoksa zaten olacak olan mıydı? Bu şüphe onu çok düşündürüyor.

Ötekiler Arasında | Masumiyet

Mori, kendisini rahatsız hissettiği bir ortamda iken o sırada Rusya’nın Afganistan’ı işgal etmekte olduğunu hatırlıyor. Kendi rahatsızlığından utanıp “Afganistan’ın durumu buradan daha kötü” diyerek kendi rahatsızlığını görmezden gelip şükretmesi gerektiğini düşünüyor.

Kıyamam.

Çok cici tespitleri de var. Mesela biri:

“Doğadan Koparılmış Yemek”
“Bir elma yediğiniz zaman elma ağacıyla bağlantı kurarsınız. Tepesine yarım bir pasta kirazı yerleştirilmiş krem karamel yediğinizdeyse hiçbir şeyle bağlantı kuramazsınız.”

Doğru.

Kitap Mori’nin ağzından yazıldığı için sanki gerçekten yazar oymuş gibi geliyor bazı bazı. Yetişkin insanların çocuk gözünden yazdıkları kitaplarda o çocuk dilini ve masumiyetini nasıl sağlayabildiklerine şaşıyorum. Gerçi ben de yetişkin bir okur olarak tanımlıyorum bu çocuk dili ve masumiyetini. Belki bir çocuk okuyucu “Yuoo, hiç de benim dilimden yazılmamış” diyebilir.

Bu kitap gibi çocuk masumiyeti bulduğum kitaplar:

Bkz: Boyalı Kuş
Bkz: David Copperfield
Bkz: Gizli Bahçe
Bkz: Tom Sawyer’in Maceraları
Bkz: Huckleberry Finn’in Maceraları
Bkz: Küçük Prens
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan