Satır Arası

Mutlu Yıllar | 2022

31 Aralık 2021

Yazı: Mutlu Yıllar | 2022 | Yazan: Nalan Erpolat

2021’de Sen ve Ben Dergi’de her hafta sizlerle hayatın satır aralarını paylaşmaya çalıştım. Önce kendim için okumaya çalıştım bütün satır aralarını; sonra da gönlünü açmak isteyen, “Yaşamın şu anından da ne anlamalıyım?” diyen herkes için.

Yıl sonu geldi çattı ve “Neler yaşadım bu yıl?” düşüncesi geçerken zihnimden Sen ve Ben‘de Satır Arası köşesi yazıları akıverdi gözümün önünden.

Hoş geldin 2021” diyerek başladık bu yıla hep beraber.

2020 yılının şaşkınlığından sonra, 2021 yılında, Beden, zihin, ruh üçlüsünün hepsinin birden sağlıklı olması gerektiğini bir kez daha anladık. Hayatta dik durmanın, hayata ve insanlara karşı dik olmamak olduğunu farkettik. (Dik durmak, Dik olmak) Hayatla mücadele etmek zorunda kaldığımız her anda, ilişkilerimizi doğru yönetmenin (İlişkilerde Mutlu Olmak) ve bunun için de sohbet etmeye, tartışma kurallarını iyi bilmeye, sormayı sorgulamaktan ayrı tutmaya, (Sormak ve Sorgulamak) esneklik becerilerimizi geliştirmeye, görgü ve nezaket kurallarına ne kadar ihtiyacımız olduğunu tekrar tekrar hatırladık. Tüm bunları yaparken de en büyük ihtiyacımızın anlaşılmak olduğunu onayladık.

Hayat yolunda gelişirken, önemli olanın almak değil, olmak olduğunu (Almak mı, Olmak mı?); yetkinliklerimizi zenginleştirmenin yolunun “Ben böyleyim” deyip kenara çekilmemekten geçtiğini; ilham perisini beklemeden ve şimdiliklerin arkasına sığınmadan kendi seçimlerimizle yürümemiz gerektiğini; lider ruhlu olmanın öz denetimle mütevazı bir şekilde diğer insanlara değer vermenin ve onları övmenin (Değer Vermek, Övmek, Yermek) insanın kendi değerinden bir şey eksiltmeyeceğini anlamakla olabileceğini içselleştirdik.

Her sene olduğu gibi, bu sene de çok büyük üzüntüler yaşandı dünyada.

Türkiye’nin çok sevdiği bir isim olan, psikoloji dünyasında hocaların hocası olan Doğan Cüceloğlu’nu kaybettik. (Doğan Cüceloğlu Anısına) Bazen kaybetmekten korktuk, (Kaybetme Korkusu) bazen de belki çok derinlere gömdüğümüz “travma larımızı” hatırladık teker teker. Duygusal olarak ihmâl edildiğimizi hissederek boşluk hissine kapıldık belki zaman zaman. (Boşluk Hissi ve Duygusal İhmal) Ama sil baştan diyerek ve yaşamda yeni adımlar atarak (Yaşam ve Adımlar) iyileşmeye karar verdik. Bazen de zaman her şeyin ilacı dedik ve hayata büyük bir güven duygusuyla sarılmaya çalıştık.

Etrafımızda ya da haberlerden, mutlu ve mutsuz çocukları gördük hepimiz. Onların hayatı oyunla öğrendiğini, (Çocuk, Oyun, Hayat), sosyal ortamların ve diğerlerinin onlar için ne demek olduğunu düşündük çoğunlukla. Değişen dünyada tüm ebeveynler “Nasıl bir ebeveynim ben acaba?” sorusunu sordu kendine. (Ebeveyn Olmak) “Çocuklarımıza neler yapıyoruz?” dedik hepimiz, tüm çocukları tüm kötülüklerden korumak niyeti ile aldığımız tavırları düşünerek. Takıntı ve şüphelerden ya da akran zorbalığı gibi birçok unsurdan korumak istedik çocuklarımızı.

Her yıl gibi, bu yılda da iyi ve kötü her şey yaşandı, birçok şey geçti zihnimizden.

Bazen üstesinden gelebildik bir şeylerin, bazen çok zorlandık. Ama satır aralarında hep bir şeyler anlatılmak istendi bize. Bakalım, 2022 yılının satırlarında neler yazacak ve bizler bu satır aralarını nasıl okuyacağız? İyi ve kötü; tatlı ve acı hep kardeş olsa da hayatta, en güzel kelimeleri bekleyelim yeni yıldan.
 
 
MUTLU YILLAR!
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 4 Ocak 2022 at 08:50

    Yeni yılda en çok da sizden gelecek ufuk açıcı yazıları görmek istiyorum.
     
    İyi seneler.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan